Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, řeším takový menší, nebo spíš větší problém. Před pár týdny jsme byli na očním, a oba kluci dostali brýle, „na blízko“. plus mají tuozrakost, takže lepit očičko, alespoň na pár hodin denně. Se starším 4 letým je od začátku všechno v pohodě, ten si v optice hotové brýle nasadil, a sundává je jen na noc…okluzor jsme zkusili dnes poprvé(byli jsme předtím pryč). Na ten sice brblá, že nevidí, ale nechá se „ukecat“, nechá si ho. ovšem mladší 2,5 letý brýle rezolutně odmítá, měl je za ty 3 týdny dohromady možná hodinu, ani to, že je vidí u bráchy, nepomáhá. jak jsme byli pryč, tak hned asi třetí den, kdy jsem mu je zkoušela nasadit, tak jim urval nožičku, opravili jsme to až v Praze, takže jsem to 10 dní ani nemohla zkoušet..ale stejně o nich prostě nechce slyšet. když mu řeknu, ať si je vezme, jen rezolutní vrtění hlavou, a že ne, ne, ne, že nosím brýle já i brácha, to ho nezajímá, když mu řeknu, že líp uvidí, taky nezájem, prostě je nosit nebude. a nasadit mu je násilím, tak urve nožičku zase
dneska jsem mu zkusila aspoń ten okluzor, no samozřejmě, trvalo to tak 3 vteřiny, než si ho vztekle strhnul. JEště asi nepíšu to, že dr mu psala dioptrie tak trochu odhadem, jen podle výsledků plusoptiku, při měření odmítá spolupracovat. Tak nevím, jsem přemýšlela, že kdyby přes ně viděl fakt líp, výrazně, tak by je přece nosil, nebo ne?
podotýkám, že mi vůbec nepřijde, že by viděl špatně, tuhle jsme potkali moji mamku, v Kauflandu, a on ji neomylně poznal jako první, když od něj stála asi 20 metrů, tak se na ni hned nadšeně smál. dioptrie má 3 a 1.(já mám 3,5 a 1,5, a mamku bych bez brýlí na takovou dálku nepoznala ani náhodou
)
nějak nevím, co s tím, na oční jdeme 1.10, a zas je mi blbý jí říct, že ho to nedokážu donutit nosit. co si o tom myslíte, nemáte nápad, jak na něj? ![]()
Jako jak odhadem? Kluk třeba ted dostal brýle, tedy jemu je skoro 15. Ale o to nejde, my museli změnit očaře. Napsal takové, že se syn hroutil ve škole při migrénách.
jeho vyšetření trvalo cca 20minut, tak nechápu jak se mohl tak splést.
Jeli jsme jinam a tam nám dioptrie upravili.
Mezitím kluk dostal ve škole dvě pětky, že nemohl opsat text z tabule.
A ve škole -nevysvětlíš.
![]()
@slavuska1 Pobavilo mě, to s poznáním babičky…protože sama píšeš, že mají kluci brýle na blízko, takže do dálky vidí suprově ![]()
A s tím nošením brýlí asi tak…rozhodně bych nenutila, spíš se snažila motivovat. Třeba bych aktuálně využila období, kdy se nosí sluneční brýle a zkusila bych to nejdříve s nima. Jinak bych asi zkusila zavolat oční lékařce, aby poradila ona. Určitě bude mít bohaté zkušenosti s „paličákama“ ![]()
@slavuska1 A k té tupozrakosti… mluvila s váma paní doktorka o operaci?
@MisaHanuska píše:
@slavuska1 Pobavilo mě, to s poznáním babičky…protože sama píšeš, že mají kluci brýle na blízko, takže do dálky vidí suprověA s tím nošením brýlí asi tak…rozhodně bych nenutila, spíš se snažila motivovat. Třeba bych aktuálně využila období, kdy se nosí sluneční brýle a zkusila bych to nejdříve s nima. Jinak bych asi zkusila zavolat oční lékařce, aby poradila ona. Určitě bude mít bohaté zkušenosti s „paličákama“
no doktorka říkala, že při krátkozrakosti se vidí blbě na blízko i na dálku
brýle jen na čtení, to je spíš vetchozrakost, a týká se starších lidí. ![]()
@WERISKA píše:
Jako jak odhadem? Kluk třeba ted dostal brýle, tedy jemu je skoro 15. Ale o to nejde, my museli změnit očaře. Napsal takové, že se syn hroutil ve škole při migrénách.jeho vyšetření trvalo cca 20minut, tak nechápu jak se mohl tak splést.
Jeli jsme jinam a tam nám dioptrie upravili.
Mezitím kluk dostal ve škole dvě pětky, že nemohl opsat text z tabule.A ve škole -nevysvětlíš.
![]()
![]()
![]()
![]()
no vzala výsledky z února z plusoptiku, a odečetla slabšímu oku jednu dioptrii, a silnějšímu půl dioptrie(netuším proč)protože na takovým tom přístroji, jak se dělá dospělý, samozřejmě nespolupracocal, při čtení obrázků taky ani omylem.takže ho neměla jak vyšetřit..a na nějaký spolehlivý vyšetření bez spolupráce v nemocnici je čekací doba rok ![]()
@MisaHanuska píše:
@slavuska1 A k té tupozrakosti… mluvila s váma paní doktorka o operaci?
to jde operovat? to slyším prvně ![]()
@WERISKA ale tu vaši bývalou dr teda nechápu, jak se může splést u velkýho, spolupracujícího dítěte, a tak moc ![]()
@slavuska1 píše:
no doktorka říkala, že při krátkozrakosti se vidí blbě na blízko i na dálkubrýle jen na čtení, to je spíš vetchozrakost, a týká se starších lidí.
No ale pokud mají kluci brýle na blízko, tak jsou dalekozrací, né krátkozrací ![]()
@slavuska1 Podle toho co píšeš, tak to zhoršené vidění bude u kluků spíše spojeno právě s tou tupozrakostí. Vím, o čem mluvím, protože jsem v 6 letech absolvovala právě operaci očí kvůli této diagnóze.
@SussieS píše:aha, já to furt pletu..no prostě mají plusový dioptrie. já vidím blbě jen na dálku, a mám mínusový. a
No ale pokud mají kluci brýle na blízko, tak jsou dalekozrací, né krátkozrací
@MisaHanuska píše:
@slavuska1 Podle toho co píšeš, tak to zhoršené vidění bude u kluků spíše spojeno právě s tou tupozrakostí. Vím, o čem mluvím, protože jsem v 6 letech absolvovala právě operaci očí kvůli této diagnóze.
ale dioptrií mají celkem dost, starší má 3 a 4. a mladší těch 1 a 3 na brýlích, a v praxi těžko říct. já si o tý operaci zkusím něco vygooglit, ale nikdy jsem o tom neslyšela všude čtu že se to nedá léči jinak než okluzorem
a stejně bych na to byla srab, nešla bych do toho ![]()
@MisaHanuska píše:
já pořád všude čtu, že to operovat nejde, protože to není vada oka, ale zakrnění očního nervu, nenašla jsem jediný odkaz, který by popisoval operaci tupozrakosti ![]()
@slavuska1 Syn má také tupozrakost, ale nikdy nikdo nemluvil o operaci!!?
Prý to nejde. ![]()
@WERISKA já taky tvrdím, že to nejde ![]()
jinak já spíš tak přemýšlím, jestli s ním pořád bojovat, nebo jestli se na to na třeba půl roku úplně vykašlat..přece jenom je ještě malej, na tu vadu jsme přišli vlastně náhodou, že jsme objednala staršího, tak jsem tam vzala na ten plusoptik i mladšího..tupozrakost je léčitelná do 6-7 let, tak si říkám, že za půl roku si to už třeba nechá vysvětlit, a bude spolupracovat..a ve 3 letech to bude pořád dobře léčitelné. protože já fakt nevím jak na něj, on je neskutečně paličatej, babi mu dala přezdívku „suk“, on je fakt hroznej. ještě donedávna třeba odmítal chodit, jako venku, rpostě kočár, nebo nosit, lítal jen na hřišti, jak jsem chtěla někam bez kočáru, tak po 50 metrech řev, ať ho nesu..a nic nepomáhalo..on se vydá na opačnou stranu, a po pár metrech se zastaví, a stojí..jednou jsme hodinu čekali, jestli půjde..nešel, po hodině jsem ho musela vzít, a nést.
tuhle povahu u staršího neznám, ten si vždycky nechal všechno vysvětlit, a dalo ses ním odmala spolupracovat..já doufám že z toho vyroste ![]()