Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud se nepletu, hyperaktivita je diagnoza. Máte ji černé na bílém? nebo jsi další z toho zástupu matek, které nedokážou přiznat, že dítě je prosté nevychované?
Já to fakt už nechápu. Nevychovanost se schovává za hyperaktivitu, hloupost za různá dys-. A jinak jo, budeš mít problémy ve školce, když máš nevychované dítě
taky jsem měla doma vzteklouna /nyní 12 let/ a mám i druhého 16 mesíčního a malá je tedy dost hustá. Syn se vcelku zklidnil kolem toho 10 roku, ale pořád ve škole zlobí, alespoň, že se dobře učí. A malá, tak u ní čekám, jak se to vyvrbí, ale musíme jí tedy hodné krotit, dokáže házet s nábytkem, židlí… A rozhodně bych se nikdy neschovávala za hyperaktivitu, sorry ![]()
@mona77 píše:
Hele ja to nemyslim nejak zle.
Mam doma jedno dite taky spatne ovladatelny, jinak sikovny. Druhej je normalni. Ale ten prvni je proste nevychovanej, ac se snazim. Nechtela jsem tim rict, ze ty jsi spatna mama, protoze se nesnazis dite vychovat. Ale nektery deti ty vychove proste odolavajia faktem zustava, ze nevychovany jsou.
Jenze skoro kazdej radsi rekne, ze decko je hyperaktivni misto toho, aby priznal, ze se vychova ponekud nedari. Pritom diagnozu zadnou nemaji
AMEN!
![]()
@krtek7489 píše:
Pokud se nepletu, hyperaktivita je diagnoza. Máte ji černé na bílém? nebo jsi další z toho zástupu matek, které nedokážou přiznat, že dítě je prosté nevychované?Já to fakt už nechápu. Nevychovanost se schovává za hyperaktivitu, hloupost za různá dys-. A jinak jo, budeš mít problémy ve školce, když máš nevychované dítě
taky jsem měla doma vzteklouna /nyní 12 let/ a mám i druhého 16 mesíčního a malá je tedy dost hustá. Syn se vcelku zklidnil kolem toho 10 roku, ale pořád ve škole zlobí, alespoň, že se dobře učí. A malá, tak u ní čekám, jak se to vyvrbí, ale musíme jí tedy hodné krotit, dokáže házet s nábytkem, židlí… A rozhodně bych se nikdy neschovávala za hyperaktivitu, sorry
Tak já se rozhodně za nic neschovávám, hodně dlouho jsem si říkala, že prostě jen zlobí, pak zase, že už to není normální. Jako mimčo měl nějaké neurologické potíže, po porodu byl i sledovaný, tak to může souviset. Uvidíme, holt čas ukáže.
To, že v tomto věku umí abecedu a počítat, vypovídá přece o tom, že nemá problém se soustředit, učit se, to je ADHD dost nepravděpodobné. Stejně tak, že se sám oblékne, nají - dokáže se zklidnit a soustředit na jednu činnost, to dítě s ADHD nezvládne. Je zřejmě jen aktivní a má prostě jinou povahu než tvoje druhé dítě, holt vám dá víc zabrat. Co se raději soustředit na to, jak ho zvládnout, než hledat diagnózu.
A přesně, už jsem taky alergická na to, jak každé druhé dítě na hřišti je „hyperaktivní“.
Chudáci pak rodiče, jejichž dítě ADHD skutečně má.
@verusak.berusak Kamarádka má taky divokou dcerku, ale zlobí a vzteká se a je fakt na ránu jenom s maminkou s tátou je to úplně klidné pohodové dítě. Kámoška když holka zlobí všem okolo vypráví, že je prostě hyperaktivní, vzhledem k tomu že mám hypa doma mě tahle její hláška totálně vytáčí ![]()
@Anonymní píše:
No myslím, že vím, jak vypadá nevychovaný dítě a já mám děti dvě, holka je naprostej vzorňák, takže z toho plyne, že dítě vychovat umím. To co umí můj kluk také o nevýchově nevypovídá. Jinak kluk teda 3,5 let umí celou abecedu a čísla až do 10ti, což asi též není moc obvyklé.
Mladší dcera 3,5 taky počítá do deseti a je to naprostý anděl ve srovnání se starší, to ovšem neznamená, že se neumí vztekat a vzdorovat, zkouší to taky pěkně, ale je to jen hodně slabý odvar proti ségře.
