Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Pro informaci co sebou:
noční košile - opravdu tam nejsou k dispozici. Mě pustili po sekci 4. den domů a košile mi tedy stačili 3 - každý den čistá, 4. dne ráno už jsem měla normální oblečení
poporodní vložky - já ležela první den na oddělení gynekologie nebo oddělení šestinedělí bylo přeplněné a dostala jsem tedy balík vložek nemocničních. Na oddělení šestinedělí už k dispozici ty jejich nebyly a přišlo na moje zásoby
jednorázové kalhotky - já neprala, používala jsem každý den čisté a nosila jsem je i doma skoro 3 týdny ještě - netlačily vůbec na jizvu.
zásoby pití - neb je k dispozici jen klasický nemocniční čaj a ten mi lezl krkem už po hodině ![]()
oblečení pro miminka - neměla jsem nic, vše mi půjčili, ale je lepší mít svoje. Miminka se v proodnici fotí a bohužel jsem tedy měla jen to jejich „stoletté“ a navíc to Sofince vůbec nesedělo, buď ji to bylo malé, velké, vytahané apod. - ale zvládly jsme to.
plenky - k dispozici jich je 5 na de
látkové plenky - pod hlavičku, na krkání, měla jsem jich cca 6 a všechny jsem použila
zavinovačka - oni dávají miminka do polštářů, nějak mi do toho nešla pořádně zabalit a nelíbila se mi v tom, takže tu jsem také využila
přebalovací podložky - na oddělení šestinedělí se miminka váží před/po kojení kvůli hlídání mléka, nechtěla jsem pokládat na váhu, přebalovat na společné podložce, atd. takže jsem taky využila asi 3ks
kosmetika pro miminko - měla jsme k dispozici líh na pupík, vatové tyčinky a mýdlo od Johnsna. Svůj jsem měla Bepanthen, olejíček po koupeli, hřebínek, jednorázové ubrousky - vše využito.
Také se tam dá téměř 90% věcí nakoupit přímo na oddělení šestinedělí. Mě tak popraskaly bradavky, že jsem si tam kupovala kojící klobouček, jinak bych snad nezvládla kojit. Prodávali tam i jednorázové ubrousky, plenky, apod. - ale ceny trochu vyšší než normálně.
Strava je v pohodě - já teda měla jen jeden den klasiku, jinak dieta. Ale ostatní moje pobyty tam jsem vždy vše bez problémů snědla. Někdy jsem se pousmála nad vzhledem, ale hlad byl, tak jsem to neřešila. Jíst se chodí do společné jídelny na chodbu, vždy svolají všechny maminky. Aby byly pod kontrolou, že opravdu jedí:)
Třeba župan jsem vůbec nevyužila. Bylo vedro a všechny jsme byly rády, že přežijeme v té košili - tak župan nenosil nikdo.
A když jsem si zjišťovala co sebou já - tak klasika hygienické potřeby. Fén - využila jsem na 100% - neb miminko mi v porodnici spalo snad 23 hodin denně, takže já opravdu byla i v porodnici upravená. Navíc jsem se musela po císaři rychle rozchodit, tak se koupelna stala vždy mým cílem
No a byla jsem ráda, že jsem pro sebe měla i civilní oblečení k dispozici. Prostože v den propouštění přišli v 9 hod ráno, že mám jít domů. Tak jsem se umyla, převlékla a v tom už naběhla sestra a začala po mě vše likvidovat. Tak jsem nemusela pobíhat po chodbě a tak v košili - posl. den se vyřizuje vše u sester, popovídají vám o tom, co dál a tak. Dostává se tam prenatal box - takový balíček, kde je spoustu věcí pro miminka a taky jedna skvělá brožura, kterou jsem doma jedním dechcem prosudovala čerpám z ní do teď, když něco nevím ![]()
@Kissie9 já jsem taky přažská. Návštěvy jsou v pohodě. Pokoje jsou na šestinedělí dvoulůžkové - takže pokud nevadí druhé mamince návštěva na pokoji, tak tam být mohou, ale je to o domluvě. Vím, že hodně maminek bylo na chodbách, protože si to druhá maminka nepřála. My na pokoji byly obě po sekci, takže nám to nevadilo. Návštěvy jsou kdykoliv - oficiálně snad od 10hod - 18hod. Ale když tam nebude někdo zvonit v 8 hodin ráno, tak ho pustí kdykoliv, muž jeden den přijel až v 18 hod a odjížděl ve 20, nikdo neřekl ani ťuk. Prostě po vizitě už se to neřeší ![]()
No a kdyby si náhodou z důvodu přeplněné kapacity ležela na oddělení gynekologie - tak to bylo uplně v pohodě. Tam to nikdo neřešil už vůbec. Byla jsem na pokoji sama. Protože k „normální“pacientce tě nadají a jiná po porodu zrovna nebyla. Všechny ostatní rodící ve tejný čas (bylo nás 5 najednou) se vešli na šestinedělí. Ale jen jsem opustila pokoj já, hned tam dvě maminky šoupli ![]()
@eliskaj
jé tvoje přítomnost tady mi dneska zvedla komplet náladu
hrozně se bojím že taky skončím na plánovaném císaři prcek se zatím neotočil. Nevím zda budeš mít náladu ale kdyžby náhodou prosím jak to fungovalo před tím než jsi šla na sál a pak? Viděla jsi prcka? Nosily ho na krmení i když jsi byla na jiném oddělení? Omlouvám se za stupidní dotazy ![]()
@eliskaj: trapně se ještě zeptám - bytostně, ale fakt bytostně nesnáším noční košile. Proč jsou v porodnicích doporučovány? Přemýšlím o normálním „pyžamovém“ vršku, který se rozepíná na knoflíky a buď kalhotách (hodně volné) nebo kraťasy na spaní (také volné)…guma by tlačit neměla. Stejně ženská má pod tou košilí kalhotky s vložkou, takže tak jako tam něco musí na kontrolu sundat
Tak mi uniká význam košil. Na mně to dostanou fakt pouze v případě, že budu v kómatu…Prosím, můžeš mi to zkusit osvětlit?
@Kissie9 píše:
@lecka: jojo, směs toho rajčákuMně docela přijde zábavná představa, že bych se porodem prochechtala
![]()
![]()
…Vím, že se za to platí. No prostě, budu s tím otravovat personál při prohlídce
(pro, proti, účinnost, nástupu/ústup účinku, kdy nejlepší použít, jaká jsou omezení na množství…a provonat to s epiduralem, o kterém vím také kulové
)Takže jestli chápu dobře, byla jsi se podívat v Příbrami a spokojenost. Super
mno ono na prohlídce se o něj spíš zajímaly chlapy prej na uklidnění sestra i my jsme z toho měly docela fajn srandu takže to tak nějak bylo všechno uvolněné. Každopádně je potřeba počítat s tím že když zrovna rodí tak se na sály na prohlídku nedostaneš… Jinak porodní asistentka se nám doopravdy věnovala s maximální péčí všechno vysvětlila, byla velice milá myslím že když bych měla štěstí a rodila normálně tak porod s ní by byl jedna báseň a super zážitek
šestinedělý jsem se setkala z vrchní sestrou opět velmi přívětivá osoba, smysl pro humor rozhodně nechyběl
celkově sem se docela přestala bát že bude atmoška klasicky nemocniční ale myslím že to bude fajn
@Kissie9 píše:
@eliskaj: trapně se ještě zeptám - bytostně, ale fakt bytostně nesnáším noční košile. Proč jsou v porodnicích doporučovány? Přemýšlím o normálním „pyžamovém“ vršku, který se rozepíná na knoflíky a buď kalhotách (hodně volné) nebo kraťasy na spaní (také volné)…guma by tlačit neměla. Stejně ženská má pod tou košilí kalhotky s vložkou, takže tak jako tam něco musí na kontrolu sundatTak mi uniká význam košil. Na mně to dostanou fakt pouze v případě, že budu v kómatu…Prosím, můžeš mi to zkusit osvětlit?
ahoj otázka sice není na mně ale sestra říkala ať si vezmem buď noční košile ( na porod určitě jo) a nebo klidně pyžamo podle toho co která preferujem.
@lecka tak detailně ![]()
Ve čtvrtek jsem měla v 16 hodin nástup do porodnice. Ubytovali mě na pokoji na gynekologii, já si vybalila vše potřebé, sepsali se mnou poodní plán, řekli že od půlnoci nesmím jíst ani pít a že ráno v 6hod mám budíček.
Pátek:
6 hod - mě vzbudili, ať se jdu osprchovat. Pak přišla sestra a natočila mi monitor. Pak jsem šla na přípravnu, kde mě sestra oholila ještě detailněji než jsem to zvládla sama. Dostala jsem klystýr, napíchli mi kanilu a šla jsem trůnit na záchod
pak znovu sprcha a další monitor.
7:30 - jsem po svých v sexy podkolenkách došla na operační sál, kde mi na přípravně nechali vykapat adrenalin na zvýšení tlaku - měla jsem vždy nízký. No a sestra mi nasadila cévku - nejhorší bolest toho dne (upřímně). A vysvětlili mi, jak to bude probíhat.
8:00 - jsem ještě po svých došla na porodní sál, kde mi anestezioložka vysvětlila, jak probíhá napíchnutí spinálu a nacvičila se mnou tu pózu. Mezitím mi připravovali plentu, abych si na břicho neviděla, napojili mi tlakoměr, dali další kapačku s nějakým rozotkem. V 8:15 mi napíchli spinál, zkoušeli jestli už se tělo „umrtvilo“ studenýma nůžkama. No a najednou jsem citila, jak mi jede skalpel po břiše, ale nic mě nebolelo.
8:25 jsem cítila, že už se vše „prořízlo“ a vykoukla prdelka prdelky ven
8:29 se malá narodila celá.
Ihned mi ji ukázali a mě museli dát další lahev adrenalinu protože jsem se jim ztrácela (tlak 70/35). tatínek čekal vedle a měl otevřeé dvěře, aby vše slyšel, ale neviděl:) Miminko měl celou dobu pod kontrolou - tzn. šlo na umytí, vážení, kontrola dětským lékařem, tatínkovo pochování a ještě, když mě sešívali, tak proběhlo první přisátí. Pak dostal miminko tatínek v zavinovačce a obě si nás doprovodil na pokoj.
Já měla za přání, že chci i po sekci mít malou u sebe pořád, takže mi ji nikam neodvezli, jen v noci jsem zazvonila, že bych jim ji na chvíli dala, abych se trochu prospala. Ráno už jsem ji zase měla. Trochu jsem bojovala s kojením, ale to prý po sekci bývá. Berušce je 10 týdnů a plně kojím ![]()
No, 4. den jsem šla domů a 6. den jsem jela vyndat ten steh. Jizva je „krásná“ jestli se to tak dá říct, skoro už není vidět, je slabounká a dlouhá cca 20cm. Sekci jsem měla taky kvůli konci pánevnímu.
na pokoji jsem byla připojená 12 hodin na tlakoměr a tuším, že EKG (?) aby mě měli pod kontrolou, pak mě odpojili a chodili mi tlak měřit dle jejich potřeby. Nahatá jsem byla cca 24 hodin, než jsem byla schopná vstát prvně z postele a dojít si na záchod a do sprchy. Cévku mi vyndali taky za 24 hodin, ale já se dle jejich názoru rozchodila hodně rychle. Opravdu jsem druhý dne ráno byla sama ve sprše, na záchodě a chodila po pokoji. No a po sekci jsme tedy moc nekrvácela, čekala jsem horší.
