Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky třídíme. petky, papír pálime, na sklo a drobný elektroodpad máme konteinery. bydlím na dědině a kdyby jste viděli čím vším topí soused
.Plechovky od barev…a když mu něco řeknu tak mě odpoví na naši stranu to nejde a na ostatní se můžu vys…
To kolikrát nejde otevřít ani okno a speciálně když dám ven prádlo. ![]()
@IvaB píše:
@donaga
U nás se taky nápojové kartony dávají do plastů, na kontejneru je přímo nalepená cedule. Asi to pak dotřiďují. Moc se mi to nelíbí, ale musím jim věřit.
U nás taky ![]()
Třídíme vše, ale mám obavy jestli to k něčemu je. Bydlím na vesnici, přijedou popeláři-vyvezou popelnice a pak nacouvou ke kontejnerům a vše sypou do jednoho auta. Viděla jsem to už na více místech. Tak mám pocit, ze třídíme zbytečné, sesypou to dohromady.
Dokonce před 15 lety na základce jsme začínali s tříděním odpadu-nékolik košů, které uklízečka sesypala do jednoho pytle.
@Saricat píše:
No jo, ale co bys s nima chtěla dělat? On to není jenom papír, krom toho jsou použité… Napadá mě jedině pálit a to myslím, že se v Praze dělá se vším komunálem.
no ono se to zpracovava jako jiny trideny odpad- proste z toho jde udelat v konecne fazi i jine zbozi..
@donaga píše:
Od letoškamáme ůpopelnice na tříděný odpad i u náás na vsi, tak třídíme i myAle teď mi zkušené třídičky poraďte, kam patří kartony od džusů nebo mléka. Máme jen popelnice na papír, sklo a plast. Popelnice na plast je žlutá a na ní je oranžový plakýt, že kartony patří tam. To to mám házet tam, nebo čekat, že někdy doplní i nějaký oranžový kontejner?
U nás se taky kartony od mléka a džusů dávají do plastu, klidně to tam dej, když to máš na tom napsáno
Každé město to má jinak, u nás i u vás se dotřiďuje ručně na lince.
Třídíme skoro všechno, děti s tím přišly kdysi ze školy, tak mám doma 4 odpadkové koše a pořád s tím chodíme. Už jsem si tak zvykla, že když jsme někde, kde se netřídí, jsem z toho nesvá, vyhodit plast do koše jen tak. Kolikrát vezem domů pytel..
Kelímky od jogurtů taky přihodím do myčky, když je místo, ať mi to doma neleží, i plechovky třeba od tuňáka. U nás se do plastů dávají i kovy, tak už běžného směsáku máme hodně málo. Sice to máme daleko, ne před domem, tak na procházku jdeme vždycky s pytlem, ale už mi to nepřijde. Nebo pošlu kluky ![]()
Trochu mě rozhodí, když vyhazuju směsák do domovní popelnice a jsou tam petky, krabice a tak, ale třídit to za sousedy nebudu. Ale je fakt, že nejstarší syn to někdy nevydrží a když je to čisté, vytřídí to a odnese. Chtěla bych, aby třídili všichni, ale je mi jasné, že když za to není sleva, tak se jim nechce… ![]()
Jezdíme do jedné rak. obce na hory a tam to mají jinak, vytříděné odvážejí sami do sběrného dvora(zrovna oni docela daleko, asi 10 minut autem), směsák jim odvážejí zdarma, ale musí to být vytříděné, kontrolují to. Nevytříděný odpad odvážejí taky, ale hradí se to. Dobrý systém. Ale taky, každá obec to má jinak..
@Saricat som nasla… plenky jsou nejdříve sterilizovány a je z nich odstraněna vlhkost. Následně jsou z plenky
separovány plasty a buničina, které se několikrát vymývají a následně jsou v podobě plastových
granulí a celulózových vláken připraveny k dalšímu použití. Takto získané materiály se
používají při výrobě např. kontejnerů, ale také plastových plotů, laviček apod.
Ahoj, taky třídíme - papír, plast, nápojové kartony, ale už delší dobu přemýšlím, kam dávat, takové ty podtácky ve kterých se prodává třeba maso nebo teď i vajíčka. Je to něco mezi plastem a polystyrenem, tak právě nevím jestli to můžu šoupnout k plastům?
Manžel mi tvrdí že né, že to plast není, tak že to mám házet do směsného odpadu do koše, ale celkem je mi to trochu líto, když by se to ještě mohlo použít a protřídit. Kam to dáváte vy??? Opravdu to nesmím dávat do plastu? ![]()
No tak teď nevím, ještě počkám jestli mi napíše někdo třetí…ale asi to budu dávat do toho plastu, taky mi připadá, že to patří spíš tam než do hodit jen tak do koše
![]()
Jen taková poznámka pro ty, které netřídí nebo třídí jen z donucení a nejraději by se na to vykašlaly:
Třídění odpadu je nejen povinností vyplývající ze zákona o odpadech, ale zejména spočívá v nastavených osobních hodnotách každého jednoho z nás, v naší ekologické výchově a odpovědnosti k životnímu prostředí, ve kterém žijeme. Nemělo by být motivováno finančním profitem nebo úlevami. Nicméně sazba místního poplatku zohledňuje míru třídění, a to tak, že pokud se bude třídit, náklady na sběr a svoz netříděného odpadu klesnou a tudíž i celková sazba poplatku.
(http://www.brno.cz/…aste-dotazy/#…)
Líp bych to neuměla vyjádřit, proto to sem dávám. Omlouvám se, pokud se to „netřídiček“ dotklo.
@IvaX píše:
Ahoj, taky třídíme - papír, plast, nápojové kartony, ale už delší dobu přemýšlím, kam dávat, takové ty podtácky ve kterých se prodává třeba maso nebo teď i vajíčka. Je to něco mezi plastem a polystyrenem, tak právě nevím jestli to můžu šoupnout k plastům?Manžel mi tvrdí že né, že to plast není, tak že to mám házet do směsného odpadu do koše, ale celkem je mi to trochu líto, když by se to ještě mohlo použít a protřídit. Kam to dáváte vy??? Opravdu to nesmím dávat do plastu?
Do plastů, jednoznačně.
Manžel se mýlí - i polystyren patří do „plastů“.
@IvaX píše:
Ahoj, taky třídíme - papír, plast, nápojové kartony, ale už delší dobu přemýšlím, kam dávat, takové ty podtácky ve kterých se prodává třeba maso nebo teď i vajíčka. Je to něco mezi plastem a polystyrenem, tak právě nevím jestli to můžu šoupnout k plastům?Manžel mi tvrdí že né, že to plast není, tak že to mám házet do směsného odpadu do koše, ale celkem je mi to trochu líto, když by se to ještě mohlo použít a protřídit. Kam to dáváte vy??? Opravdu to nesmím dávat do plastu?
Dávám do plastů.