Promiňte, že do toho vstupuji.Ale zaujalo mě jak se tady obořujete proti tomu když někdo řekne, že má hyperaktivní dítě. Proč by nemohla říci že má haperaktivní dítě??? Hyperaktivita znamená že dítě překypuje energií, je neposedné, impulsivní, nerado na něco čeká avšak jsou velmi bystré a chytré a ktomu patří i velká pohybová aktivita, mělo by se dítěti vymyslet pestrý program, který netrvá déle. Tyto projevy se mohou kombinovat s poruchou nepozornosti s extrémním motorickým neklidem, mnohomluvností, nesoustředí se na naprosto žádný úkol který je jeho věku přiměřený, potřebuje být neustále v pohybu a to se může označovat jako haperkinetický syndrom (ADHD).Samozřejmě že diagnoza je naodborníkovi
Ale když tedy řeknu že mám hyperaktivní dítě, tak tím nemyslím ADHD, ale třeba jen to že je živé, více se pohybuje lítá sem a tam
@gonal píše:
Promiňte, že do toho vstupuji.Ale zaujalo mě jak se tady obořujete proti tomu když někdo řekne, že má hyperaktivní dítě. Proč by nemohla říci že má haperaktivní dítě??? Hyperaktivita znamená že dítě překypuje energií, je neposedné, impulsivní, nerado na něco čeká avšak jsou velmi bystré a chytré a ktomu patří i velká pohybová aktivita, mělo by se dítěti vymyslet pestrý program, který netrvá déle. Tyto projevy se mohou kombinovat s poruchou nepozornosti s extrémním motorickým neklidem, mnohomluvností, nesoustředí se na naprosto žádný úkol který je jeho věku přiměřený, potřebuje být neustále v pohybu a to se může označovat jako haperkinetický syndrom (ADHD).Samozřejmě že diagnoza je naodborníkovi
Ale když tedy řeknu že mám hyperaktivní dítě, tak tím nemyslím ADHD, ale třeba jen to že je živé, více se pohybuje lítá sem a tam
jasně, tak ale stačí napsat, že mám živé, neposedné a nevychované dítě. A nebudu se schovávat za hyperaktivitu, což je diagnoza ![]()
@gonal Podle mě je v tom hodně velký rozdíl, jestli je dítě hyperaktivní, nebo jen hodně, hodně živé.
Ještě jednou si to pročtěte co sem napsala, hyperaktivita není o diagnoze lékaře přeci. To může být každý druhý dítě. Lékař pouze odliší tu hyperaktivitu od toho hyperkinetického syndromu.
Já teda mám dosti velmi aktivní dítě, říkám že je hyperaktivní nikoliv že má hyrkinetický syndrom. A zároveň dodávám že je špatně ovladatelný ač se snažím vychovávat sebelépe. Neschovávám se za diagnozu, prostě tak to je
@gonal píše:
Ještě jednou si to pročtěte co sem napsala, hyperaktivita není o diagnoze lékaře přeci. To může být každý druhý dítě. Lékař pouze odliší tu hyperaktivitu od toho hyperkinetického syndromu.
Já teda mám dosti velmi aktivní dítě, říkám že je hyperaktivní nikoliv že má hyrkinetický syndrom. A zároveň dodávám že je špatně ovladatelný ač se snažím vychovávat sebelépe. Neschovávám se za diagnozu, prostě tak to je
No prostě to tak není, hyperaktivita je diagnoza ![]()
@gonal U hyperaktivních dětí přetrvává silný psychický neklid a roztržitost, nejdříve jednají a až potom přemýšlejí u nás to trvá i několik desítek minut, než si uvědomí co se udělala, velmi špatně zvládají emoce, málo spí, mají problém s autoritama, napsat s dítětem domácí úkol bývá nad lidské síli atd…takže to není jen o pohybu. Nevím, možná se pletu, ale hodně živoučké děti asi takové problémy nemají ![]()
Promiň ale má dcera, za chvíli bude mít 3 napočítá do 15ti, abecedu zvládá i v AJ a fakt si nemyslím, že umí něco extra. Naše je taky vzteklá, tvrdohlavá, zarputilá… jak to řeším? Holt když to nejde po dobrém jde to po „zlém“ rozhodně nebude určovat co chce jen ona nebo kam chce jet, to by nás za pár let mohla taky poslat víš kam
Teď chodí do soukromé školky a tam je vše naprosto v pořádku.
Zakladatelko co se týká školky, dcera dle slov učitelek vždycky čůrala proti větru. Šly doleva, ona doprava, všechno jinak než ostatní. Přesto jí mají rády a vzpomínají na ní ![]()
Přesně s Vámi plně souhlasím, mám doma malou 3- letou dcerunku- divošku. Nedávno nám neuroložka diagnostikovala ADHD a přesně když jsem se bavila s kamarádkou na hřišti, tak mi řekla, že její holčička je taky Hyperaktivní, já mlčela a ona se ozvala a Vy ( jako moje malá)
, to máte potvrzený? A když jsem řekla, že to mám doma od neuroložky potvrzené, a já jsem jí začala dávat příklady jak se chová doma, tak hned obrátila a řekla, noo tak ta moje je teda jen divoká
. Já už jsem taky na to hoodně alergická jak každá snad druhá mamka říká, že má hyperaktivní dítko, a věšinou to říkají ty co o tom vůbec nic neví jak se ta hyperaktivita projevuje
.Mne řekla doktorka, že to chce hodně obrnit nervy a důslednost
. Se jí to od stolu radí, s tím mým beránkem paličatým k tomu
. TAkže všem kdo má skutečně hyperaktivní dítko přeji hoodně obrněných nervů a sil
.
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.