Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Obracet na bříško by se dítě mělo samo umět do 6 měsíců. Ve třech měsících dr kontroluje, zda dítě drží hlavičku tak, aby se mu netvořily “vrásky” na zádech. Pokud se tam tvoří, má dítě špatné držení těla a většinou se posílá na rehab.
Ve dvou měsících nic dělat nemusíš, dávej ho několikrát denně na bříško, klidně jen na chvilku.
Jinak, já ve dvou měsících dětí nad nimi musela stát s chrastítkem nonstop
hrozné období ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,syn ma 2 mesice, jak ho zabavit, hrat si s nim? krome mazleni, chovani, zpivani?
Ve 3 mesici jdeme k dr na dalsi kontrolu. Uz by mel samozrejme past konicky. Asi hloupa otazka, ale ja to fakt netusim. Uz se v tech trech mesicich musi sam obratit na brisko a zvednout hlavicku? Nebo staci kdyz ho jen obratim a sam si ji zvedne? A jak dlouho uz by mel v tomhle stavu vydrzet?
kontrastni obrazky mam. Davam uz na hraci deku, ale dlouho nevydrzi, spis by se chtel nosit, chapu ze je jeste malicky.
Staci kdyz ho obratis ty. Sam se nepretoci ještě…ja ho davala tak 7× denne na 1-2min..ve 3m ted davam 10× denne na 3-5min
Cim vic kolem nej budes poskakovat a zabavovat ve chvili, kdy to zas az tak nepotrebuje, tim vetsi bic si na sebe delas
.
@LP4 píše:
Staci kdyz ho obratis ty. Sam se nepretoci ještě…ja ho davala tak 7× denne na 1-2min..ve 3m ted davam 10× denne na 3-5min
proste aby mel tu cca pulhodinku denne ze ![]()
@Thomassss píše:
Obracet na bříško by se dítě mělo samo umět do 6 měsíců. Ve třech měsících dr kontroluje, zda dítě drží hlavičku tak, aby se mu netvořily “vrásky” na zádech. Pokud se tam tvoří, má dítě špatné držení těla a většinou se posílá na rehab.
Ve dvou měsících nic dělat nemusíš, dávej ho několikrát denně na bříško, klidně jen na chvilku.
Jinak, já ve dvou měsících dětí nad nimi musela stát s chrastítkem nonstophrozné období
ja ukazuji ty kontrastni karticky..na ty se vydrzi divat chvillu…a chodime k zrcadlu..porad do nej kouka, tak nevim jestli to fakt vnima, ze nas vidiv ![]()
Mazlení, chování a zpívání úplně stačí. Dvouměsíční dítě na dece nevydrží a hračky ho zabaví tak na pět minut, tak bych je ještě klidně nechala být. Hraní si užijete ještě tolik, že ti to poleze i ušima. Když se chce nosit, tak ho nos. Ono ho to za čas taky přestane bavit. Tak do těch tří měsíců ho ale žádnou extra aktivitou stejně nezabavíš.
Přetáčet se určitě nemusí, na to je brzy. Dávej ho na bříško sama vždycky na pár minut, neměl by přepadávat do stran. Na prohlídce doktorka pasení zkontroluje a kdyby se jí něco nezdálo, pošle vás na rehabilitaci. Do té doby bych nic neřešila. I kdyby byl nějaký problém, sama s ním jako laik stejně nic neuděláš.
Koukam na fotky a ve dvou mesicich jsem ji davala pod hrazdu s hrackama, tak si na to tak koukala, pomlaskavala si, mavala packama a docela si s tim nejakou chvili o samote vystacila. No a jinak ji tema hrackama „mavat nad oblicejem“, delat blbounský zvuky, zpivat, pak taky byla v houpatku a koukala treba jak si fenuju vlasy nebo jsem ji pokladala v ruznych mistnostech podle toho, kde jsem zrovna potrebovala neco delat. Ale kdyz je miminko kontaktni a nechce byt odlozeny, tak to nevim, to musi byt magorina
Já neměla ani kontrastní obrázky, ani jsme nechodili k zrcadlu, nedávala jsem pod hrazdičku v tomto věku, nestopovala jsem jak dlouho je na bříšku… Prostě intuitivně vše… na bříško u každého přebalení a byla tam tak dlouho dokud se ji to nepřestalo líbit… a čím byla starší tím jsem ji tam dala i v plíně přes den… hrazdička ji nezajímala, to tak ve 3m asi. Ve 2m spíše spala, jedla, kakala a čůrala… jak plakala tak jsem ji vzala na ruce, nebo snažila jen pohladit a utěšit… ono taky i ta „nuda“ je pro dítě důležitá, nemůžeš jen obskakovat dítě celý den.. nehroť to tak vše. Ono může i plakat a nudit se občas… a jinak otočit se samo na bříško to má času dost, mi se dcera otočila ve 4m, segře děti kolem 5tého.
Neleť na každé zakňouraní, nesnaž se pořád zabavovat a nosit atd… pleteš si na sebe bič.
Ahoj,
syn ma 2 mesice, jak ho zabavit, hrat si s nim? krome mazleni, chovani, zpivani?
kontrastni obrazky mam. Davam uz na hraci deku, ale dlouho nevydrzi, spis by se chtel nosit, chapu ze je jeste malicky.
Ve 3 mesici jdeme k dr na dalsi kontrolu. Uz by mel samozrejme past konicky. Asi hloupa otazka, ale ja to fakt netusim. Uz se v tech trech mesicich musi sam obratit na brisko a zvednout hlavicku? Nebo staci kdyz ho jen obratim a sam si ji zvedne? A jak dlouho uz by mel v tomhle stavu vydrzet?