Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,tak koukám že máte taky doma veselo,u nás podobný,malej nemá rád doktory,byli jsme na očkování,vyváděl tam a nechtěl injekci,pak byl celkem klid když jsme šli už pryč,no taky je veselo když musime po doktorech,někdy vyvádí na nákupech když neni vyspalej,koupim mu rohlik,je chvili klid než ho mrskne na zem,pak zas vyvádí v busu než dorazime domů asi 5stanic,no snad bude líp,už mě asi brzy povezou z něj do Bohnic jestli se nezklidní trochu,mějte se,paa.
![]()
Zuzulendo, do restauračky??
Tak v té jsem od Lukyho narození fakt nebyla, protože nervy mám jen jedny
Dnes celý den nespal, myslela jsem si, jak bude odpo už unavený a večer padne za vlast a zase jsem byla na omylu. Navíc to vypadá, že mu lezou stoličky, takže vytrapuje i v noci, hurá hurá ![]()
Byli jsme o víkendu ve zvěřinci u zámku a pávi nakonec utekli před Lukym na strom…jako, to bylo poprvé, co jsem viděla, jak páv přeskakuje z větve na větev po smrku, aby se dostal asi do 10ti metrové výšky
Nakonec tam nahnal 3 ![]()
Ahoj holky,tak hezký,to jsem se zas zasmála,nam honí pávy na vesnici malej yorkshire,taky před nim zdrhaji,malej zas mlátí doma oba psy,teď jak lítá po svých,nestihaji se ani schovat,jo to mi do restaurace taky nemůžeme,to by jim tam asi dlouho nic nevydrželo,malej rve ubrusy,dečky,tácky pod sklenice atd,můžeme nejvýš ven ke stolku ale nesmí tam být poblíž žádný zvířata,to by lítaly chlupy vzduchem,teď mi tu rve za kabely od počítače,vzteká se že mu to nechci dát,taky nespí,asi hod.za den,pak usne večer kolem devátý a později,ráno od šesti vzhůru.
![]()
hehe.. restaurace
nevydrží sedět ani minutu.. to by to dopadlo ![]()
(Ozivuji, ale: treba mi napise nekdo z puvodni diskuze o tom, jak to vypada s detmi dnes.)
Moje dite bylo dobre popisovano v mnoha predchozich prispevcich. Do 9 mesicu rev, jak se zacalo samostatne pohybovat - vyrazne zlepseni, ovsem s tim, ze nenecha nic na pokoji, nevydrzi u jedne veci dele, nez cca 1 vterinu (oskenuje, zahodi a jde se dal
). Povahou „sebevrah“, neposedi (neni schopna ani docurat na nocniku, prituli se tak na vterinu, k uspavani bych potrebovala roubik a sveraci kazajku
). Neda se spustit na vterinu z oci. Kdo nezazil, nepochopi. S nejnevinnejsiho predmetu vytvori ve vterine vrazednou zbran.
Na druhou stranu znalostmi strci do kapsy skoro kazdeho triletaka, mozna i radu predskolaku
.
Posledni dobou uz mi chvilemi dochazeji hlavne psychicke sily (mam jeste 8tydenni mimco, aby bylo vice zabavy - clovek si naivne myslel, ze se starsi do dvou let zklidni
).
Takze otazky zni - co s tim?
Existuje vubec nejaky zpusob relaxace, ktery bych mohla zkusit praktikovat s cerstve dvouletym ditetem? Zkousel nekdo neco? Je to vubec realne u takoveho prcka?
Musi byt takove dite v budoucnu nutne hyperaktivni? (Zatim myslim/doufam ze ne, ale jaka je asi tak pravdepodobnost
? )
Nebo je jedina moznost zatnout zuby a prezit?
@Hobitka Ahoj, věřím, že to msí být náročné, ale absolutně si nemyslím a nevěřím, že by hooodně živé dítě muselo být hyperaktivní v budoucnu. Myslím, že z toho vyroste, i když jistá živelnost mu asi zůstane, ale ta není ve zdravé míře na škodu. Co se týče relaxace nevím, jestli je to u vás realizovatelné, ale já chodím s dětma na zklidnění do solné jeskyně (mám 5 a 2) nebo na procházky mimo lidi, kde není spousta dětí, prolézačky apod., kde bych musela jen hlídat a řvát a tahat a bát se… spíš někde na travnatý plac, nejlépe rovinka a tam vypustit
Přeju pevné nervy ![]()
@Hobitka ještě mě napadlo, co zkusit plavání, samozřejmě jen s tím dvouletým. Pohyb jako takový unavuje, prcek se tam vybije a plavání vůbec zklidňuje. Nebo ať s ním chodí pravidelně tatínek. Zkusila bych tu živelnost vrazit do sportu, kde se zdravě může vyřádit a unavit.
Máme dvě děti. Obě hodně živé. Starší dceři budou 3 roky, synovi 1,5 roku. Mladší je ještě aktivnější než dcera. Je to hroznej záhul. Vždycky přemýšlím, jestli s něma vůbec někam jít. Vždy jsme středem pozornosti - v čekárně u doktora, v obchodě, na hřišti… Většinou na „větší akce“ chodíme i s manželem, sama to nezvládnu.
