Hodně se hýbe a pomaleji přibírá (8 měsíců)

41
15.6.25 21:20

Hodně se hýbe a pomaleji přibírá (8 měsíců)

Zdravím všechny. Naší holčičce bude za týden 8 měsíců. Narodila se donošená (38 + 4 tt), ale velmi drobná - 2 700 g a 47 cm (i my s mužem jsme velmi drobní, já např. měřím 152 cm a vážím 48 kg). Od počátku byla plně kojená a přibírala ukázkově (spíš na horní hranici požadovaného). Od ukončeného 7. měsíce (tedy už 4 týdny) ukázkově leze a volně sedí. také si neustále stoupá - je opravdu permanentně v pohybu. Plně kojená byla 6 měsíců, příkrmy se snažíme zařazovat, ale příliš jim neholduje - zvláště teď, kdy jí začaly růst zoubky; někdy se i stane, že zavírá pusinku, jakmile lžičku vidí. I nadále tedy hodně kojím. Dcera pomaleji přibírá (nyní váží 7,4 kg), aktuálně tak 300 g za měsíc; vím, že podle tabulek by to mělo být více, na druhou stranu ne každé dítě zase podle tabulek od 7 měsíce od rána do večera někde leze lako ona; to jistě dceřin energetický výdej jistě dost zvyšuje. Chtěla bych se zeptat, zda má někdo podobnou zkušenost? A pokud ano, máte pro mě nějakou radu? A srovnalo se to později? Umělé mléko dceři moc nechutná a prostě nevím, jak do ní více příkrmů dostat - nechci to do ní „rvát“, abych jí tím naopak nevytvořila nějaký blok. Jinak je dcera veselé miminko, skoro nepláče - nevypadá to, že by jí cokoliv chybělo. Budu vděčná za jakoukoliv radu a možná za uklidnění - jde o moje první miminko a nerada bych něco zanedbala. Přeji všem hezké dny.

Příspěvek upraven 15.06.25 v 21:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
462
15.6.25 21:24

Tabulky zahoď a užívej si šikovné holčičky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2731
15.6.25 21:31

Tydne pribira 300g? To je 1,2 za měsíc, což je dost. Ja jsem na tom s malou podobne jako ty, postavu máme skoro stejnou, manzel taky není nějaký obr, mala je taky hoooodne aktivni, chvilku neposedi, v 5 mesich volne sedela, od 6 leze a v 7. se zacala stavet. Na 8 mesicni kontrole mela mala 8,2kg, doktorka spokojena, protože se ji vlezla do tabulek :D

Nicméně v 6. mesici taky spatne přibrala, za 6 týdnu pouze 400g, myslím. Podle me to bylo kvůli ockovani 2.hexa, kdy dcerka 2 tydny hodne blinkala a ještě začala lezt. Doktorka řekla, ať začnu s prikrmy, tak jsem začala. Eli se rozhodla, že papat nebude. Teď uz ne to teda o dost lepší s tím jídlem.

Takže se neboj, někde jsem četla, že děti od 8. měsíce pribiraji obecně mene. A podle toho, jakou mělo tvoje mimi porodní váhu, si myslim, že vahu ma úplně v pohodě. Každé dítě pribira jinak a nemusíš si s tím dělat starosti, kdyz celkove prospiva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.6.25 21:34

Souhlasím s prvním komentářem. Fakt bych žádné tabulky neřešila, pokud dcerka normálně jí, tak ji nech. Však jak bys do ní chtěla dostat víc jídla, to ani nejde :lol: A kdyby měla hlad, ozve se.

Já mám 11 měsíčního. Chodí bez držení od 8 měsíců. Teď doslova lítá :lol: Jídlu moc nedá, je frfňa po mamince :mrgreen: Hele a kolik má kilo fakt neřeším. Jako každé dítě je jiné, to nejde pořád ty děti strkat do nějakých tabulek… Jedno dítě je klidný pohodář, co ti bude ještě v roce a půl klidně sedět a cpát se jídlem a bude tak trochu cvalík :lol: a další je zas divočák, co prostě nemá na jídlo čas a nají se, až když si uvědomí, že má strašný hlad (viz můj syn, který vždy z ničeho nic spustí řev, jak kdybychom mu nedali týden najíst :lol: )

Za mě jen dbej, ať má pestrou stravu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10925
15.6.25 21:37

