Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anet993 mimco ale jeste necekate, jestli jsem pochoopila z uvodniho prispevku, takze casu deost ne?
Ano jeste ne ale nechavame ho osudu
ovsem myslim ze platy nemame nejhorsi chlapa mam moc sikovnyho
Upřímně - teď si hypotéku bereme, jen v jiné výši, a rozhodne vám doporučuji ještě víc nasetrit. Nemáte moc velký příjem a ony ty hotove výdaje pak skáčou. Pokud nejsi ještě ani těhotná, tak to nehori a mate čas trochu si vylepšit startovací podmínky
@Tichošlápek diky
stejnak nez neco najdeme co nam bude vyhovovat tak chvili potrva
@Anet993 A dělala sis třeba průzkum trhu, jestli jsou vůbec dostupné nemovitosti v té velikosti, kterou byste potřebovali, za cenu, na kterou máte? Protože za 1,5 milionu toho na většině území ČR moc nepořídíš…
@Anet993 souhlas - mne trvalo čtvrt roku neco vůbec vybrat, teď než se vse vyřídí apod
je to docela na palici - ale my tedy stavíme, takže se kromě banky dohaduju ještě se stavitelem
ale z každé schůzky si odnasim dalsi seznam věci, které budou navíc apod a ty peníze doslova mizí
Jojo do tech 2mil se da sehnat to koukame na nemovitosti porad
@Anet993 tak i kdyby se zadařilo, pořád je 9 měsíců čas…je to závazek na dlouhou dobu, proto je potřeba opravdu si zjistit vícero možností a vědět o co go
já ti na rovinu řeknu, že od té doby co jsem šla na mateřskou se nám podělalo XY věcí, nic nevyšlo jak mělo a kdybych měla v kapse jen 30tisíc tak si můžu jít hodit…a to mám taky šikovnýho chlapa, který dělá 7dní v týdnu…
@Hoa Mai tak záleží kde, když jsme bydleli na Vysočině, byl za to i pěkný domeček
a tady, když je člověk mimo krajské město, tak taky…za 1,5 tu seženu i 4+1 když budu hledat a počkám si
Ta rezerva 30tis mi taky přijde málo, i když přihlédnu k životním nárokům v krajích, kde se dá koupit byt 3+1 do 2 mega.. Jako samozřejmě lepší, než pěstí do břicha, ale možná bych opravdu ještě s tím počínáním chvilinku počkala a situaci si vylepšila. Jestli ti tedy není 35 a výš nebo vás netlačí jiné okolnosti.
Představ si nejhorší scénář, ty na mateřské, třeba 8tis/měsíčně. Manžel o práci přijde. Jak dlouho vyžijete z těch 30tis (nedejbože při splácení té hypotéky?). Já považuju za bezpečnou rezervu tak 3 společné měsíční platy a to i přesto, že v Praze není problém sehnat práci. Ani pro mě jako matku dvou malých dětí se SŠ, natož pro manžela. Ale člověk nikdy neví. A nechci se přidat do řady těch žen tady „chlap mě opustil, nemám ani vindru, ani kde bydlet, ani práci, jen tři děti na krku“ ![]()
@unuděná píše:… Pak se poptala u různých bank na podmínky hypo konkrétně pro vás a vaší situaci. Totéž s překlenovákem. Toto samotné vám zabere pár měsíců,
To zní rozumně, ale reálně to až tak super není. Banka žádné „konkrétnější“ informace nedá, dokud se nepožádá o úvěr- nepodepíše se žádost. Takže zjistíte informace v 1. bance a? Půjdete do druhé a tam opět podepíšete žádost? Tohle je v registrech vidět. Stejně tak nastanou problémy se „skrytýma“ LTV 100%. Není složité to dohledat a banka při poskytování úvěru již musí vyžadovat hooodně informací. Na druhou stranu- dát dohromady info o možnostech hypo od 2-4 bank nezabere několik měsíců. Vlastně mi není jasné, proč si spousta lidí myslí, že zrovna v tomhle případě je nejlepší jít přímo do banky a ne za poradcem. Nevidím výhodu, proč jít napřímo do banky.