@Kissie9 myslím, že je to z toho důvodu, že první hodiny po u mě sekci chodí sestra a opravdu ti vložky mění
takže do pyžama by se těžko dostávala. Já košile taky nesnáším, ale 3 dny jsem to přežila. Měla jsem je rozepínací po stranách, takže jsme jen rozepla a vytáhla prso a kojila. No a taky „spodek“ pyžama bys mohla mít dost časo špinavý, já si při ležení košili vyhrnovala, abych na ni neležela a nezašpinila ji…
@lecka:
Tak to jsem ráda…myslím z toho popisu té prohlídky. A oni tam byli i chlapi?
No a k té noční košili na porod…proč proboha? Nemůžu pak odrodit v něčem, co mám ráda a je mi pohodlné?
@eliskaj píše:
@lecka tak detailně![]()
Ve čtvrtek jsem měla v 16 hodin nástup do porodnice. Ubytovali mě na pokoji na gynekologii, já si vybalila vše potřebé, sepsali se mnou poodní plán, řekli že od půlnoci nesmím jíst ani pít a že ráno v 6hod mám budíček.
Pátek:
6 hod - mě vzbudili, ať se jdu osprchovat. Pak přišla sestra a natočila mi monitor. Pak jsem šla na přípravnu, kde mě sestra oholila ještě detailněji než jsem to zvládla sama. Dostala jsem klystýr, napíchli mi kanilu a šla jsem trůnit na záchodpak znovu sprcha a další monitor.
7:30 - jsem po svých v sexy podkolenkách došla na operační sál, kde mi na přípravně nechali vykapat adrenalin na zvýšení tlaku - měla jsem vždy nízký. No a sestra mi nasadila cévku - nejhorší bolest toho dne (upřímně). A vysvětlili mi, jak to bude probíhat.
8:00 - jsem ještě po svých došla na porodní sál, kde mi anestezioložka vysvětlila, jak probíhá napíchnutí spinálu a nacvičila se mnou tu pózu. Mezitím mi připravovali plentu, abych si na břicho neviděla, napojili mi tlakoměr, dali další kapačku s nějakým rozotkem. V 8:15 mi napíchli spinál, zkoušeli jestli už se tělo „umrtvilo“ studenýma nůžkama. No a najednou jsem citila, jak mi jede skalpel po břiše, ale nic mě nebolelo.8:25 jsem cítila, že už se vše „prořízlo“ a vykoukla prdelka prdelky ven
8:29 se malá narodila celá.Ihned mi ji ukázali a mě museli dát další lahev adrenalinu protože jsem se jim ztrácela (tlak 70/35). tatínek čekal vedle a měl otevřeé dvěře, aby vše slyšel, ale neviděl:) Miminko měl celou dobu pod kontrolou - tzn. šlo na umytí, vážení, kontrola dětským lékařem, tatínkovo pochování a ještě, když mě sešívali, tak proběhlo první přisátí. Pak dostal miminko tatínek v zavinovačce a obě si nás doprovodil na pokoj.
Já měla za přání, že chci i po sekci mít malou u sebe pořád, takže mi ji nikam neodvezli, jen v noci jsem zazvonila, že bych jim ji na chvíli dala, abych se trochu prospala. Ráno už jsem ji zase měla. Trochu jsem bojovala s kojením, ale to prý po sekci bývá. Berušce je 10 týdnů a plně kojím
No, 4. den jsem šla domů a 6. den jsem jela vyndat ten steh. Jizva je „krásná“ jestli se to tak dá říct, skoro už není vidět, je slabounká a dlouhá cca 20cm. Sekci jsem měla taky kvůli konci pánevnímu.
na pokoji jsem byla připojená 12 hodin na tlakoměr a tuším, že EKG (?) aby mě měli pod kontrolou, pak mě odpojili a chodili mi tlak měřit dle jejich potřeby. Nahatá jsem byla cca 24 hodin, než jsem byla schopná vstát prvně z postele a dojít si na záchod a do sprchy. Cévku mi vyndali taky za 24 hodin, ale já se dle jejich názoru rozchodila hodně rychle. Opravdu jsem druhý dne ráno byla sama ve sprše, na záchodě a chodila po pokoji. No a po sekci jsme tedy moc nekrvácela, čekala jsem horší.
