Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojda,
máte někdo zkušenost s neposedou?..
Kuba není nikdy unavený, neustále jen běhá, krámuje věci, s ničím si nehraje, na tv nekouká..na návštěvách pohroma.. nikdo ho nechce hlídat..Momentálně se i rád vzteká- někdy jen trochu někdy záchvatí. Venku běhá jak zběsilej
na houpačkách nevydrží, ze všeho jen nahoru a dolů..Každý den se už těším až přijde manžel z práce a pomůže mi s ním.. Být s ním doma celý den (třeba když prší) je opravdu o nervy..Neustále vyžaduje jen pozornost, jenže co s ním, když ho nic nebaví a ničím se nezabaví a když něčím jo tak jen na pár minut..Už sme řešili i s dr zda není hyperaktiv (asi je) ale zatím to nijak neřešíme.. Jinak je chytrý, celkem pěkně mluví,ale kde vybít tu energii a jak ? ![]()
Máte s tím někdo zkušenosti?..
(prosím pište jen mamči se zlobíky.. nechci číst jak někdo o svém dítku ani neví
díky)
dcera 4roky je hrozne ziva.sice dopoledne chodi do skolky tak mam chvili klidu na uklid a domaci prace ale jak prijde tak to zacne.nejradsi jsem v parku at beha a dovadi.necham ji jezdit na kole a ja pri ni pobiham.udrzuju se aspon v kondici.pokud prsi vymyslime ruzne hry.kresleni stolni hry a vse mozne.je to honicka vecer padnu.rikam si at je ziva hlavne ze je zdrava.snad se nekdy uklidni.jinak ji ted bavi z casopisu vystrihovat lepit delaly jsme masky na karneval atd.ja pro sebe mam volny cas az kdyz usne.
Taky mám živé dítě, ale teď už i je schopen vydržet u jedné činnosti. Myslím, že to může být i věkem, takže za pár měsíců uvidíš mírné zlepšení
V jedné knize (od Karpa) byl nákres pozornosti dětí na hřišti v různém věku. Byly tam zakreslené body a pak čísla a čáry, jak dítě běhá mezi jednotlivýma atrakcema. Jak dítě stárne" počet čar se snižuje. A je to pravda. V létě synek střídal vše velmi rychle. Když byly například vedle sebe tři houpačky, tak na kždé seděl asi vteřinu a pak hned lezl na další, pak na prolejzačku a takhle tam vydržel lítat z jednoho místa do druhého (a třetího a čtvrtého…
) celou dobu našeho výskytu. Na podzim se to prodloužilo asi na minutu a teď už to vydrží dýl a chvilku sedět i u pohádky (ale odbíh si různě hrát a jíst a tak).
tobisek píše:
dcera 4roky je hrozne ziva.sice dopoledne chodi do skolky tak mam chvili klidu na uklid a domaci prace ale jak prijde tak to zacne.nejradsi jsem v parku at beha a dovadi.necham ji jezdit na kole a ja pri ni pobiham.udrzuju se aspon v kondici.pokud prsi vymyslime ruzne hry.kresleni stolni hry a vse mozne.je to honicka vecer padnu.rikam si at je ziva hlavne ze je zdrava.snad se nekdy uklidni.jinak ji ted bavi z casopisu vystrihovat lepit delaly jsme masky na karneval atd.ja pro sebe mam volny cas az kdyz usne.
nápodobně.. já ani neuvařím, když je vzhůru.. prostě mne nenechá..takže klid je až když jde spát.. problém, že vstává v 6 a dřív (ale spí celou noc) takže od 6 už to zase začíná.. a to je vždy dlouhéé ráno než můžem vyrazot ven… ![]()
Tak dcera v tom věku byla taky celkem k neudržení a „nejhorší“ to bylo na hřišti, všude běhala, všechno chtěla vyzkoušet, nejraději běhala kolem plotu a já za ní lítala a záviděla maminám, co posadili prcka na písek a on si tam plácal bábovky. Dcera odcházela z hriště spokojená, já zpocená až na pr… Taky z toho, jak jsem jí z toho hřiště tahala, nejdříve přemlouvala a na konec s řevem odnášela. ![]()
barah píše:
Tak dcera v tom věku byla taky celkem k neudržení a „nejhorší“ to bylo na hřišti, všude běhala, všechno chtěla vyzkoušet, nejraději běhala kolem plotu a já za ní lítala a záviděla maminám, co posadili prcka na písek a on si tam plácal bábovky. Dcera odcházela z hriště spokojená, já zpocená až na pr… Taky z toho, jak jsem jí z toho hřiště tahala, nejdříve přemlouvala a na konec s řevem odnášela.