Syn chodí od 10 měs. a má zálibu v lození ve výškách. Nesmím se vzdálit ani na vteřinu, měl už několik úrazů. Je to divoch, nemá pud sebezáchovy. Všude mi utíká, na všechno lozí, stoupá do prázdna… O hysterických záchvatech (zejména, když něco nesmí, odněkud ho sundám) raději nemluvím. Do toho dcera, která neustále lítá, hlasitě se směje… ![]()
@mischelinka Plavani praktikujeme, ale neuklidnuje
. Chodila jsem s malou na sportovky, na odrazedle ujede nekolik kilometru, pesky ujde tez. Solnou jeskyni? No, to me nenapadlo, ja sama tam nikdy nebyla, treba zkusim. Vypousteni na travnatou rovinku praktikuju od roka
, jediny zpusob, jak na chvili vydechnout.
Me napadla nejaka ta relaxace, protoze mam pocit, ze cim vice se snazime malou utahat, tim vic ma energie.
@Vája
Syn je minimalne ted celkem klidas, ale kdyz se podivam na ty oci, ma v nich stejne plaminky jak dcera. Takze pro jistotu cekam, ze to taky casem vypukne. Jojo, vetsi akce zvladam s dcerou sama jen s jazykem na veste, ze bych mela cas si s nekym nekde popovidat fakt nehrozi, porad jen neco resim… V podstate nemuzu ani treba vzit telefon
. Jeste, ze jsme oba aktivni sportovci, tak aspon fyzickou energii na ty decka celkem mame, i kdyz ja se ted sotva dala po porodu dohromady.
Ja uz uplne rezignovala, resim jen veci, pres ktere nejede vlak (nevbihat pod auta apod.), jinak bych cely den rvala, napominala, placala po zadku… Ze dite neco nici uplne prechazim, nastesti nemame doma nic moc draheho
.
Jinak zachvaty vzteku byly u dcery nejhorsi prave okolo 18 mesicu.
P. S. Ted jsem s detmi u babicky a mam trochu hlidani, jinak bych ani nesesmolila tak dlouhy text
.
@Hobitka Naprosto s tebou soucítím
Náš bude mít teda teprve 16 měsíců, ale chodí už 11, takže teď už pěkně lítá. Nemá zatím pud sebezáchovy, vrhá se ze všech srázů, leze nahoru po schodkách na prolízačce, vrhá se ze schodů, padá na hlavu… Naštěstí vydrží v kočárku (ale musím přikurtovat), teda pouze za jízdy a ve městě, protože tam je hodně podnětů, má co pozorovat… Ale zase se málo unaví. Máme tady poblíž oplocené hřiště, takže tam si jakžtakž odpočnu, protože má omezené možnosti, kam utíkat. Pak teda má rád vodu, takže teď v létě vydrží na břehu bazénu či přehrady přelívat si vodu. Ale to si taky moc neodpočnu, protože musím hlídat, aby vodu nepil.
Kolikrát závidím maminkám s klidnými dětmi, ale zas na druhou stranu jsem ráda, že je zvídavý a ne mouchy snězte si mě.
@Hobitka Kolik je synovi?
Já, když byl malinký, prohlásila, že cítím, že on bude klidný a hodný. Opak je pravdou. Těžce jsem se spletla, nějak jsem si nechtěla připustit, že budu mít obě děti živé.
Vztekající jsou oba. Neposlouchájí. A jak píšeš - spoustu věcí už přehlížím, pač bych od rána do včera jen řvala, napomínala, zakazovala, přikazovala a nervovala se. Tak na to nemám. I když vypjaté situace jsou u nás na denní pořádku. Často mám pocit, že to nemůžu vydržet. ![]()
Občas si děti dělíme a jeden je třeba s jedním doma a druhý jde třeba na bazén. Jako mít oba denně 24 hod. je na mašlu. Dcera do mě furt s něčím hučí a já bych potřebovala obklad na hlavu, třeba jako teď. ![]()
@zzuza Oplocená hřiště taky vyhledávám.
Ale náš chlapeček si vždy najde nějakou nebezpečnou hračku. Minimálně si sedá na opěradlo lavičky apod. Už jsme byli dvakrát na pohotovosti, na RTG totální hysterák, že nešel ani udržet. Stále v pohybu. Jediné, co ho na chvilu zabaví je Mickyho klubík, co máme na disku.
@Vája Synovi prave jen 8 tydnu, to se patrne prd pozna. Ale dcera v tomto veku travila 12-17 hodin denne prisernym revem. Malej umi obcas i spat a dokonce!! umi i lezet, nespat a koukat. Ale silene pozoruje, rozhodne nelezi „tupe“. Se uplne divim, jak muze vypadat materska (kdybych nemela doma to starsi pometlo, tak asi s malym v soucasne dobe „umru nudou“
).