Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ajajaj, indikace ATB na „tonsilofaryngitidu“ (bez teplot?) od stolu, genciánová violeť na sliznice dutiny ústní… Tady bych spíš volil výměnu ošetřujícího lékaře. ![]()
@pannda píše:
Hnisavá angína bez teplot…divné…
taky jsme teď měli, dokonce nám tvrdili, že to není ani nakažlivé, že to nemůžeme chytit všichni doma a měli jsme to všichni ![]()
prý to bývá tak zmutované že je možné všechno
@Kaileee
A ve stěru teda kultivačně vyšel pyogenní streptokok (v primokultuře)?
@Kaileee no já jsem od mala měla angíny pořád… a to i hnisavé bez teplot.. taky mě pobolívá v krku ale není to nic hrozného. Uvidíme jak to bude dál
nejprv jsem myslela že má syn laryngitidu. Kvůli tomu že ty teploty nemá
@Doctus píše:
@Kaileee
pyogenní nevím co je, ale stěry dělali jen dítěti a ten měl pozitivní na streptokoka… ale průběh jsem měla nejhorší asi já, ale tak pár balení antibiotik a byl klid ![]()
nikdo ale teploty neměl
@HayLin
To bohužel nevím, takto na dálku se nedají dělat žádné velké závěry. Klíčový by byl stěr z patrových mandlí, ev. provedený strep-test. Nehledě na to, že drtivá většina angín je virových. Nikdo nedokáže jasně poznat akutní streptokokovou tonsilofaryngitidu, vždy je to ruská ruleta.
A co jste dostali za ATB?
@Kaileee
Je to označení pro původce - Streptococcus pyogenes
@Doctus dostali jsme Ospen. Stěry doktorka nedělala, to bude asi spíš zítra.. dnes jsem tam přišla když už zavírala ordinaci, nevím z jakého důvodu.. normálně je tam do odpoledne.
@Doctus píše:
@Kaileee
Dcera teď měla něco, co vůbec nevypadalo dramaticky, horečka jen jednu noc, pak byla úplně ok.Krk zarudly, ale spíš jsem tipla vir. Chtela jsem výtěr kvůli jinemu problému, výtěrem potvrzen pyogenes.Ja konkrétně nemivam u anginy horečku nikdy a vždy potvrzen nějaký,„kok“.Ale jinak teda taky nesnáším plýtváním ATB na každou „kravinu“.Jen chci napsat, že ne každá angina má klasický učebnicový průběh.
@HayLin
Jestli je neudělala před nasazením ATB, tak už je pak nemusí dělat vůbec.
@anonymní
V dutině ústní je celá zoologická zahrada, takže kromě fyziologické flóry tam může vyrůst i něco neobvyklejšího. Jaké koky vám vycházejí?
@Doctus píše:
@HayLin
Jestli je neudělala před nasazením ATB, tak už je pak nemusí dělat vůbec.@anonymní
V dutině ústní je celá zoologická zahrada, takže kromě fyziologické flóry tam může vyrůst i něco neobvyklejšího. Jaké koky vám vycházejí?
Dřív jsem měla 2 roky v kuse Streptokoka C, nepomohla ATB, autovakcina, nic. Kazdy měsíc angina.Pote jsem stihla mít ještě cosi (stafylokoka?) a pak jsem svedla dlouhý boj s pyogenem.Ted už 2 roky čisto, pomohl mi až nečekaným způsobem Streptokill a pomáhá doteď (ťukam).Bylo to peklo. Kvanta ATB, bez nich to nešlo, nešlo mi polykat, spát,…Mandle jsem chtěla zachránit před vytržením a naštěstí se podařilo.
Tak ten streptokok tam mohl dlít, ale za vše mohl třeba virus, nehledě na to, že ATB nepomohla. Stafylokok angíny nezpůsobuje, nechce se mi věřit, že byste měla tolik raritních původců v těsném sledu za sebou. Když jste měla takové potíže, asi bych šel na zmenšení mandlí (radiofrekvenční). ![]()
@Doctus píše:
Tak ten streptokok tam mohl dlít, ale za vše mohl třeba virus, nehledě na to, že ATB nepomohla. Stafylokok angíny nezpůsobuje, nechce se mi věřit, že byste měla tolik raritních původců v těsném sledu za sebou. Když jste měla takové potíže, asi bych šel na zmenšení mandlí (radiofrekvenční).
A to byste neveril, co vše prodělala má šestiletá dcera. Tomu se nechce věřit v podstatě nikomu, myslím že na imunologii v Motole z ní mají kvalitní studijní material.
.Co se týče mě, jsem už v pořádku (opět ťukam).Btw i při těch mých problémech všechna dodatečná vyšetření ok.CRP v normě, krevní obraz v normě, imuno v normě, ASLO se ani nehnulo…