Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda máte někdo podobnou zkušenost, radu… Mám 5měsíční dvojčata (narozené ve 37.tý) a chlapeček má pořád problémy s uchopováním hraček. Vlastně to spíš vypadá, že nemá ani zájem je chytat (pouze můj názor
), někdy hezky uchopí, ale nic s tou hračkou pak nedělá. Holčička vše chňapne a hned s tím do pusy, ale Toník nemá zájem, když už hračku drží, tak si jí do pusy stejně nedá. Chytá si jen ručičky a ty si taky pořád cucá. Jinak o hračky zavěšené - když leží pod hrazdičkou zájem má, plácá do nich, prohlíží… Nevím, jak ho motivovat, jestli se mu dá nějak pomoct, nastimulovat, jestli s tím utíkat k Dr. nebo je jenom lenoch a mám čekat až začne sám
? Díky za rady ![]()
Je to kluk, jsou to lenoši navrh je mu jakoby o 3 týdny míň…ještě počkej, ono to přijde ![]()
@ikyki jo? já slyšela, že kluci jsou právě víc aktivní ![]()
Jinak bych to asi nijak neřešila, jen bych to zmínila doktorovi na kontrole ![]()
@dani24687 píše:
@ikyki jo? já slyšela, že kluci jsou právě víc aktivníJinak bych to asi nijak neřešila, jen bych to zmínila doktorovi na kontrole
já teda vždycky slyšela, že kluci jsou pomalejší…srovnej 14 leté kluky a v jejich věku holky ![]()
Ahojky, těžko říct… Třeba je prcek jen línější a zájem projeví později. Můj prďoch chytá hračky od 4,5 měsíců a vše si cpe do pusinky, takže neporadím. Asi bych se zeptala doktorky a uvidíš. Ale asi to nebude nic neobvyklého, jen má zatím čas ![]()
@ikyki možná pak jo, ale v kojeneckým věku jsou zas aktivnější, ale to je jen vlastní zkušenost moje a pár kamarádek.
@dani24687 píše:
@ikyki možná pak jo, ale v kojeneckým věku jsou zas aktivnější, ale to je jen vlastní zkušenost moje a pár kamarádek.
já mám teda zkušenost opačnou, kamarádka má dvojky kluk, holka a holka je taky aktivnější ![]()
@ikyki tak je to dítko od dítka
I mám zkušenost, že čím drobnější dítko, tím aktivnější ![]()
@dani24687 píše:
@ikyki tak je to dítko od dítkaI mám zkušenost, že čím drobnější dítko, tím aktivnější
jojo to už mi taky někdo říkal ale nevím mám doma holku porodní váha 4kg a aktivní je až moc ![]()
@ikyki píše:
jojo to už mi taky někdo říkal ale nevím mám doma holku porodní váha 4kg a aktivní je až moc
Klid, on to časem začne dělat. Podle mě je to tím, že máš dvojčata, jak dělá jedno něco, co druhé, ne už se ti to nezdá. Kdybys měla jen jedno, tak tě to ani nenapadne ![]()
Jak se říká, že na chlapa nesmíš jít moc hrrr, ale pomalu, tak to platí u všech věkových kategorií. Jsou moc pohodlní. Já svému ročákovi musím ještě teď mixovat jídlo, protože „pánešek“ to přece nebude kousat, tak samo s chozením. Proč by chodil sám, když si umí vyřvat chození za ručičku a nošení v náruči. Pamatuji si, že během tohoto roku se všichni na mého prcka koukali se slovy „a jak je možné, že neumí sedět/ležet/přetáčet se atd, to náš Venca v tomto měsíci už držel steak v ruce a běhal po svých za holčičkami na písku!“… jojo, ale tvé dítě není žádný Frederik, Venca, Maceška a kdo ví kdo, ale je to tvé dítě a samo si určí své tempo vývoje.
Taky jsem tu chodila pro rady, stěžovat si, že ostatní děti umí toho tolik a víš co? Všechny maminky mě přesvědčily, že každé dítko je jedinečné a má svůj rytmus.. Pokud se to zdá doktorce v pořádku, tak neplašit ![]()
Asi jo. Mám teda ještě dva starší kluky (4 a 2 roky), ten první byl tabulkový a ten druhý trošku pozadu - byl o měsíc dřív narozený. Ale nějak úplně jsem to nesledovala, jak vedle něj nebylo to druhý mimino, který už to umí ![]()
@dani24687 píše:
@ikyki tak je to dítko od dítkaI mám zkušenost, že čím drobnější dítko, tím aktivnější
tak já nevim, první prcek měl v roce 11,5 kila a po motorické stránce byl aktivista, v půl roce už si dokázal sám sednout… Druhej byl línější jako mimino…
Já bych dala prckovi čas a zkusila nesrovnávat…
Příspěvek upraven 20.09.13 v 13:11