Hypotéka - ano/ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
6.12.16 15:08

@Ivan PPZ No, tak jsme asi natrefili na nějakého neseriozního. Vlastně oba byli takoví ;) Žádost máme rozdělanou jen u jedné banky, ale několik dalších nám dalo poměrně přesné výpočty dle naší aktuální situace, což nám stačilo. Jen pročítání podmínek jedné nebo šesti bank zabere logicky více času ;) Kdyby mi to „Maruška“ nabídla za lepších podmínek, tak nevidím důvod zůstávat u rozjednané banky. Ono totiž jedna desetinka sem, jedna tam, znamená několik dalších let splácení nebo třeba několi tisíc ročně žejo. Ale není to jen čistě o úroku a fixaci atd., jsou i jiné zákeřnosti, na které je třeba si dát pozor u různých bank, ale to určitě nemusím vysvětlovat FP :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
6.12.16 15:15

No, desetinka neznamená vlastně nic, ale získat slevu 0,1% je někde „nechci slevu zadarmo“.
To není, že by to Maruška udělala lépe. To je tak, že se „hotové“ řešení dá Marušce, která je 1 měsíc po školení a ona to dá do banky.
Na druhou stranu, ty podmínky různých bank zase tak extrémně odlišné nebudou (všechny podnikají na ČR trhu a mají podobné podmínky). Pokud bude bezproblémový klient, s dobrou historií v registrech, bonitní s vlastní úsporou a bude dobře spolupracovat s bankou tak je to radost. Jenže když je „něco“ špatně, pak z nabídky zbudou třeba jen 1-2 banky, které vůbec budou ochotny a občas se ani nedá řešit, že třeba sazba nebude nic moc. Pak je to chci/ nechci hypo. A někdy je nejlepší výstup od poradce to, že si klient uvědomí, že opravdu by teď hypo brát neměl a že možná za rok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.12.16 15:21

@Ivan PPZ Vše, co jsem chtěla říct je, že celý ten proces výběru nemovitosti a zařízení hypo a překlenovacího úvěru, není otázka měsíce ;) Tady už zabíháme do debaty OT. Samozřejmě nevím, jak je na tom zakladatelka s bezdlužností apod., jen vím, jak na tom jsme my (máme mnohem vyšší poměr vlastních financí a platů ku potřebě hypo) a jak je to otravná práce nenechat se ojebat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56339
6.12.16 15:55
@Anet993 píše:
33 dohromady, vim ze pujde dolu o.to vic by se pritel musel snazit. 1,5 by byla kupni cena a s poplatkama pocitame proto ten preklenovak :nevim:

Já ti teda do toho nechci kecat, ale k čemu ti bude dobrý překlenovák? I pokud si vezmeš úvěr ze ss a nemáš naspořeno, půjdeš do překlenovacího úvěru, stejně ti podle nových podmínek nepůjčí víc než je 85 % hodnoty nemovitosti.. Musela by sis k tomu vzít ještě jeden menší úvěr bez zajištění.. tím se dá dosáhnout ke 100% hodnoty nemovitosti, ale něco už to stojí.
Jinak pokud uvažujete, tak bych to řešila teď, úroky by měly jít nahoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
6.12.16 15:58

Pokud vím, že chci nemovitost na hypo, pak: potřebuji mít vysokou míru jistoty, že tu hypo dostanu. Tedy dopředu vědět, že registry OK, příjmy OK, vlastní zdroje OK. To ještě neznamená, že i hypo OK, ale je to pořád lepší, než najít nemovitost, zarezervovat a až pak začít řešit hypo. Ono se může stát ( a se to i stává), že se peníze neseženou čas (nebo vůbec) a rezervační záloha propadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5896
6.12.16 16:00

Máme podobnou situaci, jen máme rapidně víc ušetřeno, ale asi ne stejné platy (nepochopila jsem, jestli tak vyděláváte oba). Oživovala jsem před asi 14 dny diskuzi zde, kde řeším stejnou věc - třeba ti to pomůže.

https://www.emimino.cz/…ankovani/17/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56339
6.12.16 16:02

A jinak dočetla jsem a moc dobré výchozí podmínky podle mě nemáte..hodně malou rezervu (s hypo bys měla mít bokem ideálně splátky na jeden rok dopředu), naspořeno 100 tis. na 1,5mil. je taky málo.. Až budeš na mateřské, tak přijmy klesnou a budete mít problémy, abyste vůbec prošli… volila bych teda jedno nebo druhé - buď „odložit“ dítě a zamakat na zvýšení příjmů a úspor nebo naopak, pořidít si dítě a odložit nákup nemovitosti.. najednou to bude, troufám si říct, pro vás dost velké sousto :think:

Ještě si připočítej do svého rozpočtu, že bydlení v domě je dražší než v bytě.. s velkou pravděpodobností budete platit víc za elektřinu, vyšší pojistku, údržbu - za 1,5 mil to asi nebude nový barák, že atd. atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.12.16 16:22
@unuděná píše:
Celkově ti poradci a banky hřeší na to, že jsou lidé líní zjišťovat si podmínky jinde, chtějí to mít rychle z krku, protože papírování je nuda, nečtou poznámky pod čarou a hvězdičky atd. Nikdy ti nikdo nechce nabídnout to nejlepší ;)

A to soudíte podle sebe? Vy tedy nikdy nechcete nikomu nabídnout to nejlepší? Já si myslím, že hodně lidí funguje úplně jinak a je jedno, v jakém oboru pracují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
6.12.16 17:14
@Moise píše:
A jinak dočetla jsem a moc dobré výchozí podmínky podle mě nemáte..hodně malou rezervu (s hypo bys měla mít bokem ideálně splátky na jeden rok dopředu), naspořeno 100 tis. na 1,5mil. je taky málo.. Až budeš na mateřské, tak přijmy klesnou a budete mít problémy, abyste vůbec prošli… volila bych teda jedno nebo druhé - buď „odložit“ dítě a zamakat na zvýšení příjmů a úspor nebo naopak, pořidít si dítě a odložit nákup nemovitosti.. najednou to bude, troufám si říct, pro vás dost velké sousto :think:Ještě si připočítej do svého rozpočtu, že bydlení v domě je dražší než v bytě.. s velkou pravděpodobností budete platit víc za elektřinu, vyšší pojistku, údržbu - za 1,5 mil to asi nebude nový barák, že atd. atd.

Jednoduše řečeno - nemají na ni.Ani úsporami, ani rezervou. Počkat, šetřit, sundat růžové brýle a počítat s krizovými variantami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.12.16 19:22
@Vladimír Švorba píše:
A to soudíte podle sebe? Vy tedy nikdy nechcete nikomu nabídnout to nejlepší? Já si myslím, že hodně lidí funguje úplně jinak a je jedno, v jakém oboru pracují.

To soudím nejen podle sebe, ale podle 99% lidí v mém okolí, kteří kdy řešili cokoli s bankou, fin. poradci či advokáty. To nejlepší? Ano, jen pokud oni z toho ale budou mít rejžák :P Ani kuře…žejo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
6.12.16 20:11

Co by měl hypoteční poradce z toho, že vám „úmyslně“ nesjedná dobré podmínky? Jeho provize závisí na výši úvěru (a pokud to bude i s pojištěním, tak dostane i něco z toho). Ale není to tak, že když vám domluví sazbu 2,0% tak dostane X a pokud sazbu 1,7%, tak X mínus hafo…
U pojištění je jistá podezřívavost namístě. U hypotéky je velmi pravděpodobné, že přes „poradce“ dostanete lepší podmínky, než napřímo. Třeba odhad zdarma, nebo čerpání na návrh…
Z vašeho pohledu vám třeba nezajistí to NEJ, ale on třeba nemůže, protože nesjednává banku, co zrovna pro vás NEJ umí. Opravdu to nemusí být úmysl…
A- že by se zrovna každá prodavačka pro každého zákazníka přetrhla samou ochotou? Servírka, topenář, doktor…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
6.12.16 20:43

Přidám svoji historickou zkušenost. Bylo to poslední kvartál roku 2006, když jsem kupoval své první 2+kk od ddevelopera v Praze. Hned mě poslali k nějakém finančníkovi, který seděl o pár stolů vedle. Vypadlo z něj, že 4,15% (nebo 4,19%, už nevím přesně) s fixem na 3 roky u ČSOB. Levněji to nepořídím NIKDE :think:

Argumentoval jsem, že mám nějako smlouvu u Lišáka. Odpověděl: to bych nechal být, zbytečně s tím budete ztrácet čas.
No, tak sem zašel k lišákům a na onu 9 let starou smlouvu jsem dostsal lepší podmínky než to nejlepší co existovalo. :roll:

Pravda, dnes je situace diametrálně odlišná! Ani 10 let stará smlouva, či historie u banky nezaručuje vůbec nic…
Doporučuju si pořád obejít 1-2 banky a 1-2 poradce a pak porovnávat. Nejméně namáhavé je spolehnout se na vlastní síly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
6.12.16 20:48

To jste měl staré stavebko. A možná jste ani nepotřeboval překlenovák, tak to vyšlo dobře. Ale to jste byl u někoho, kdo měl „domluvu“ přímo s developerem a třeba to byl někdo od ČSOB a nic jiného ani sjednat nemohl. Však ani nikomu neradíme, aby vzal první a jedinou nabídku.
Na druhou stranu je pravda, že lidé vybírají televizi měsíc a hypotéku na značnou část života vezmou ve „svojí“ bance, aniž by něco moc řešili.

Příspěvek upraven 06.12.16 v 20:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56339
6.12.16 20:49

@Ivan PPZ nemusel mít staré, Lišáci nabízí teď vcelku standardně překlenovák s 1,7 % :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
6.12.16 20:50

@Moise 2006 a měl smlouvu 9 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie