Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
můj syn začal chodit teď ve školce na plavání /jsou mu 3,5 roku/. Chodí se školkou, chodí tam pěšky, bazén je cca 15min. chůze od školky. Na plavání je pouze cca 10 dětí a to jen jeho spolužáci ze školky. A v čem je problém. Do té doby byl zdravý a od té doby co chodí plavat, vždy v pátek, tak už se mi 3× stalo, že v sobotu ráno horečka 38,5 a rýma a 3× už jsme byli týden doma. Jsem z toho docela naštvaná a zajímá mě, jestli to někdo má také tak.
Ahoj, nepíšeš jaké bylo v té době počasí, bylo jeste chladněji? Nevim asi jim paní učitelky neupne vysuší vlasy a pak venku na chladnou…
@radulaur píše:
Ahoj, nepíšeš jaké bylo v té době počasí, bylo jeste chladněji? Nevim asi jim paní učitelky neupne vysuší vlasy a pak venku na chladnou…
Bylo to minulý měsíc, takže květen a teď v sobotu zase. Kluka jsem právě kvůli těm mokrým vlasům nechala ostříhat strojkem, takže hlavu má suchou do minuty. Fakt mě to štve, protože do té doby byl zdravej. Asi jediný řešení bude přestat chodit.
@jopo po plavání by měla být minimálně 30 minut aklimatizace uvnitř, s tím, že oblíkat by se měli postupně, ne se rozpařený hned navlíknout do všech vrstev, aby se zpotili a následně vylezli ven. Pokud to není možný, pouč syna, ať si pořádně vysuší hlavu - i to s ním doma třeba natrénuj. A pouč ho, ať si mikinu obleče až těsně před odchodem z areálu.
@radulaur píše:
A sami chodite občas do bazénu a pak je ok?
Občas se vyřádit do aqua a s tímto jsem se ještě nesetkala.
Syn chodil plavat od 5 roků do 10 roků. Nejprve sám, poslední 2 roky ve škole - stejný bazén, stejná doba plavání. Posledního 1,5 roku také měl problém - plavání v pátek a od pátku večera do neděle neustálé kýchání a slabá rýma. Potom už kýchal i když byl déle doma ve vaně nebo když na dovolené vlezl do venkovního bazénu s ošetřenou vodou.
Ještě do letoška jsme si nebyli jisti, jestli to bylo z prochlazení (shoda náhod i doma a v létě v 35st?), ale letos - rok od ukončeného plavání se mu objevilo astma, což může souviset.
Taková je naše zkušenost.
Právě, ta aklimatizace jak píše Kacz, asi nemají moc casu a zpechaji zpět do školky, když nemá problém po koupání s Váma…
Přesně proto nemohly moje děti v batolecím a mladším školkovém věku chodit plavat - protože to pokaždé odstonaly (a to chodily se mnou, takže jsem si dohlédla na vysušení, na aklimatizaci… nic nepomohlo). Holt některé děti jsou na tohle náchylnější, s tím nic nenaděláš - časem to přestane. U nás už se to výrazně zlepšilo, teď bude mladšímu pět, starší sedm, od začátku dubna už chodí plavat normálně a jsou bez nemocí.
Příspěvek upraven 15.06.14 v 15:28
Děcka nachladnou obvykle v bazéně pokud se nehýbají. To při školkových kurzech někdy bývá, kvůli bezpečnosti se skoro pořád na někoho čeká a blbnutí se zakazuje. Řešením je více trenérů, menší skupinky a na břehu teta co podává ručníky a posílá pod sprchu zmrzlíky. Jinak je pavání samzřejmě otužovací zdaví prospšná činnost.
Taky si myslim, ze je to jak pise Bara. Proste ve skolce je na deset deti jedna ci dve ucitelky, takze se v bazenu moc nehybou a pak si nedelam iluze o rychlosti sprchovani, oblekani a dalsich cinnosti. Kdyz tam ma kazdy prcek maminu, tak ta si ho hned po plavani osprchuje teplou vodou a oblece, ale s desetito musi samozrejme trvat dost dlouho a deti vymrznou. Taky nedavam na skolkove plavani, protoze si myslim z vyse uvedenych duvodu, ze by to dcera, ktera je zmrzlina a casto nemocna, proste nezvladla ![]()
Díky za příspěvky. Asi to tak bude, ale štve mě to. A to jsem ještě čekala až bude teplo, jinak jsem mohla dát kluka už od března. Nedělám si už taky žádný iluze a to platíme soukromou školku. Ale téma soukromé školky asi patří jinam. Každopádně jsme se doma rozhodli, že už klučina na plavání chodit nebude, čert vem peníze, ale nervovat se každej pátek nebudu.