@Anet993 100% hypo už se nedává…každopádně pokud budeš chtít bydlení za 1,5 mega - třeba ten byt, tak počítej že se nově platí daň 4% (takže jen cca 70 000,– vypláznete státu za to, že si něco kupujete - no a budete bez úspor)
@Ivan PPZ píše:
To zní rozumně, ale reálně to až tak super není. Banka žádné „konkrétnější“ informace nedá, dokud se nepožádá o úvěr- nepodepíše se žádost. Takže zjistíte informace v 1. bance a? Půjdete do druhé a tam opět podepíšete žádost? Tohle je v registrech vidět. Stejně tak nastanou problémy se „skrytýma“ LTV 100%. Není složité to dohledat a banka při poskytování úvěru již musí vyžadovat hooodně informací. Na druhou stranu- dát dohromady info o možnostech hypo od 2-4 bank nezabere několik měsíců. Vlastně mi není jasné, proč si spousta lidí myslí, že zrovna v tomhle případě je nejlepší jít přímo do banky a ne za poradcem. Nevidím výhodu, proč jít napřímo do banky.
No já to píšu z pohledu člověka, který toto několik posledních měsíců řeší. Ano, chodili jsme do bank, ano, obvolávali jsme poradce. Je logické, že chce člověk mít co nejvíc informací o tom, co mu kde poskytnou. Nemusíš podepisovat žádost, i tak ti vypočítají poměrně přesné částky. A jestli je to někde vidět? Jen dobře! Ať vědí, že sebou nenecháme vyvorat u první banky
A spolu s hledáním vhodného bydlení (až do fáze, že si člověk po prohlídce bytu a zjištění potřebných dokumentů a informací) řekne „Jo, tohle chci“, to zabere klidně mnohem více času. Nám skoro dva roky ![]()
Btw, naše zkušenost s poradci je taková, že mají uzavřené smlouvy vždy tak s 2-3 bankami, jejichž hypo nabízí. A jak si tě zaháčkují, vůbec se jim nelíbí, když řekneš, že už je nepotřebuješ, že jinde dostaneš lepší podmínky ![]()
Celkově ti poradci a banky hřeší na to, že jsou lidé líní zjišťovat si podmínky jinde, chtějí to mít rychle z krku, protože papírování je nuda, nečtou poznámky pod čarou a hvězdičky atd. Nikdy ti nikdo nechce nabídnout to nejlepší ![]()
Těch pár měsíců bylo původně myšleno na zjišťování ohledně hypo. Kdybych někomu takhle dlouho dělal modelace od třeba 4 bank, tak by mě asi (oprávněně) poslal doněkam… Že to je vidět v registru bych moc jako páku na banky teda nebral. Ona je vidět „nedokončená“ žádost a vidět to u několika bank asi nebude pro tu jednu úplně pozitivní signál. Ale okomentovat jde všechno.
Jestli má poradce ve svém portfoliu pouze 2-3 banky- tak to není moc OK. I když je pravda, že já sice „můžu dělat všechny banky (FIO tedy ne)“, ale reálně to člověk stejně nosí většinou do 2-3- kromě speciálních případů. Jenže je spousta klientů, co prostě přijdou do pyramidy a nic neřeší a taky žijou… ![]()
Jestli se poradci něco líbí nebo nelíbí- by pro mě jako klienta až tak zajímací nebylo. Asi nepracoval OK. Prostě mě svoji nabídkou (rychlostí, přístupem…) nezaujal. Ale jako poradce bych zase asi nadšený nebyl, kdybych pro klienta měsíc řešil příjmy, podmínky, modelace, pak vybral nějaké solidní řešení a on by řekl díky, ale já to dám Marušce, ona je to švagrová a čerstvě teď dělá fin. poradkyni…