A neprepsala ses? 300g tydne? To je nejak moc ne? Do pul roka maj pribirat 200-300g tydne, pak se to zpomaluje. 300g tydne nemuze pribirat vecne. V klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
15.6.25 21:37

@Dn0712 - bohužel jsem udělala ten nejblbější „překlep“ - za poslední měsíc přibrala cca 350 g, ne za týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10925
15.6.25 21:39
@Breheni píše: Více

I tak to neres, je to v klidu uplne. Mam stejne starou dceru a pribirala od zacatku okolo 120g tydne… na 8 mesicni jdeme az ted v patek, tak nevim, kolik vazi, ale asi tolik nepribrala. A narodila se s vic jak 4 kilama. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2731
15.6.25 21:41

Ja si to myslela :D ale i tak si myslím, že je to v pohode. Říkám, moje Eli přibrala za 6 týdnu 400g, taky jsem si myslela jak je to málo, ale pak zase přibrala víc.

Jestli je tvoje holcicka celkove spokojena a prospiva, tak to je v pohode. V roce by deti měli ztrojnasobit svou porodní vahu, takže h vás je to 8,1kg a teď uz ma 7,4kg ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
15.6.25 21:45

Děkuju moc za názory a za podporu, holky. Já s tím byla úplně v pohodě, řídila jsem se dcerčinou pohodovostí a říkala si, že je to logické, když se tolik hýbe, že přibírá méně než stejně staré děti, co ještě tak akční nejsou. Ale před týdnem mě začala strašit paní doktorka - že je to málo, že mám přitlačit na příkrmy… Jak to mám ale udělat, to už mi neporadila. Paní doktorka je čerstvě po škole a tabulkami se řídí hodně (bohužel jiný pediatr u nás neměl volno, když se malá narodila). Měla jsem pocit, jako kdyby vůbec nepracovala s tím, že bude přírůstek asi jiný, když se dcera tak „netabulkově“ hýbe… No. Ale i když já tak nějak cítím, že je vše v pořádku, tak mě paní doktorka vystrašila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2731
15.6.25 21:50

No jasně, vůbec se neboj, pokud je mala v pohode. Ja jsem se taky bála, jak přibrala mene a doktorka ji chtela po zavedení prikrmu po 2 týdnech převažovat…

A jak bys ji chtela nutit jist, kdyz nechce? To jsou teda rady :D však teď si ma zvykat a ochutnávat. Moje malá si třeba dala 1 lžičku a nechtela, teď jsem na to začala jít cestou BLW a je to mnohem lepší, kdyz si muze jidlo brát sama, teď toho sní o dost víc, ale zase je z toho bordel :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36194
15.6.25 22:11

Jo to znám. Dcera byla taky takovej podmírák, dostat do ní nějaký jídlo bylo umění. Teď je to normální osmiletá holka. Je teda hubená pořád, ale já jsme byla v jejím věku ještě víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
15.6.25 22:36

Fakt moc dekuju vsem za uklidneni a podporu. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9041
16.6.25 06:37

Některé doktoři jsou švihlý a akorát stresujou rodiče.
Moje dcera je je nedonošenec, 32tt váha necelá dvě kila. V roce měla 7400 gr. To odpovídá. Ale můj syn je narozen 38 TT. Váha byla 2900, což bylo vlastně málo a měl jen 47 cm, v roce měl 8000kg. Byl prostě nudlička. Dnes je mu 11. Má 164 cm :mrgreen: a aspiruje na 200 v dospělosti, dle délky kostí. Je tedy štíhlý atlet.
My jako ko rodiče jsme velcí. Já 180 a otec 185 cm.
Ty jsi drobná a malá, nevidím důvod stresu. Holčička je prostě drobínek, ale podle mě je úplně v normě a přesně taková jaká má být. Vždyť je jí 8 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.25 06:44

Kolem půl roka a roka nám dcera přibrala třeba 250 :nevim: doktorka mi tedy 2× říkala, že v těchhle období se to stává. Že to bude tou aktivitou. Porodní váhu měla velmi podobnou jako vaše. V roce měla 8,100.
Na další kontrole byl vždycky nějaký nárůst takže to Dr nijak neřešila.

• Citovat
  • Upravit
7537
16.6.25 08:07

Kašli na tabulky… dcera porodní váha 3,8kg ve třech měsích 6,5kg… potom v osmém ještě 9,4kg, a v desátem měsíci 10kg.. už za dva měsích „jen“ 600g a 4,5cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí