Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych poprosit maminky dvouleťáčků, jestli by sem nepřidali své zkušenosti se vzděláváním svých dětiček. Jak je rozvíjet. My koupili pod stromeček Chytré pero junior 1, pro 2-4roky. Nicméně je to pro malého složité, zatím nechápe význam obrázků, na které má ťuknout perem a obrázky mačká, tak nevím, jestli jsme opoždění nebo to je pro malé „anštajny“
ale myslím, že malej je jinak chytrej akorát nevím co vymýšlet třeba za hry, při kterých by se mohl něco přiučit. ![]()
Vzdělávací hračky - je toho spoustu, vybírám podle zájmů dítěte. Např. Albi Ferda Mravenec - přiřazování kartiček, kde zvířátka bydlí. Dají se později dokopit sady - počítání, hodiny, atd.
Nebo puzzle - dřevěné. Pro dvouleťáka i malé pexeso.
Dejte mu pokoj s učením, ve škole se toho naučí až až ![]()
Já nevím, ale „vzdělávat“ dvouleté dítě?
Plno, strašně moc informací dostane v průběhu běžného dne…, kdy mu komentujete činnosti, předměty, co a koho potkáte na procházce, jakou barvu má auto, tam štěká pejsek, pejsek bydlí v boudě… Večer přečíst pohádku.
Ve dvou letech to na rozvíjení myslím bohatě stačí.
Pipet píše:
Dejte mu pokoj s učením, ve škole se toho naučí až až
Já nevím, ale „vzdělávat“ dvouleté dítě?Plno, strašně moc informací dostane v průběhu běžného dne…, kdy mu komentujete činnosti, předměty, co a koho potkáte na procházce, jakou barvu má auto, tam štěká pejsek, pejsek bydlí v boudě… Večer přečíst pohádku.
lumáťa píše:
To je sice pravda, ale doma si s něčím hrát musíDoporučuju ještě hru: roztřiď na hromádky - zvířátka - kostky, kolíčky na prádlo… cokoliv.
Nebo hra na paměť: na stůl polož noviny a ve vedlejší místnosti se zeptej: Kde jsou noviny ? Dítě se zamyslí a po chvíli přinese. Následuje velká pochvala
Pipet píše:
Já nevím, ale „vzdělávat“ dvouleté dítě?Plno, strašně moc informací dostane v průběhu běžného dne…, kdy mu komentujete činnosti, předměty, co a koho potkáte na procházce, jakou barvu má auto, tam štěká pejsek, pejsek bydlí v boudě… Večer přečíst pohádku.
ať si hraje, ale ne „vzdělává“, mi to prostě přijde hrozné
asi jen slovíčkaření, stydím se.
Majda hrozně miluje plastelínu, ale nevím, jestli ji to dost rozvíjí, rozvíjí to zejména mou trpělivost.
Taky souhlasím, nepřehánět to s nějakým učením…V tomlhe věku se má dítě max. naučit samo jíst a chodit na nočník. Ale jak píše Pipet, ať si hraje, přes den má informací až až na jeho věk
Povídat si na procházce, při každé činnosti popisovat co děláte, co tam vidíte, jak dělají zvířátka a tak různě… ![]()
Plastelína samozřejmě rozvíjí prostorovou představivost a fantazii
![]()
Tak ja nevim, ale podle me setoho da delat hafo. Nam je teda tepv rok a pul, ale prijde mi, ze ty cinnosti co bych s nim delat chci ani delat nestiham. Ten den tak rychle utece.
Tak treba jednoduchy pexeso. Ukazu mu obrazek a on hleda stejny(ne klasicky jak se pexeso hraje, jen tak). Pak mame hraci kostku a tam je vkladacka, pocitadlo, provlekacka. Tim vsim se uci. A ja mu k tomu povidam treba jakou co ma bravu a tvar. I stim Duplem se da vyhrat a pri tom rozvijet. Treba jak delaji zviratka, kde bydleji, co papaji. Ted nam prisla super knizka od Librexu: Velka kniha pro male deti. Je senzacni, jetam vsecko od rikanek, pohadek, do jednoduchych uloh, hadanek, vysvetlivek. Nebo se obcas mrkame na hraveuceni.cz a tam mu taky ukazuji ruzne veci.
Tak dcera 2 roky 3 měsíce miluje dřevěné puzzle,nejlépe s předtištěným obrázkem na dně, složí i 20 kousků a i puzzle, které má poprvé - máme jich několik. Potom dřevěné pexeso - máme s motivem počasí a dopravní značky, Domino - máme zvířátka, zatím nehrajeme klasicky, ale jak ona chce. Přiřazuje obrázky k sobě, povídáme si, co tam je. Potom velké navlékací dřevěné korálky. Dále má ráda stavebnice pro děti - Duplo,Wader,Lori.
Máme toho hodně. Jinak taky souhlasím s tím, že se dítě nejvíc „učí“ při běžné činnosti, komunikaci, nevynucené hře.
Malá si hodně vyhraje s dětskou kuchyňkou a nádobíčkem a doktorskou sadou - ošetřuje panenky.
Podobné „inteligentní hračky“, jak popisuje zakladatelka, považuji za masáž peněženek ambiciozních rodičů.
Já jsem teď koupila tohle puzzle , je to 2+, ale moc to zatím nepobírá (taky mu ještě nejsou dva
) - teda podle mě chápe, že by to měl dát dohromady, ale z nějakého důvodu se jakoby bojí, tak stejně skládá „mamima“
Ale je moc pěkné, mají i zvířátka a tak ![]()
Malej má teď puzzle pro 3+ 25kousků, tento typ:
http://www.puzzle-obchod.cz/…ove-opojeni/ - koupila mu to tchyňka a já nechtěla věřit, že to zvládne. Asi cca 2-3× jsem to skládala s ním, teď už to poskládá úplně sám. ![]()
Miluje také tyto dřevěné kostky s obrázky:
http://www.hrackyamina.cz/…TEK/download - položí si dolů obrázek, kostky otáčí v ruce a hledá ty správné kousky a skládá (a poskládá!). To mu zase koupila moje máma, já bych si myslela, že je to na něj ještě brzo. A ono není… ![]()
No a o webových stránkách www.hraveuceni.cz ani nemluvím. Ty sjíží celé, včetně poznávání barev a písmen. Hrozně ho to baví. Barvy už umí, písmena začíná některá také zvádat. Jestli bude pokračovat tímto tempem, tak bude umět ve 3 letech číst…
Já ho nenutím, jen mu nebráním. ![]()
Holky, asi neumím hledat, ale neporadíte mi, kde koupit puzzle s předtištěným obrázkem na dně?
Zakladatelce se omlouvám, že jsem se tu vetřela s dotazem. ![]()
nepř. Alichi píše:
Holky, asi neumím hledat, ale neporadíte mi, kde koupit puzzle s předtištěným obrázkem na dně?
Zakladatelce se omlouvám, že jsem se tu vetřela s dotazem.
Občas mívájí v Tescu, jinak kupuju v hračkářstvích, kde nemusím hledat, ale prodavačky mi ochotně poradí a zboží ukáží. Mají je v různých velikostech, od 9 dílků a po 20, to je nejvíc, co jsem sehnala.V Tescu myslím jen 9 nebo 12 dílů.
Pipet píše:
Já to také nemyslela, tak, že bych ho posadila ke stolu a biflovala se s ním a vtloukala mu něco do hlavinky. Ale právě ty didaktické hračky. Malej má mraky autíček a kdž mu povím aby mi přinesl bílého trabanta, žlutého hummera, bílý citroen nebo jakékoli jiné, tak to udělá a nijak jsme mu to do hlavy netloukli, jen jsem mu vždycky řekla když mu tatínek koupil autíčko, co to je za značku a hned si to pamatoval
jenže celé dny jen jezdí s autíčkama, číst odemně nechce tak jsem chtěla poradit nějakou společnou hru pro chvíle, kdy mám čas a nemusím vařit nebo uklízet, prát atd…Mám nevlastního syna a když k nám ve třech letech přišel a nevěděl ani jak dělá kravička nebo pes bylo to docela smutné a problémy velké má do teď. Například dva roky ho učím barvy a umí nejistě s váháním tři a malej ukazuje bez problémů. Takže si myslím, že právě to učení hrou teď dokud ho nezajímá televize a jiné není na škodu. Díky moc všem ![]()