Hypotéka - ano/ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41807
30.7.25 11:23
@Gracetheworld píše: Více

tady bych byla trochu opatrná - ano, platy asi budou stoupat, ale stejně tak ceny jídla, drogerie, benzínu/nafty a hlavně energií…před covidem jsem měla energie za 1/3 toho co teď atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
30.7.25 11:37
@Keyllah píše: Více

Vždy je potřeba mít rezervu a nebrat si hypotéku na maximální povolenou splátku. Ale teorie o tom, že v budoucnosti splácím znehodnocenymi penězi dává smysl.

Na 90 000 měsíčně příjmu by mohli mít až 45 000 měsíčně splátku. Pokud ale plánují „jen“ 35 000 Kč, jen tam celkem rezerva. Taky je předpoklad, že po fixaci budou úroky trošku nižší než jsou teď tj. nižší splátka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5789
30.7.25 12:06

Tak samozřejmě že díky inflaci nebudou stoupat pouze mzdy, ale taky ceny všeho. Jenže on by se jim k tomu i zvedal nájem, zatím co splátka hypotéky zůstane stejná. To tak nějak byla pointa, že i když teď budou platit o něco více než by třeba platili za nájemné, tak za 10 let už může být ta splátka hypotéky nižší než standardní nájemné.
Navíc budou v domku a ne v bytě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.25 17:43

@Gracetheworld jenže u hypotéky řešíš ještě jednu věc… Úrokovou sazbu a s tím spojenou fixaci… Málokdo si teď fixuje sazby na xx let dopředu, teď se dělá spíš 3 roky…do 10 let může být úroková sazba úplně někde jinde…není zas tak dávno, kdy byla velká inflace a úrok přes 7 procent :dance:

• Citovat
  • Upravit
28
31.7.25 18:39
@Anonymní píše: Více

Hypo 7% úrok nemělo. Zároveň to byla extrémní situace, když se šlo např. z 1.9% na 5%. Teď když někdo vezme hypo za 4.5%, fix na 3 roky, je větší pravděpodobnost, že úrok pak buď nižší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5789
1.8.25 09:40

Z pohledu úrokových sazeb jsou hypotéky relativně stabilní. Ano, při začátku války úrokové sazby vyskočily z totálního minima na nějakých 5%, ale to je první takto výrazný výkyv za posledních 20 let. Jinak se sazby pohybovaly mezi 1,5-3,5%.
Domácnosti které nejely na krev to byly schopné uplatit, a nejvíc to zasáhlo tu malou skupinu lidí, kteří měli tu hypotéku relativně čerstvou, kdy ještě neměli splaceno skoro nic z jistiny. Ty domácnosti, které hypo už nějaký ten pátek platily, tak ty to zvládly s přehledem :nevim:

Pořád mi hypotéka a vlastní bydlení přijde jako rozumný krok, pokud rodina nepojede finančně na krev a může si to dovolit. I když příštích cca 5 let bude za bydlení platit víc, než by platila za nájem, tak z dlouhodobého hlediska je to nejvýhodnější řešení. Já se na to koukám i jako na důchodový pilíř. Důchody jsou také ožehavé téma a když se člověk podívá okolo sebe, tak špatně jsou na tom hlavě ti důchodci, kteří nemají vlastní bydlení a musí platit nájemné. Takže vlastní bydlení je i taková pojistka na stáří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.26 13:10

Dobrý den, chci se zeptat, žádal jste někdo v poslední době hypotéku? Jaké jsou úroky?

• Citovat
  • Upravit
677
7.7.26 13:39
@AnickaN píše: Více

Nsmas pravdu, ekonomicky vyhled je prave opacny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
677
7.7.26 13:41
@Gracetheworld píše: Více

Jenomze najem bude treba 17-20 tisic, hypoteka 35+.

@AnickaN

90 cisteho mate dohromady s manzelem? Dalsi dite (tj. materskou, rodicak) planujes? Jak velké dítě máte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.26 13:50

Máme dohromady s manželem příjmy asi 150 tisíc/měsíc. Půjčí nám banka 4 miliony?

• Citovat
  • Upravit
41807
7.7.26 14:25

záleží i na výdajích…na kolik let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
677
7.7.26 14:28

Krmis trolla. Nejdřív se pta kolik jsou urokove sazby, pak jeslti pri 150k cisteho dostanou úvěr na 4 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41807
7.7.26 14:30
@Krákora997 píše: Více

aha, díky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.26 14:32

Věk nechci psát přesný, je nám oběma 40+.
Proč ihned trol? Manžel mě stresuje, že nám půjčku nedají. Jsem pořád ve stresu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.7.26 14:35
@Krákora997 píše: Více

Ano, ptala jsem se na úrokové sazby, myslím reálné z praxe. Nikdo neodpověděl, proto jsem uvedla konkrétní informace. Pokud vás to obtěžuje, jděte o diskuzi dál.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel