Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o rady. Malý má od rána teplotu. V zadečku měl ráno 38,3 - to jsem ještě nic nedělala, ale teď mám 38,6. Co mě ale zaráží, že je vlastně úplně v pohodě. S babičkou se smál, hraje si s chrastítkem, normálně pije (UM). Pravda, zdá se mi, jako by víc dýchal pusinkou, ale soplíky jsem neobjevila. Má ale opravdu hodně horkou hlavičku. Teď jsem mu dala půlku čípku Paralenu a malý usnul… měla bych s ním jet raději na pohotovost nebo ještě počkat do večera?
Malemu kdyz byly 3 mesice tak jsme meli neco podobneho a volala jsem do nemocnice jsem prvorodicka takze nezkusena
ze mam dat cipek a kdyby to nepomohlo do tri hodin tak mame prijet. Tak bych jeste pockala ten cipek by mel zabrat ![]()
Děti snášejí vyšší horečky kolikrát velmi snadno.
Nechápu půlku čípku, to byl nějaký čípek pro starší děti, že jsi potřebovala rozpůlit? Protože jinak poddávkování doporučené dávky léku není správně, když už dáváš, dávkuj dle váhy.
Jinak já srážím horečku až podle stavu dítěte, takže smějící se dítě s 38,1 po odečtu ne, dávám častěji spát.
Pokud dýchá pusou, asi bude mít nějakou virozu a má prvotní stádium rýmy - oteklé sliznice. Bude to chtít později mořskou vodu či vincentku, odsávačku na lux a nějaké dětské kapky (doporučuju nějaké ve spreji a ne s kapátkem).
Zatím můžeš zvlhčovat vzduch a větrat, při rýmě by mělo být v místnosti maximálně 20 stupňů, aby sliznice zbytečně neschly a neopuchaly
Jo a pokud bude reagovat na srážení teploty, nebude horečka překračovat 41 stupňů, tak není potřeba zatím nikam jezdit, teprve pokud trvá horečka déle jak 3 dny, tak k dr, pokud možno s čerstvým vzorkem moči.
Na pohotovost, pokud horečka neklesne (po srávném dávkování léku…), při podezření na dehydrataci nebo pokud by dítě hodně plakalo nebo při nějakém jiném příznaku jednoznačném (zvracení, kašel, vyrážka…)
Nejezdila bych, jeste tam pochytate jine bacily.
Hlidala bych a jela v pripade, ze horecka nepujde srazit a bude narustat. U 3m bych jela s horeckou nad 39st. Je mozne, ze jde o 6.nemoc, tam jsou horecky tri dny a pak prijde vyrazka. Jine priznaky to nema, nebo se vam rozjede viroza. V pondeli bych dosla k detske, kdyz budou stale horecky, at zmeri CRP. Nezapomen davat hodne pit, at se nedehydruje.
Půl čípku jsem dala proto, že je tam dávkování celého čípku pro děti od 7 kilo, ale malý nemá ani 6 kilo…
@LadyTommy o 6.nemoc?, asi jsem trubka, ale co to je?
Jinak moc děkuji za rady. S tou rýmou mě to napadlo, já mám totiž slabou rýmu taky, snažila jsem se na malého moc nedýchat, chodila jsem s rouškou a umývám si pořád ruce, ale asi to chytl…
@Inuska.pv píše:
@LadyTommy o 6.nemoc?, asi jsem trubka, ale co to je?
Jinak moc děkuji za rady. S tou rýmou mě to napadlo, já mám totiž slabou rýmu taky, snažila jsem se na malého moc nedýchat, chodila jsem s rouškou a umývám si pořád ruce, ale asi to chytl…
3 - 4 dny horečky, pak horečky ustoupí a následuje vyrážka, která se nejdřív rozšiřuje, ale během pár dní vymizí.
Není čeho se obávat. Vyrážka není třeba nijak mazat, nesvědí a sama zmizí.
@Inuska.pv čípek vám určitě zabere, s tou půlkou jsi udělala podle mě dobře, kdyby náhodou nezabral a horečka k večeru stoupala, určitě bych nečekala na 41 stupňů jak tu bylo psáno
a jela na pohotovost. Jinak když zabere, ale zítra bude dále pokračovat, normálně jdi v pondělí k obvodní. Taky myslím, že to bude ta šestá nemoc.
@anairda moc děkuji, já jsem prvorodič, a tak jsem ze všeho hned vykulená! ![]()
Jinak na pohotovost se dá i zavolat, mně vždycky dobře poradili, není pravda, že vždycky řeknou, aby člověk přijel. Většinou mě uklidnili, popsali, co dělat a řekli přijet, pokud by nastalo to a to.
Máte zřejmě virozu, na pohotovosti můžete chytnout ještě deset dalších nemocí…
@Inuska.pv kazdy si tim poprve projdem. dcera mela prvni rymu a kasel v 10m a my jsme z toho s manzelem byli uplne spatni a celou noc jsme nad ni bdeli.
Jinak mela jednou 8dni horecky nad 38, vetsinou pres noc, taky ji nic nebylo, zadna ryma, kasel… doktorka nam delala krev/moc a nic nenasla. Rikala, ze ta 6.nemoc se muze rozjet i po vice dnech nez je obvykle. No a dceri ze dne na den horecky ustoupili, prisla jen ryma a konec, PRy nejaka virozka jen.
Nicmene 3 mesice je jeste maly vek, takze fakt hlidat a kdyz se cokoli nebude zdat, tak radej nekam zajet, nebo aspon zavolat. Taky si nemyslim, ze by vzdy rikali, ze mas prijet.
Tak jsme nakonec rano jeli na pohotovost. Ted uz s maly lezim v nemocnici. Mame anginu jak prase, jak to okomentoval pan doktor. Asi nas ceka par pernych dni…
![]()
@Inuska.pv píše:
Tak jsme nakonec rano jeli na pohotovost. Ted uz s maly lezim v nemocnici. Mame anginu jak prase, jak to okomentoval pan doktor. Asi nas ceka par pernych dni…
Neboj, on to zvládne. Je to přece chlap! ![]()
Držím palce, ať jste brzo fit! ![]()
@Inuska.pv
Držím palce ať se co nejdříve uzdraví, ono s takhle malinkým mimčem je vždy lepší k doktorovi jet..