Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Nela22 Ja mela ohss a transfer byl az dalsi mesic. Zalezi v jakem budes stavu. Kolik mas folikulu? Platit nic navic nebudes, je to porad v ramci jednoho ivf cyklu. Dopor.uz nyni pit 3,5litru vody denne, jist hodne bilkovin (Protifar, Nutridrinky, maso, syry, jogurty atd.). Pripadne se po opu dava preventivne fraxiparine. Tak si to ohlidej!
Ahoj mam dotaz, po stimulaci kdy jsem mela 8 vajicek (takze ne hyper syndrom) po 5 dnech vraceli, vse v poradku, ale 6 den se mi objevili velke krece v brise, mrazeni a proste mi bylo blbe. U prvni stimulace jsem totiz mela lehkou hyperstimulaci a je to bolestne podobny. Dnes jsem uz 11 den po vraceni, test ukazuje pozitivni, a je mozne ze se jedna o hyperstimulaci takto opozdene, jak tu jedna z Vas pise nebo to muze byt neco jineho? Bojim se bojim
Ahoj holky,
rozhodla jsem se darovat vajíčka a ve čtvrtek jdu na odběr. Dnes jsem byla na kontrolním UTZ a mám kolem 30 vajíček. Teď odpoledne mi začlo být docela špatně… zvedá se mi žaludek, ale nezvracela jsem, motá se mi hlava a břiho mě tlačí. vypila jsem proteinovej nápoj a asi 3 litry vody. Jde mi o to, že si mám zítra píchnout tu poslední injekci na dozrání vajíček a bojím se, aby se mi to potom nezhoršilo a hyperstimulační syndrom se mi nerozjel? je to možný, nebo se nemám bát a když budu hodně pít a jíst bílkoviny, tak to bude ok? Bojím se, abych do čtvrtka vůbec vydržela a neskončila na kapačkách.
Díky moc za odpovědi
@Rusallka Hodně pij a ten nápoj třeba nutridrink pij až po zákroku. Oni ti dají kapacku, aby tomu zabránili, ale s takovýmto počtem vajíček se ten syndrom rozjet může, ale nejspíš až po odebrání a to už budes v dobrých rukou. Kdyby něco klidně pisni sz.
Ahojky,
jsem po těžkém OHSS, dva týdny jsem byla v nemocnici a k ET nedošlo.
Moje doktorka mě trochu postrašila, protože řekla že v těhotenství budu mít ještě větší problémy, když jsem takhle reagovala na hormony.
Je tu někdo kdo prodělal OHSS a měl poté normální těhotenství, nebo vám to rozvrátilo hormony ještě víc?
A spravilo se to po porodu?
Ahoj, dneska zakončuji hormonální léčbu. Na pondělí mám termín odběru vajíček. Na prvním utz po čtyčech dnech píchání Gonalu jsem měla cca 11 vajíček, další utz po dalších čtyř dnech ukázal v jednom vaječníku asi 20 vajíček a v druhém asi podobně. Posledních 5 dní mám bolest a pocit, že se něco ostrého tlačí ven, hrozně mě bolí prsa a zvracela jsem. Na utz mi bylo řečeno že mám rozjíždějící OHSS. Okamžitě zrušili termín pro ET a po odebrání vajíček udělají ICSI a druhý den je hned zamrazí. Další termín na ET plánují až po novém roku, což mě trošku zamrzelo, že budu muset znovu čekat. V institutu dbají hlavně na bezpečí mne a poté na plánované miminko, což jsem velice ráda díky příspěvkům co jsem si tu přečetla, ale i informaci o tomto syndromu lékařem a komplikací mnoho žen, hlavně v těhotenství, protože lékař nedbal na prevenci a i přes velkou pravděpodobnost OHSS u daných žen udělal ET.
Budoucím maminkám a plánujícím maminkám jen chci říct aby jste především dbali na své zdraví, protože bez Vás miminko nebude.
Jinak k tvému problému: problémy v těhotenství nejspíš mít budeš, podle toho co jsem si vyslechla od doktora, ale je na každém jaknechá před ET,,uzdravit,, své tělo. Chce to velkou trpělivost.
No, zkrátka ať už budou problémy a komplikace jakékoliv myslím, že za to miminko jsme my ženy schopni vydržet i nesnesilné.
Držím Vám všem palce a přeju pevnou vůli a vytrvalost!
