Home office s batoletem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
326
30.9.25 09:50

Pracuji doma někdy od půl roka dítěte na zkrácený úvazek. Upřímně do cca 2 let naprostá pohoda. Mám flexibilní pracovní dobu, takže si odpracuji co potrebuji prakticky kdykoliv. A hlavně mám velmi hodné dítě, které si hodně vyhraje samo. Ale i tak jsem několikrát musela během hovoru řešit „mamí, kadit“ nebo podobné jobovky.
Ve 2 letech se to dost zlomilo a vyžaduje mnohem víc pozornosti/stimulů ode mně a chce, aby „se něco dělo“, takže chce hodně ven, na výlet apod. Nebaví si jen tak si sama hrát doma. Začalo to být neunosné a velmi se mi ulevilo, když v 2,5 nastoupila do školky. Sice na dopoledne, ale i tak. U nás je nulový screen time, takže neexistuje ji posadit před televizi.
Odpracovat každý den dlouhodobě 8hodin s třileťakem „za krkem“ by bylo na mašli.
Pokud máš školku i práci v jednom místě, nevymýšlej blbosti, HO si užiješ dost, než se ti ve školce promoří a bude pořád nemocný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.25 12:20

Já bych tedy do HO s dítětem nešla, buď dát dítě do školky a jít do kanclu nebo se domluvit s otcem alespoň na nějaké dny, kdy dítě odveze a přiveze a já budu sama na HO. Ale v práci jsme měli ženy, co pracovaly na HO s dítětem a postupně byly odejity za špatný přístup k práci nebo odešly samy. Spolupracovat s nimy bylo ale peklo, protože během HO chodily na hřiště nebo jinam a většinou ani nikoho neinformovaly, neustále vařily obědy, chystaly svačinky a práci tak často dělaly po pracovní době a večerech, kdy tedy pro nás kolegy toto nebylo příjemné, když člověk čakal na podklady od nich a podklady přicházely v 8 večer… to pokud chtěl mít člověk práci hotovou, tak si po své pracovní době mohl dát další směnu kvůli těmto dotyčným. Ale určitě takto špatně nebude fungovat každý, budou asi případy, kdy toto může fungovat nebo je dítě extrémně klidné. Ale já bych do toho nešla, neměla bych pocit, že kvalitně dělám práci a myslím, že i pro dítě to není ideální.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.25 13:42
@Midaku píše: Více

Tvuj napad je fajn. Nepremyslela jsem nad tim, ze bych HO vyuzila pri nemoci. Ale na druhou stranu.. syn kdyz je nemocny tak spi tak jeden den nemoci a dalsi dny je strasny protiva a chce furt nosit a konejsit… takze si to taky moc nedokazu predstavit, ikdyz by to bylo super

• Citovat
  • Upravit
8772
30.9.25 14:36
@Anonymní píše: Více

No on nikdo neříká, ze je to kdovíjak zábava, ale zas byt permanentně na OČR taky neni nic, co by člověk chtel. S HO ti neklesne příjem, nestojí ti práce, nemusí za tebe nikdo delat, nikdo nemá blbe řeči… ja bych to brala všemi deseti, ale dělám praci, kde HO neni možný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
30.9.25 15:04

@Midaku zrovna koncim druhy tyden na HO s prckem za zady. Extra sranda to neni, ale zase vyhoda HO je, ze posupajdi az dalsi tyden, ja si ji necham klidne o par dni na rekonvalescenci doma dele a nevadi mi to. Lip se zregeneruje a snad hned zas neco nechyti. ve vysledku ji mam dome 17 dni kdyz nepocitam posledni vikend, ale OCR bych mela jen na 10 a pak doma zdarma. I jsme se s manzelem vystridali a on ji mel doma za zadkem a ja si sla na firmu. za me je HO oboustranne vyhodne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3391
30.9.25 17:50

Zalezi aku mas pracu, ak je to klud nikto po tebe nic nechce mas zadanie na ktorom nejaku dobu pracujes a je vlastne jedno ktory den kolko urobis tak preco nie.

Ak pracujes niekde kde potrebujes byt v dosahu (telefon, audio, video…) tak to podla mna je nerealne, resp si si pomylila aupair a homeoffice.

Ked som niekomu z teamu zavolal a v pozadi pocul deti alebo psa tak som mu okamzite home office rusil. Dokonca neskor zacal sef vyzadovat foto HO pracoviska kazdy den. Clovek ktory venci psa nieje na HO! Clovek ktory sa hra s dietatom tiez nieje na HO.

Netvrdim ze som HO nikdy nezneuzil, ale ked uz tak rozumne. Ked som na telefone s niekim hodinu a z tej hodiny vacsinu pocuvam, tak dat/vybrat pradlo do/z pracky zvladnem, ale fakt si nedokazem predstavit ako by som sa hral s dietatom, pretoze potrebujem jasne a zretelne pocut o com sa rozprava, zapojit sa ked treba, robit si poznamky atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
1.10.25 09:34
@IcePlanet7 píše: Více

Jakoze vazne kvuli tomu, ze dela nekdo z domu a ty slysis psa nebo deti, tak zrusis HO? 6 lete dite nemuze byt doma pri nemoci samotne a kdyz hori terminy, tak jaky je problem, ze si hraje v pokoji a bohuzel, kdyz pan tvorstva vola, tak dite promluvi? Fakt bych ti strasne moc prala post samozivitele v dobe nemoci tak na 2-3 mesice. Ze me by jsi silel, protoze mi obcas mala pri meetingu vyleze na klin. No co, vypnu kameru at nerozptyluje obraz a jedeme dal.Co si to trilete dite vubec dovoli - chtit blizkost matky. a co vubec matka leze do prace a nezustane doma dokud dite neni samostatne a zaroven jestli se bude valet do 3 let tak je lemra lina :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
1.10.25 10:26

@hospodki až do osmnácti je máš zamknout do kumbalu, když pracuješ :jazyk:
Já kdysi tahala dítě se zlomenou rukou do práce asi měsíc (o prázdninách ho žádná instituce nechtěla) - v téhle chvíli to prostě je - budu pracovat s dítětem nebo budu na ocr a nebudu pracovat vůbec. Ač beru HO s dítětem jako nutné zlo a snažím se mu maximálně vyhnout, tak furt to beru jako menší zlo než se hodit marod a práci hodit z minuty na minutu na kolegy. Naštěstí všichni mi zaměstnavatelé s tím byli vždy ok.
Fajn byla doba covidova - to jsem každou chvíli někam volala a v pozadí jsem slyšela děti, to jsme si vždycky navzájem postěžovali, že je to náročné :mrgreen:

Což mi připomíná, že furt někam jezdím a zvedám telefon kdekoliv. V tramvaji, metru, buse, na ulici… Po pracovní době, je-li nějaká havárie, mám detašované pracoviště na dětském hřišti. Párkrát i v plaveckém bazénu, kam jsem šla jako doprovod (seděla oblečená na lavičce). A opět - mají lidi na výběr - buď jim to zvednu tam, kde jsem, nebo prohlásím -padla - a nezvednou to vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
1.10.25 10:37
@Anonymní píše: Více

Ahojky, kamaradka to ma presne jako ty (skolku u prace, delsi dojezd) - a z tohoto duvodu proste necerpala home office (doma se nase prace sice delat da, ale chce to klid, a to maloktere dite dlouho vydrzi).

Ja jsem z tohoto duvodu volila jinou, byt drazsi variantu - soukromou skupinku v miste bydliste prave proto, abych mohla nejake dny mit home office a zaroven umistene dite.. ted jsem mela dite jeden den kvuli kasli doma soubezne s HO a bylo to peklicko :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7859
1.10.25 10:50

@IcePlanet7 tak oproti tobě je i ten Bobek soudný a seriózní manažer :lol:
Každopádně navrhuji rušit HO i těm, kdo mají doma pračku, protože podle mě, kdo má doma pračku, ten není na HO!! Pořád kolem ní běhá nebo do ní čumí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7859
1.10.25 10:53

@ugluk přesně tak! S logikou toho soudruha výše - vadí někomu děti nebo pes v pozadí? Ok, ale pak ten telefon nezvednu nikdy ani minutu po pracovní době, ať se děje cokoli! Když pravidla, tak začneme u striktního dodržení pracovní doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4446
1.10.25 10:59
@vulpes píše: Více

U nás štěká sousedovic pes, tak bych taky měla po ptákách…
Trošku to nepobiram…
Dneska jsem na HO, začala jsem v sedm, v deset jsem potřebovala na půl hodinu odvést dítě do školy, no problém. Šéfka mi napsala jen Ok ( měli jsme v tu dobu team meeting). Vidno u některých už bych měla pomalu áčko…
Meetingy mi končí v pět večer…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
1.10.25 11:49

@Menton klasicka odpoved meho sefa, kdyz mu napisu, ze musim s ditetem k lekari: Sure. Whatever you need… @ugluk Zrovna pred chvili se mi nacpala mala na klin na teamovy meeting a nez jsem stihla vypnout kameru, vsichni na ni zacali nenapadne mavat, mrkat a delat opicky. Projektak zapnul na mobilu prasatko Pepa a pustil ji to pres kameru. (nebyl to zadny dulezity meeting, jen setkani). To byla radost, kdyz jim zamavala zpatky. Nedavno se pripojil Board member - strasne prisny Nemec, jsme korporat 15 tis+ zamestnancu. A v pulce projevu sel usmernit svoje deti za dvere a jedno mu tam v prubehu vlezlo… Prijemne si pripomenout, ze jsme vsichni jen lidi a vetsina z nas rodice. To je soucasti Work & Life balance. U nas je to podporovane. Za me lepsi nez abych tahala dite do kanclu jak to byvalo caste drive. Dokonce mame specialni uzavrene pracovny s detskym koutkem, kde jsou hracky, skluzavka, plne vybavena pracovni mista.. Proste kdyz musis tak musis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3391
1.10.25 13:19
@hospodki píše: Více

Ako som pisal, niekto ma pracu kde to ide a niekde sa treba sustredit a nejde to. Ked si na meetingu a nevadi ze sa hras s malou OK. Ale u mna to bola vyrazna mensina meetingov, OBCAS som tiez mal meetingy kde som kludne mohol odist a nikto si to nevsimol, lebo to bola tema ktorej som beztak nerozumel a nemohol to ovplyvnit, ale sef si ma tam vyziadal (pre dobry pocit a moje meno v zapise)…

Ale na normalnych meetingoch som musel davat pozor, sledovat co sa deje a to proste nedokazem ked sa hram s dietatom. Z odpovedi tych ludi ktory sa pritom hrali s dietatom, vencili psa som pochopil ze ani oni, takze bud budu na HO pracovat, alebo budu robit aupair, ale za to im nejde plat - ich volba.
A myslim ze vacsina ludi to chapala, pretoze ak niekto vedel ze doma sa neda pracovat tak chodil do nejakeho co-workingu alebo podobne aby mal klud na pracu.

Normalne to fungovalo. Nikto nebol agresivny ako ty. Za celu dobu som zatrhol HO asi iba 10 ludom, vacsinou koli venceniu psa, nakupovaniu a detom v pracovnej dobe - a to teda nemali ziadnu extra narocnu pracovnu dobu, pretoze pracu si mohli robit kedy chceli nikoho som nekontroloval kolko hodin realne pracuje, ale ked je meeting tak tam ocakavam ze to je pracovna doba.

Tvoj agresivny stil nieje na mieste. Ja ti nebranim sa hrat s dietatom, uzivat si spolocny cas, chodit na prechadzky atd… iba ti za to nepojde plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
1.10.25 13:33
@IcePlanet7 píše: Více

Kde pisu, ze si hraju s ditetem a chodim na prochazky? Proste jsi sef snu, akorat jsi minul dobu, kdy bylo otrokarstvi. Zeny zvladaji vice aktivit najednou a vnimat co se deje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat