Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky,
Veru se narodila o něco dřív než měla, z počátku byla hrozně zimoumřivá ale jak zesílila tak se to otočilo a teď je jí všude a ve všem teplo. Občas už je to na hlavu. Venku je 25 stupňů a my chodíme jen v bodýčku maximálně v ponožkách. To by mi asi ani nevadilo. Ale jakmile vlezem do autobusu nebo do krámu tak je jí během 3 minut teplo a začne příšerně vřískat. Pomůže jí vždycky vysvléct nebo vylézt ven z autobusu nebo z krámu. Znáte to někdo? máte s tím zkušenosti? v podstatě se mi nezpotí, občas má pár potniček ale vždycky když je jí teplo tak vříská. Nejhorší to je teď v tomhle počasí ráno děsná kosa tak jí dám body s kr. rukávem, slabé kalhoty nebo tepláčky a mikinku, na hlavu čepici a venku je jí fajn. V autobuse pak vystupujeme většinou o několik zastávek dřív
Ani moc nepomáhá obléct jí ještě míň a přikrýt dekou a v teplém prostředí odkrýt - to by musela být asi jen v tom bodýčku ![]()
Prosím poraďte co s tím? je to normální? nenabaluju jí naopak chodí poměrně na lehko.
Já bych řekla, že když je jí dobře, tak ji nechej…
Mě naopak berou mory, když je těch 25-30 stupňů, my venku v tom bodýčku a potkáváme stejně stará i starší mimina v dlouhých kalhotách, fleesových mikinách a čepičkách. Některá ještě pro jistotu zabachtaná v dece ![]()
S tím obchodem, autobusem teda nevím, ale brzo začne bývat chledněji, tak to bude lepší i na těchto místech ![]()
Ahoj,
muj nejmladsi s tim ma taky trosku problem, i kdyz ne tolik. Jak je mu trosku tepleji, hned se mu vysypou potnicky a odhadnout to, je dost tezky.
Zkousela jsi vlneny obleceni? Treba tenky body a teplacky z merino vlny. Funguje to termoregulacne a dite by se v tom nemelo prehrat. Je to teda dost investice, ale treba by to pomohlo. A na prikryti taky vlnenou deku. Dobre funguje i treba konopi, nebo hedvabi, to je vetsinou ve smesi s merino vlnou.
A klidne bych nechala jen to bodycko, pri takovy teplote jsem oblikala jen to, plus s sebou vlneny navleky na nohy.
já to mám doma taky - co si chudák holka musela přes zimu přetrpět než jsem na to přišla, až teď zpětně mi dochází všechny ty její hysteráky v kočárku, autě, na nákupech
každopádně to ještě bude „zábavnější“ až se ti začne sama svlíkat… momentálně to řeším spíš vrstvami a dekami, obojí se dá v pohodě odhodit a malá je spokojená. Jinak pokud máš ještě ležící mimi, tak je dobrý brát v potaz, že v kočárku je přece jenom jiná teplota než venku, takže ji opravdu nemusíš moc oblékat
Anguo tak to mám to samé, taky tu potkávám o půl roku starší děti navlečené v čepici a přikryté a my jen v bodýnku a max. ponožky
to mě neva ať si každý jezdí v čem chce, ale ty busy a obchody.
No a s obchody si právě myslím opak, mě je vzimě v těch obchodech taky děsně jen tam vlezu a musím se svlíkat a představa jak svlíkám dítě z kombinézky
no teď se směju ale ono mě to přejde. Ale snad jak povyroste tak zas bude mít termoregulaci o něco lepší. A nebo prostě nebudu chodit do obchodů a jezdit autobusem
jsem zvyklá chodit hodně pěšky, ale občas to prostě jinak nejde.
To oblečení bych zkusila, ale je dost drahé
a na to že to je na chvilku ![]()
Ahoj,
Baru kdyz byla mimi, tak jsem ji davala obleceni z moiry. Mela body, cepicku, tricka a super, zadne propoceni, prehrati. Sice je drahe, ale vyplati se.
Nesnasim navlikani destero vrstev …
lemoro jojo s tím kočárkem souhlasím, já jsem občas oblečená víc než ona, pořád naní sahám jeslti jí není zima a ona je přitom krásně teplá. No ale už jen to že v tom nejsem sama mi pomáhá.
Prostě nenabalovat a místo jedné vrsty navíc co se říká budu dávat o vrstvu míň ![]()
Jo ty obchodaky, to je dilo! Maminky pekne v tricku a v kocaru dite neni pomalu videt…kombineza, fusak a deka az po usi. Pokud dite chrni, kolikrat to tu maminu proste ani nenapadne… nebo vresti a nenapadne ji to stejne ![]()
Svlikani nemusi byt tak zly, kdyz s tim clovek pocita a poridi sikovny zapinani, maly mimina se pak nemusi ani vyndat…jo se starsima je to jiny kafe ![]()
Panusko, jak se to vezme. My mame ty navleky Wool tubes…investice, ale ma je od narozeni a vydrzi spoustu let. Body se muze koupit vetsi a pak treba poridit extendor…a na rok muzes mit vystarano. Vsechno se da ohrnout. Chce to promyslet a dobre vybrat…navic se to da prodat nebo dedit ![]()
Mě se teď povedlo Matesa jednou pěkně přehřát, vřeštěl, měl na sobě body s dlouhým a tenký kalhoty a ponožky a já mu furt cpala flašku, že má asi žízeň, no došlo mi to asi po dvou kilometrech, když jsem mu šáhla na nos a měl ho úplně vařící ![]()
V zimě bych to řešila tak, že nebude mít holt kombinézu, ale fusak, nejlépe takový, kterému jde odepnout ta vrchní část a v obchodech bych holt svlíkala. Do fusaku na ven asi něco fleecového, je to tenké, hřeje to a stačí svlíknout jednu vrstvu a hned je líp. A jinak to řešit snadno svléknutelnými věcmi, ty návleky na nožky jsou fajn, pozor na různě úzké, třeba babylegs my nemůžeme nosit, Mates má stehniska, takže máme Mokobi přírodní, ty pruží skvěle.
Vlněné věci - super, máme triko a je skvělý. Drahý, náročný na údržbu - jakmile to jednou hodíš do pračky, tak je z toho oblečení pro panenky, ale funkční na 110%. A třeba to tričko, co máme je teninký, Mates má 68cm a triko je velikost 92, jen zahrnu rukávy a je to, a alespoň nám dlouho vydrží.
No na velkou zimu jsou jeste do fusaku dobry takovy kombinezy, co maji zip po obou stranach. Jenom se rozepne, vytahnou ruce a nohy a je to. Takze je to pohodlnejsi nez vrstvy, proste jednu normalni do tepla a kombosku. A ten fusak taky, presne ten mame, Aesthetic a dela je i Emitex.
No fuj, vubec se na to netesim, zvlast, kdyz je zviratek zas vic, tahle zima bude stat za to ![]()
holky díky,nemáte nějaký odkaz na to vlněné oblečení? jen že bych na to mrkla. Ten odepínací fusak mám a celorozepínací kombinézku taky. Je pravda, že v zimě už jí taky bude přes půl roku tak bude asi veselo, ale to nějak zmáknem.
Asho ty se 3 dětma to budeš mít asi obzvlášť veselé
![]()
Mě také trvalo chvilku, než jsem se naučila malého správně oblékat. Neustále se mi přehříval a potil, tak jsem ho už jako malé miminko oblékala jako sebe. Plus v kočárku měl ještě deku, teplou nebo slabší.
Přidám perličku z včerejší procházky. Devatenáct stupňů, sluníčko trošku svítilo, foukal mírný větřík. Adam měl na sobě teplejší dupačky, bodýčko a mikinku, lehkou čepičku. V kočárku bez deky a se staženou boudičkou. Potkali jsme jinou maminku s tříměsíčním mimčem - v kombinéze a zimním fusaku!!! zakuklené v kočáru, boudička až nadoraz
To jsem tedy valila oči. Jak to dítě bude proboha oblékat v zimě???
![]()
No to je sila… Ja jsem mela ted pres leto na sidlisti jedina nezadelanej kocar… myslim tim porad stazenou boudu a srolovanej nanoznik na hlubokaci a kdyz bylo teplo, tak mimino jen v pline a tricku. Vsichni tu jezdi s nanoznikem, boudu nadoraz a pres to jeste nejlip plinu. Chapu, ze chteji chranit pred slunickem… ale kolik stupnu v takovym kocaru proboha pak je??? No pak se teda nedivim, ze jak klesne teplota pod dvacet, davaji fusak, to dite by jim asi fakt umrzlo.
Panuška píše:
lemoro jojo s tím kočárkem souhlasím, já jsem občas oblečená víc než ona, pořád naní sahám jeslti jí není zima a ona je přitom krásně teplá. No ale už jen to že v tom nejsem sama mi pomáhá.Prostě nenabalovat a místo jedné vrsty navíc co se říká budu dávat o vrstvu míň
Já jsem téměř vždy oblečená víc než moje dítě!
Jsem zmrzlina, zatímco on je horkokrevný. Ten první půlrok jsme byli podobní exoti jako vy. Občas, kdyby někdo blíže zkoumal, jak je malý oblečený, tak by na nás asi volal sociálku!
Ale až doteď (14m) ani náznakem nezamarodil, takže byl asi oblečený dobře.
Ty obchoďáky v zimě, to byla síla. Zatímco my dospělí jsme chvilku vydrželi v bundě a na dýl si jí sundali a nechali mikinu, tak malého jsem IHNED za dveřni svlékala až do trička s kr.r..
Hlavní je, že si to uvědomuješ a svlékáš. Občas, když pozoruju ty plačící mimina v obchoďáku, tak si říkám, že kdyby jim maminky radší místo jídla, pití, chování…svlékly kombinézu a dalších 5 vrstev, tak by možná bylo po pláči ![]()