@Kissie9 myslím, že je to z toho důvodu, že první hodiny po u mě sekci chodí sestra a opravdu ti vložky měnítakže do pyžama by se těžko dostávala. Já košile taky nesnáším, ale 3 dny jsem to přežila. Měla jsem je rozepínací po stranách, takže jsme jen rozepla a vytáhla prso a kojila. No a taky „spodek“ pyžama bys mohla mít dost časo špinavý, já si při ležení košili vyhrnovala, abych na ni neležela a nezašpinila ji…
Jé ty jsi úplně zlatá
prosím tě jen pro info malou jsi měla u sebe i když jsi ještě nechodila? Pro mně je tohle asi nejhorší z celé představy císaře že prcek bude u sester a nebude u mně ale pokud jsou sestry ochotné chodit ti ho přebalovat na pokoj a pod… i když ještě sama nechodíš je super pokud jsem to tedak dobře pochopila ![]()
@Kissie9 píše:
@lecka:Tak to jsem ráda…myslím z toho popisu té prohlídky. A oni tam byli i chlapi?
No a k té noční košili na porod…proč proboha? Nemůžu pak odrodit v něčem, co mám ráda a je mi pohodlné?
Teď jsem nějak mimo v čom by jsi chtěla rodit? Pokud si přes sebe vezmeš dlouhé tričko nebo prostěradlo tak je to asi úplně jedno
myslím že sestrám je to určo jedno ![]()
@lecka píše:
Teď jsem nějak mimo v čom by jsi chtěla rodit? Pokud si přes sebe vezmeš dlouhé tričko nebo prostěradlo tak je to asi úplně jednomyslím že sestrám je to určo jedno
Neva…já se mezi tím nějak prokousala ostatními příspěvky
Neřeš, občas čtu ve spěchu a plácnu blbinu.
@Kissie9 píše:
Neva…já se mezi tím nějak prokousala ostatními příspěvkyNeřeš, občas čtu ve spěchu a plácnu blbinu.
@lecka ano,malou jsem na mé výslovné přání měla u sebe i po mých 24 hodin nechození. Ale možná mi to bylo povoleno díky nadstr. přístup, který jsem od lékařů a sester měla. Opravdu jsem si tam toho v těhotenství proležela hodně, tak jsme všechny lékaře znala velmi dobře…ALe myslím, že pokud budou mít málo maminek na oddělení, tak by to nemusel být problém ani tak.
@eliskaj ahoj prosím tě jak to tam funguje z monitorama? Musí se chodit jen v konkrétní den který oni určí? Nebo jsou prostě jen určité hodiny a ty sama zvolíš zda přijdeš v pondělí či úterý ( kupříkladu)?
@lecka oni ti sami řeknou, který den tam budeš chodit do poradny a monitory jsou od 8-13. Já tam vždy čekala už v 7.30 a šla jsem hned na řadu když jsem pak jednou přijela kutně cca v 11 tak tam maminky čekali třeba už hoidnu a půl a prý je to tak každé dopoledne. takže za mě je lepší si přivstat a být tam už před 8, vždy jsme šla hned jako první ![]()
@eliskaj píše:
@lecka oni ti sami řeknou, který den tam budeš chodit do poradny a monitory jsou od 8-13. Já tam vždy čekala už v 7.30 a šla jsem hned na řadu když jsem pak jednou přijela kutně cca v 11 tak tam maminky čekali třeba už hoidnu a půl a prý je to tak každé dopoledne. takže za mě je lepší si přivstat a být tam už před 8, vždy jsme šla hned jako první
Tak to jsem zvědavá:-) snad se s nima bude dát nějak domluvit na dni, budu jezdit z Prahy chlap má vždycky min jeden den v tejdnu volno takže by mně bral autem jinak musím autobusem ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.