Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky, chteli bychom misto najmu do „sveho“ ale mame trochu obavy nasetreno cca 100 tis +stranou mame 30 kdyby se povedlo miminko platy velkove okolo 33tis plus si pritel neco prividela os 0-4tis ja jezdim 25km do prace pritel 20km domu pomahat s autama. Hypo urcite tak 1,5mega a urcite 100%nedaji takze preklenovaci uver ke stavebku dluhy nemame.
![]()
@Anet993 Teď určitě počkejte, jak se vyvine situace na trhu s nemovitostmi i hypotékami. My si jí bereme teď a všichni v tom mají akorát maglajz…
edit: ale my už jsme v celém tom procesu hrozně dlouho a je to urgentní. Jinak bychom taky počkali.
@allluck píše:
Jako každej berete kolem těch 35 tis.?
Psala celkove, tak asi dohromady.
Jinak k té fin. situaci. Máte-li pravidelně 33tis a jste bezdlužní, tak dostat 1,5 mega asi půjde. 100tis plus v mezidobí ještě něco našetříte- je skorem 10%, takže hypo vám asi dají i bez toho překlenováku, ale spíš si spočtěte, zda zvládnete dávat každý měsíc 10tis pryč oproti současným výdajům. Speciálně pokud plánujete dítě a tvůj „plat“ půjde rapidně dolů.
@Anet993 : nezapomínejte na daň z nabytí nemovitosti, 4%. Z těch 1,5 mil je to 60 tis. Když k tomu připočtete náklady na právníka/úschovu, tak potřebujete 100% kupní ceny.
Teď mi není jasné, jestli 1,5 mil je samotná hypotéka, nebo kupní cena (+ případná rekonstrukce).
33 dohromady, vim ze pujde dolu o.to vic by se pritel musel snazit. 1,5 by byla kupni cena a s poplatkama pocitame proto ten preklenovak ![]()
Plus jsme tedy pocitali ze za bydleni komplet hypo + inkaso do trch 11000 ![]()
@Anet993 No hele, začala bych tím, že bych se poohlídla po trhu s nemovitostmi (nebo už máte něco konkrétního vybraného?). Pak se poptala u různých bank na podmínky hypo konkrétně pro vás a vaší situaci. Totéž s překlenovákem. Toto samotné vám zabere pár měsíců, během nichž můžete zkusit z vašich platů dát vždy těch 10tis. bokem. Tím uvidíte, jak to zvládáte a něco našetříte do základu. Po Novém roce se bude hodně věcí ohledně hypoték měnit, naše prognóza je i ta, že pomalu půjdou ceny nemovitostí dolů, tak pak uvidíte. Pokud vás netlačí čas samozřejmě.
U nas ve meste jsou nemovitosti dost drahe a stranou to.moc nedame davame.to za najem ne celych 10 usterit zvladneme tak tech 6 mozna vic
A resit urcite po novem roce pritel do konce prosince marodi se zlomenou nohou
@Anet993 Tak spíš jsem myslela dávat bokem ten rozdíl, který očekáváte. Čili pokud teď platíte 10tis za nájem, tak zkuste ještě těch 5,6 ušetřit, a měli byste pak být ok. O cenách nemovitostí mi nemluv, jsem z Prahe
A 1,5 mega není ani zdaleka půlka toho, co si bereme ![]()
Taky bych počkala a prošla si různé banky, ať víte jaké jsou možnosti…opravdu možná ta bublina praskne a třeba to půjde dolů a lecos ušetříte…
ale i teď bych být vámi zkusila žít s těmi penězi, co budete mít, až budeš na RD, ať víte do čeho jdete…
věř mi, že 30tisíc je malá rezerva a když se něco se. e a ty jsi doma s dítkem je to naprd nemít kam sáhnout, pokud to jen jde zkuste našetřit alespoň 100, hned se líp žije