Holky vy co jste prodělaly OHSS, zvládla jste to některá doma sama? Já jsem druhý den po darování vajíček. Přímo ten den když mě propustili mě ještě z metra vezla rychlá, dostala jsem dohromady tři kapacky a domů. Těm večer mě pichalo pp celém hrudníku, nemohla jsem se vůbec nadechnout a ležet, jen sedět. To se do rána spravilo, ale břicho mám jak balón a nemůžu moc chodit dlouho, bolí mě hlavně když mi ho dítko omylem zmáčkne, to jako čert. Ale jinak že bych umírala to zas ne. Tak jen jestli to s dostatkem tekutin a bílkovin můžu v klidu zvládnout doma a jak dlouho vám asi trvalo než to přešlo. Nechci být tři týdny nafoukla jak vzducholoď, musím se starat o dvě děti ![]()
@net-scroll ahoj, zažívám teď něco podobného. Jsem dva dny po opu a opravdu mi není dobře. Jak ti to nakonec dopadlo? Zvládla jsi to sama doma?
Ahojte holky, píšu, protože jsem taky čerpala z vašich článků. S manželem jsme byli před rokem a půl na třetím IVF, reprofitu Brno a po hormonálních injekcích ( díky nimž máme dnes chlapečka
). se mně ve 12 týdnu těhotenství nafoukly vaječníky na 12 cm průměr, bylo mi zle odvezla mě rychlá do Kyjova a po 4 dnech se to opakovalo a muselo dojít na operaci, díky pohotovému panu doktoru Pechovy, který na to přišel, jsme to přežili syn Martínek i já, byly to dlouhé dny kdy jsme nevěděli jestli to malý zvládne a zvládl ![]()
Tímto chci i poděkovat doktorům a sestřičkám v nemocnici Kyjov, jejich starostlivost byla úžasná..
Mějte se hezky a všem co chcete mít, nebo už čekáte, přejeme moc štěstíčka at se to podaří ![]()
Chci se s Vámi podělit o svou zkušenost. Byla jsem darkyne chtěla jsem pomoct někomu. Poprvé jsem prodělala hyper.stim.syndrom 3 týdny jsem byla upoutána na postel. Když mi opět volaly a slibovaly ze budu bude sledována jsem uvěřila a šla do toho. Po zákroku jsem měla mírne bolesti mi dr. řekl bez kontroly ze to je normal a že ze kdyz něco do 4 tam jsou a mam se vrátit a ejhle. Bolesti se stupnovaly a když jsem volal a odmítli mě se slovy ze mám jet na nejbližší pohotovost ale ze že to je normální ze mám břicho podrážděny cestou. Bolesti se zhoršily a ja nemohla dýchat jen v sede tak jsem jela na pohotovost. Po příjezdu jsem byla do 30 min.na operačním sále s těžkým krvácením do dutiny břišní díky tomu že pan dr. podcenil vyšetření po odborech i kdyz vedel ze jsem mela syndrom poprve a navic i tentokrat tam byl nabeh.na sale odsaly 1200 ml krve ž bricha a dalších 500 mi odteklo do redonu pár hodin po operaci. Nebýt rychlého zásahu jedné nemocnice a úžasného gynekolickeho odd. dnes už jsem tu nebyl a. Takže budete opatrně a hlavně důkladně vybírejte držím nastávajícím maminkam hodně hodne stesti a zdravý ratolesti ale nikdy nepodcenujte ani tu nejmenší bolest
![]()
Ahoj holky, ja jsem taky po odberu vajicek. O hyperstimulacnim syndromu jsem do te doby nic nevedela. Kazdopadne druhy den po odberu jsem mela poradne nafoukle bricho, dalsi den to bylo jeste horsi. Tlak jako na „prdeni“, ale nic nejde. Volala jsem doktorovi a ten rikal, ze pokud mi neni na zvraceni a nejsem v predklonu (v nejhorsi fazi se clovek nemuze narovnat), tak mam jen hodne pit a jist tuny bilkovin. Tak jsem se prolevala, jak to slo, jedla jogurty a vajicka, atd. a postupne se bricho vyfukovalo a po 6 dnech bych rekla, ze bylo uz v normalni podobe. Takze drzim palce, at se nenafukujete a opravdu tekutiny a bilkoviny vas z tho dostanou…
byla jsem pro svoji potrebu na odebrani vajicek mela jsem jich 18
Ahoj, už je to starší diskuze ale aktualnější jsem nenašla. V pátek jsem měla OPU 30 oocytů z toho 26 vajíček, nevim kolik jich bylo zralých, ale oplodněno 12. Včera se mi mírně zvětšilo břicho a když mám plnější močový měchýř tak to bolí nebo spíš tlačí kolem vaječníků. Jinak žádný potíže nemám a nevím, zda mám ve středu nechat transfer jednoho embrya nebo to zrušit. Občas když čtu zkušenosti tak mě z toho mrazí. Co myslíte mám jíz na et nebo radši odložit? Nebo zavolat do CARu ať na mě ještě kouknou? Při prvním odběru jsem ještě ten den skončila přes noc v nemocnici a to jsem měla vaječniky 7cm, ale ten průběh se s tímhle nedá vůbec srovnat. Teď je to procházka růžovým sadem, ale bojím se aby se to po et nezhoršilo. Děkuji polud někdo odpoví.