Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A osobní osočování pudly??Kde si ho našla???Jen jsem se zeptala,proč v každé diskuzi rýpe a stáčí ji úplně jiným směrem
kačenko1 to rozhodně plácáme ![]()
Babo ale ty nechceš slyšet argumenty, vždyť jsi sama jasně vyjádřila, co si o tom myslíš. A pokud jsi v pozici - tohle fungovat nemůže a kdo to kupuje, tak vyhazuje prachy a já mu řeknu, na co je měl radši dát - tak ti nemá smysl něco vysvětlovat. Je mi líto. Nebudu marnit argumenty tam, kde druhý nenaslouchá ani naslouchat nechce.
A osočování? Nepleteš si příčinu a následek? Kdo osočoval a kdo upozornil, že tenhle přístup není zrovna fér?
Nic, končím, myslím, že si radši dám kafe a koupím homeopatickou pastu na zuby, abych měla nějakou radost ![]()
Jessinko zkus pohledat homeopata a pokud nenajdeš, snad ti tu pomůžeme. Ale já bych to raději řešila s dr., ať to odpovídá tvé celkové potřebě.
Jo a kacenko, (az ted sem si vsimla) jak muzes napsat, ze pribuzna, ktere urizli prso se z nemoci dostala pouze prirodni cestou? Chirurgicka lecba neni nic? To mi pripomina Somersovou, ktera taky uvadela, ze se vylecila diky Iscadoru, jen se jaksi zapomelo uvadet, ze absolvovala i klasickou protinadorovou lecbu.
klasická protinádorová léčba spočívá v chirurgickém odstranění+chemická léčba
chemická léčba nenastala jestli si dobře četla
holky tady to zacina nabirat neprijemny emocni nadech - ja uz podobne diskuze zkusila a nijake extra zalibeni v tom nemam, takze jestli to tak bude pokracovat, tak zmizim…
Bubina - Baba ti to podleme napsala velmi klidne a racionalne, mnohe z toho co psala, ja neznam, tak se tim asi opravdu zabyva - mozna by jste o tom mohly podiskutovat, pokud teda vis, o co jde (mluvim o jejim prispevku v 11:20)… ale rozeber jeden jeji argument po druhem, diskutuj s ni treba o te pameti vody, ale neodsud emotivne celymprispevek naraz, to zni takhle „nevim proc, ale mam pravdu, protoze proste mam“
ohledne dukazu - opravdu nelze a nema smysl dokazovat, ze nejaka teorie je nepravdiva - teorii vzdy musi dokazovat jeji zastance -
a pokud jde o dukazy, ze funguje nejaka lecba, tak osobni zkusenos valnou hodnotu nema - musi se opravdu provest multicentricka randomizovana a dvojite slepa studie - jako se to dela u vsech jinych postupu v medicine. Tak se podarilo vyvratit radu zbytecnych neucinnych lecebnych postupu, ktere se cele roky tradovaly - dokonce i operaci!! Kdyby se nepostupovalo takto, tak by se jeste porad lecilo poustenim zilou - to ma nejakou tradici! Samy by jsteš jiste nechtely, aby vam lekar daval leky proto, ze jemu samemu pomohly …
v tom ohledu je jedno, jestli teorie vedouci k nasazeni daneho leku dava nebo nedava smysl… kdyz budu lecit psi slinou a udelam tisicihlavou dvojiteslepou studii, kde mi vyjde ze psi slina leci 2× lepe nez placebo, taj je jedno, nakolik je to nechutne a nesmyslne. A tak i homeopatie, prestoze smysl (Alespon me) nedava, muze byt uznavana, pokud svou ucinnost dolozi. Akupunktura kuprikladu byla takjto pred nekolika lety vyvracena.
a tak janine 24 , pokud mi najdes studii (full text, ne jen abstrakt), ktera je natolik verohodna, ze byla publiukovana v impaktovanem casopise, a ktera by splnovala vyse zminovane (dvojite slepa, randomizovana, o dostatecnem pctu probandu) a dokazovala by lepsi ucinnost homeopatie proti placebu o nejake smysluplne procento …
potom se muzeme bavit dal. jinak nejedname vedecky ale nabozensky - kdo cemu veri … na coz ma kazdy jiste pravo, ale i tak ja jsem mela pravo napsat zde, ze tomu neverim a proc … tak zase prosim zklidnit emocni naloz
janine nezlob se, ale uplne to same bych mohla rict ja jako argument …me zase neprijde fer presvedcovat lidi, co nemaji ani potuchy,o lecbe, kteraq je podle me sarlatanstvi. asi to myslis dobre ale uznej, ze ja mam stejne dobre a uprimne pohnutky.
kacenka1 pokud bys mela dojem, ze se tvoji kamaradku chysta nekdo podvest, nerekla bys ji to? Piseme jen to, cosi myslime. V jedne minule diskusi mi nekdo rekl, ze nenapsat,co si myslim, je pokrytectvi … ja si to teda nemyslim, ale mam proste jiny nazor a pokud je zde diskuse „jsou ty homeopatika dobry“ tak si myslim, ze pisatelku zajimaji i nazory druhe strany …
nechci rypat, ale tohle je proste pro nekoho asi natolik citlive tema, ze jakykoliv prispevek proti vnimaji jako rypani - proste nemam potrebu plout s proudem. Co konkretne ti tady vadi? jak bys to napsala citliveji?
ad babicka - a nedostala se z toho nahodou diky te operaci?
Ale to je jedno, kolik osobnich zkusenosti s hoimeopatii kdo ma. Proste co neni dokazane, neni veda a nepatri do mediciny. Musim to byt zretelne oddelene a jasne patrne - ja bych homeopatika neprodavala ani v lekARNACH, udelala bych na tom specialni obchudky … aby se to nepletlo.
At si homeopatie zije, ale at je jasne, ze to neni medicina (evidence based).
budto se muzeme bavít o vysledcich studii, nebo o jednotlivych predpokladech fungovani homeopatie ale mam dojem, ze argumenty dosly a uz se bavite jen tim, ze me a babu (ktera toho asi vi o homeo z vas vsech nejuvic, protoze na jeji prispevek, ktery zminoval nektere principy homeo, nikdo radeji nereagoval) obvinujete z toho, ze vam tu vasi homeopatii snad nechceme doprat.
diskutovat o tom, co kterymu stryckovi pomohlo, nebo se vzajemne obvinovat ze zaujatosti a neprejicnosti - jakej to ma smysl? Potom staci konstatovat, kdo tomu veri a kdo ne a s tim v poklidu debatu ukoncit.
Ad homeopatika bych nebrala jen tak podle toho co je o nich na netu, obecně je to dobrý, ale je tam důležité, aby ti homeopat našel „tvoje“ homeopatika. Já k homeopatce chodím. Argument, že je to placebo chápu, ale jak je pak možné, že jsem tím placebem zarazila tehdy dvouletému dítěti začínající zánět středního ucha?? A co teprve můj pes, který je bere na inkontinenci??? myslím, že on ví, že je to jen sladká voda.....
Mě samotné pomohla homeopatka po potratu ve 24tt, jinak bych asi skočila u antideprsiv.
Navíc dobrý homeopat Vás s bolením břicha nejprve pošle k normálnímu doktorovi, aby vyločil nejaký akutní a vážný stav ateprve pak se s Váma bude bavit.
A taky, proč když to je „jen“ placebo, tak proč se prodávájí vyšší potence jen na recept???
Ale to je jen můj názor, já taky byla před 3 roky dost skeptická a nevěřila tomu, ale mám dost důkazů proč věřit.
zanka konkretni odpoved na konktetni dotaz: placebo funguje uz jen tim, ze podavajici vi o tom, co podava - proto zabira i detem a zviratum. A proto se taky solidni studie delaji dvojite slepe - ani podavajici nevi, jestli podava ucinny lek, nebo placebo a nemuze tak pacienta ovlivnit.
Tak tady máme diskuze dvě:
1. hádku mezi zastánci a odpůrci homeopatie
2. dotaz od zakladetelky a odpovědi na její dotaz
Holky, já nevím, máte to zapotřebí se takhle hádat?
Takže k dotazu zakladatelky:
Pokud máš pocit, že to stojí za vyzkoušení, ano - zkus to.
Já osobně patřím k těm, kteří homeopatika užívají. Sice velmi málo, ale patřím k jejím zastáncům. Taky jsem tomu nevěřila, myslela jsem si něco o šarlatánech a předraženém cukru. Možná...... Ale loni se nám začala Kačka osypávat a otékaly jí oči. A to dost. U nás pylovýma alergiema netrpí v rodině nikdo. Jen ta moje holka začala loni. Manžel přivezl homeopatika (Apis) a i přes mé protesty, že jde o nesmysl, začal Kačenku „léčit“. A ejhle!!!! On ten Apis zafungoval do půl hodiny…
. Katce splaskly otoky.
No, nevím, ale jako placebo-efekt mi to nepřišlo.
A takhle to fungovalo celé léto.
Takže tolik má zkušenost s homeopatiky. Nicméně nemám ten pocit, že bych měla zatratit klasickou medicínu a její léčebné prostředky. Proč?
Jenom škoda, že nejsou léky na toleranci. Mnozí by jich potřebovali koňskou dávku na den.......
PS: malá oprava k tomu, co jsem napsala: Začali jsme Kačenku léčit. Ty homeopatika jsem jí dávala já („Nevěřící Tomáš“), protože manžel byl v práci. Takže nevím, v jakém smyslu by šlo o placebo efekt u nás… Manžel je jenom přivezl a já podávala. Leč nevěřila jsem tomu.
kačenka1 píše:
klasická protinádorová léčba spočívá v chirurgickém odstranění+chemická léčbachemická léčba nenastala jestli si dobře četla
Nemas pravdu, nespociva. Zalezi na stadiu, veku, pritomnosti receptoru…, nicmene standartem je chirurgicka lecba. Chemoterapie se nepouziva zdaleka u vsech.
Pudli dik, asi to tady nema cenu, pritom me by vysvetleni tech rozporu opravdu zajimalo, nicmene tady se asi nikdo vhodny nenajde.
Pudloslava - a jak mi zdůvodníš,že to funguje, když ty kuličky dává psovi manžel, který tomu moc teda nevěří, teda teď už jo, vzhldem k výsledkům, ale před pár měsíci byl k tomu velmi skeptický…
Nečetla jsem to celé, jelikož mě podobné debaty vážně nebaví. Každý má právo věřit čemu chce a chovat se ke svému tělu jak se mu zlíbí.
Ráda bych jenom upozornila, že v těhotenství by se měly brát homeopatika jen na doporučení homeopata, protože určitá homeopatika ve vyšších potencích a nebo při časté opakování můžou vyvolat potrat.
I když jsou to jen cukrové kuličky jako třeba lentilky ![]()
zanka tezko muzes kvantifikovat kdo cemu nakolik veri, spousta lidi si kuprikladu mysli, ze na ne neucinkuje reklama - a neni to pravda. Svoje podvedomi nemas pod kontrolou. Manzel tykulicky asi vyslovene proti sve vuli s pistoli u hlavy psovi nedava … a mozna na nej zapusobilo to, ze ty tomu veris - nekde uvnitr si rika „co kdyby“
Baba píše:
Pudli dik, asi to tady nema cenu, pritom me by vysvetleni tech rozporu opravdu zajimalo, nicmene tady se asi nikdo vhodny nenajde.
Ne, asi nenajde. Vy nechcete naslouchat, máte jen „svou vědeckou teorii“ a všechno ostatní je pro vás náboženství. Takže si nechte „svou vědu“ a „svoje pravidla na potvrzení“ a my svoji zkušenost. A ať si zakladatelka vybere, co jí osloví a to zkusí pod dohledem aplikovat. Výsledku tu jsou a to je podle mýho hlavní
Howgh
Holky, já tomu teda asi nerozumím, ale vysvětlete mi, jak funguje ten placebo-efekt u toho psa
Jakože když mu ty kuličky budu podávat já, protože tomu věřím, tak mu to pomůže??? Jak je to možné??? A když mu to podá někdo, kdo tomu nevěří, tak to nezafunguje?? Chápu placebo u sebe - „věř a víra Tvá Tě uzdraví“, ale nechápu to u tvora (psa, mimina apod.), který takto „věřit“ neumí ![]()
Asi nerozumím obsahu termínu „placebo“ - mohly byste mi jej někdo vysvětlit? Díky ![]()
(a omlouvám se - taky odvádím diskusi pryč od problému, který měla zakladatelka
)