Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, zase budu prudit s kyčlema:-)
Změnili jsme lékaře, začali jsme chodit k Doc. Poulovi - super.. ![]()
Ale moc nevím, co si odnést z diagnózy, co máme ve zprávě.. Stojí tam: Obj.: klin. kyčle stab, r sym. UZ norma, Graf 1B.
Th: Dop peřinka na spaní 12 hodin/noc.
Takže, co jsem si z toho vzala - vím co je 1B, tabulku podle Grafa jsem viděla, takže vím, že to je vlastně docela v pořádku, kyčle téměř vyvinuté.. Ale někde jsem četla, že se to nedá určit jen podle tohohle, ale že záleží i na tom jak jsou na tom jádra. A to podle té zprávy nějak neumím určit.
A další věc je, že se nás Dr. ptal, jestli jsme to měli v rodině a já mu řekla, že neee a pak jsem se dozvěděla, že můj otec měl jako dítě strojek.. Myslíte, že to má nějaký vliv na to s tou peřinkou? Když nám to dal na noc, tak že by nám to na základě toho dal třeba na celý den? Mám mu kvůli tomu volat? Děkuji:-)
Já myslím, že tu peřinku určil podle stavu dítěte a že by na to rodinná anamnéza neměla vliv. O jádrech není nic psáno, píšeš UZ norma, to by mohlo znamenat, jakože i normálně viděl jádra, ale nevím, kolik je prckovi, a taky nevím, do kolika měsíců je v mezích normy to, že jádra ještě nejsou vyvinutá. Takže jsem neporadila.
Ib je označení stříšek, ale tabulku znáš. Na jadýrka je čas do roka. Obvykle to chodí tak, že ve 3m bývají v pořádku stříšky, tzn Ia a pak se chodí co tři měsíce na kontrolu, jestli už jsou jadýrka. A ty jsou obvykle do roka vyvinutý. Peřinka ani třmínky nemají s jadýrkama nic společnýho, peřinka se dává kvůli stříškám.
Jo a na zprávě u nás bylo psáno jen Přítomnost jader- ano nebo ne, podle toho, jestli už byly vyvinutý.
@Samamama @zuzouš
Díky moc holky. Jsem ráda, že ta rodinná anamnéza by na to vliv mít neměla.
Jinak co se týče těch jadýrek, tak původně jsme byli v dětské nemocnici, kde nám dr. určit IIC a bez ossif. jader.. Takže asi bez jadýrek.. Neslyšeli jsme na toho doktora nic moc hezkého, tak jsme vyměnili ortopeda a přešli k doc. Poulovi, prý je špička v oboru a zaměřuje se přímo na dětské kyčle.. No a ten určil tohle a říkal, že toho doktora zná a že je známý tím, že děla naddiagnózy.. No, nicméně nám pak o jadýrkách nic neříkal, ale pokud říkáte, že to nemá vliv na peřinku, že se řeší stříšky, tak tím pádem je můj problém vyřešen..:-)
Jadyrka v 8tydnech nejsou…a s nalezem 1B je docela peclivej s perinkou na noc - vetsinou reknou ortopedi nic - takze bud uplne v klidu a volat mu nemusis. v nalezu je. ze klinicky jsou kycle stabilni a podle ultrazvuku v norme…takze vse je uplne v poradku ![]()
Mě se taky u přenášení ptali, jak rodíme v rodině
To už se spíš podle mě dědí ty špatné kyčle. Nicméně můj táta v padesátých letech taky strojek, mě v osmdesátých dávala máma preventivně víc plen, moje dítě v roce 2011 nosilo jen papírovku a kyčle měla ukázkové.
@Lejaa urcite vas neleci na zaklade diagnozy otce, jen mu to rekni na pristi kontrole, ze sis vzpomela. je to formalita, zapise si to.
@KlarkaK @Pudloslava @Sibyla0
Díky moc holky.. Jsem ráda, že 1B je OK a peřinka pro jistotu.. Takže by ji teoreticky nemusel mít 12 hodin, ale jen čistě na to spinkání? Tj. asi 8-9 hodin.
A nevíte, prosím, některá co znamená to „r sym“?
@Lejaa mno uprimne receno pri tomto nalezu by urcite jako prevence bylo 8-9hodin az az…ja bych ji osobne na dyl nedavala, nam rekl dr. taky na noc a hodiny tam ani nedopsal takze noc u nas urcite 12hodin neni ![]()
nad tim r sym jsem teda dumala… sym bude symfysa asi, r je normalne znacka pro pro ramus (větev)…takze nevim, co tim chtel basnik rict
![]()
@KlarkaK
Aha.. Tak nic. Hlavní je, že vím že se nic nestane když je bude mít méně hodin:-)
Ještě jsem se chtěla zeptat, myslíte, že se to může ještě nějak zhoršit? Nebo zhoršení je nemožný? děkuji:-)
@Lejaa jj muze se to zhorsit…resp. ty kycle se teprve vyviji, takze treba to co je ted 1b by u starsiho miminka predstavovalo napr. 2 atd…
musi se teprve vyvinout jadyrka, zatim je kloub chrupavcity…ale vazne bych si na tvem miste s tim nelamala hlavu ![]()
Já myslím, že to r jsou rotace v kyčlích (zevní, vnitřní), jakože je pohyb v obou kyčlích ve stejném rozsahu. Jinak se divím, že na 1b u takového prcíka píšou peřinku, starší syn měl v 6 týdnech také 1b a dop. plenku navíc, druhý měl 1a, bez doporučení. Jadýrka měli oba až v 6m.