haha jako bych četla o sobě..a dostat ho taky pryč nemůžu..a závidím taky.. nejhorší je když ještě čuměj co to je za zlobivý dítě ![]()
V pátek jsme byli na očku, čekali jsme v čekárně přes půl hodiny a já byla spocená až na zadku. Ostatní děti si v poklidu hráli nebo prohlíželi knížky, ale Lukáš tam stěhoval stoleček i dětské židle, ustavičně boural výtvory jiných dětí, několikrát měl záchvat vzteku, že si lehl na zem a kopal okolo, pak mlátil děti, které se k němu přiblížili, nezastavil se ani na chvilku a když mi začal z čekárny zdrhat, tak už jsem byla fakt na odpis. Naštěstí už jsme pak šli na řadu.....takže, lituju, mám to doma, nikdo hlídat nechce, protože je na každého moc rychlý a akční. Když je vzhůru, nemám moc šanci nic udělat. Jinak je i nemluvka, takže každou chvilku záchvat vzteku z nepochopení. Mmch, učila jsem ho dětskou znakovku, aby jsme si mohli rozumnět ještě než se naučí mluvit, ale prdí mi na to ![]()
Tak to Kuban se u dr celkej bojí.. na to jak je divokej tak jak jdem k dr celou dobu v čekárně brečí.. je to maman!(jen když se mu to hodí) Už měl taky vykloubenou ruku.. to když se mi začal válet uprostřed silnice a vztekat se a já ho držela… takže mamči na to bacha.. u řvounů a vzteklounů netahat za ruce
měli sme i sádru a byli v nemocnici ![]()
takže když to jde nechám ho ležet a zvedám celého..(za den se celkem nazvedám ![]()
verusle píše:barah píše:haha jako bych četla o sobě..a dostat ho taky pryč nemůžu..a závidím taky.. nejhorší je když ještě čuměj co to je za zlobivý dítě
Tak dcera v tom věku byla taky celkem k neudržení a „nejhorší“ to bylo na hřišti, všude běhala, všechno chtěla vyzkoušet, nejraději běhala kolem plotu a já za ní lítala a záviděla maminám, co posadili prcka na písek a on si tam plácal bábovky. Dcera odcházela z hriště spokojená, já zpocená až na pr… Taky z toho, jak jsem jí z toho hřiště tahala, nejdříve přemlouvala a na konec s řevem odnášela.
Jo, to souhlasím. Není nic horšího než že se snažíte udržet dítě bez vztekání a máte dobrý pocit, že dneska se na hřišti vzteknul jen 2×, ale ostatní maminky na mě koukají, jak kdybych vychovávala kriminálníka.
Ale v té čekárně byli mamči v pohodě, bylo na nich vidět, že přehodnotili to, co si mysleli o svých dětech
a však to viděli, že já ten zadek na židli neměla šanci posadit. Nejlepší byla kámoška se svým synem typu „mouchy snězte si mě“..ona ho posadí a on tam čeká, dokud nepřijde. Prý, že tolik vyvádí, protože za ním lítám. Ať si sednu a ona ho obstará
Však vy si umíte představit, jak to mohlo dopadnout. Kámoška večer spala jak zabitá ![]()
Mala byla do dvou let „strasna“
… chodila se mnou i na zachod, nevydrzela - pokud nedelala neco zakazaneho
- beze mne ani minutu a hlavne vyzadovala naprostou pozornost, kdyz sem byla myslenkama nekde jinde nez u ni v danem okamziku, hned se strasne vztekala a byla pak protivna… jedine, co na chvili zabiralo byla jedna konkretni restaurace s detskym koutkem, kde to mela rada a kam chodili deti, ktere znala, ale i tak bylo naprosto nemozne vzit si tam nejakou knizku a mit chvilku pro sebe. Co par minut byla u me a ukazovala jednu nebo druhou hracku, mavala mi z miniklouzacky a tak…
Zlom nastal nekdy kolem druheho roku, postupne od ni byl na par min klid, vydrzela u tv/pocitace i par dilu shaun the sheep… proste jenom pockej, za chvilku se to upravi… me teda idylka vydrzezela jen par mesicu, nez se narodil druhej dracek
![]()
verusle píše:
Tak to Kuban se u dr celkej bojí.. na to jak je divokej tak jak jdem k dr celou dobu v čekárně brečí.. je to maman!(jen když se mu to hodí) Už měl taky vykloubenou ruku.. to když se mi začal válet uprostřed silnice a vztekat se a já ho držela… takže mamči na to bacha.. u řvounů a vzteklounů netahat za ruceměli sme i sádru a byli v nemocnici
takže když to jde nechám ho ležet a zvedám celého..(za den se celkem nazvedám
Tak to jsem netušila, že by se to mohlo přihodit. Taky se tedy snažím nechat ležet a čekat, až ho to přejde, ale v silnici jsem to dělala tak, jak ty. No, teď je to ještě větší sranda, protože jsem těhu a každou chvilku špiním, tak ho nechci tahat a on to snad ví či co, ale je to prostě děs ![]()
Holky a ještě řekněte, že byste takové laxní dítko ala mouchy snězte si mě, chtěly. Vždyť bychom se unudily k smrti ![]()
a nebyl jste někdo s takovým zlobínkem co tady máme u moře?.. nevíme zda máme někam vyrážet aby to pak nebylo spíš za trest ![]()
jinak takové ty rady , že zlobí, že ho furt sleduju taky znám..(jakmile přestanu sledovat už leze po žídli, padá na rohy stolů atd ![]()