Hypotéka a podnájem u osoby blízké

Anonymní
25.11.14 18:12

Hypotéka a podnájem u osoby blízké

Dobrý den maminky..Nevím jak začít mám těch otázek více, ale nesjpíš začnu tím, že bydlím v podnájmu. Pracuji na zkrácený uvázek a jelikož mi plat nestačí na nájem pobírám ještě příspěvek na bydlení. Jenže problém je v tom, že bydlím v problémové lokalitě a v lednu mi končí nájemní smlouva, tak bych chtěla z bytu pryč. Už jsem si našla, ale nevím co a jak. Přítel má byt na hypotéku v osobním vlastnictví, ale za 1) neví jestli ho může dávat do pronájmu, jelikož nemá byt koupený za účelem investice. A za 2) máte někdo s tím zkušenost mít byt od osoby kterou znáte? Mám tetu a ta pronajímá byt i své dceři a synovi, já jsem u ní taky chvíli bydlela..Není to divné? Jde mi hlavně o to, že nájem by byl levnější, je to lepší lokalita, ale bojím se lidí a těch sousedů tam třeba co si budou říkat :nevim:.Přítel tam hlášený není a náš vztah je v začátku takže nepřipadá v úvahu mít s ním společnou domácnost. A potřebuji i mít vše ošetřené dobrou nájemní smlouvou, kdybychom se nepohodly, aby mě nemohl vyhodit. Má někdo podnájem u osoby kterou znáte, nebo sami pronajímáte??

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4465
25.11.14 19:08

Pronajímat byt samozřejmě přítel může.
A nenapadá mě, proč by mělo být divné bydlet v bytě pronajímaném tetou a co by na to sousedi 8o Jen jí plať včas, ať vám to nenaruší vztahy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16236
25.11.14 19:44

A o co ti přesně jde? Co na to řeknou sousedi nebo jestli i tak dostaneš příspěvek na bydlení? Za mě ať si klidně rodič pronajímá bydlení svým dětem, ale ať na to děti nesosají peníze od státu, u partnerů to samý, takové lidi vnímám jako nemorální vyžírky. A nájemní smlouvu bych dala ke konzultaci odborníkovi, jakmile by se ti něco nezdálo, pokud teda máš strach, aby tě přítel nevyhodil ze dne na den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
25.11.14 19:46

U některých smluv je třeba na pronájem mít svolení banky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.14 20:34

Děkuji za reakce, no zajímá mě tak spíš vše kolem než pouze sousedi..A ten příspěvek na bydlení, právě potřebuji jinak nevyjdu s penězmi. Je to přítel, ale známe se krátce on má ještě jeden byt garzonku a tam bydlí a ten byt který chci měl koupený, aby ho někomu pronajal, jenže právě prý neví, jestli už může to dát do pronájmu. Když to kupoval, tak řek svými finančnímu poradci, že to chce dát do pronájmu, aby mu udělal hypo za účelem investice, ale ten finanční poradce mu udělal normální hypotéku, aby prý nepřeplatil a pronajímat to může i tak časem. Ale aby počkal půl roku třeba :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
4062
25.11.14 21:58
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce, no zajímá mě tak spíš vše kolem než pouze sousedi..A ten příspěvek na bydlení, právě potřebuji jinak nevyjdu s penězmi. Je to přítel, ale známe se krátce on má ještě jeden byt garzonku a tam bydlí a ten byt který chci měl koupený, aby ho někomu pronajal, jenže právě prý neví, jestli už může to dát do pronájmu. Když to kupoval, tak řek svými finančnímu poradci, že to chce dát do pronájmu, aby mu udělal hypo za účelem investice, ale ten finanční poradce mu udělal normální hypotéku, aby prý nepřeplatil a pronajímat to může i tak časem. Ale aby počkal půl roku třeba :nevim:.

Kdybys na to nechtěla peníze od státu, tak bych řekla jen do toho. Divné by mi to nepřišlo, naopak celkem dobré řešení výhodné pro obě strany a jednoduchou možností sestřěhobání, až naznáte, že k tomu váš vztah dospěl. Ale takhle si tvůj nový přítel přes tebe vlastně nechá hypotéku zaplatit od státu. To fakt miluju, takovéhle lidi a hlavně ten nesmyslný systém, který to umožňuje. Když si nemůžeš dovolit sama platit byt, co takhle hledat nějaké spolubydlení, aby ses o náklady s někým podělila? Nebo slevit ze svých nároků na velikost a kvalitu, než natáhneš ruku ke státu.
Jinak to, jestli tvůj přítel pronájmem neporuší hypoteční smlouvu, to ti tu z křišťálové koule nevyvěštíme, to se musí podívat do té smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16236
25.11.14 22:16

Bohužel systém toto umožňuje, i když to podle mě dělají jen bezpáteřní haj. líci, takže moje tušení, že tvůj dotaz směřuje jen k tomu, jestli dostanete peníze a nemůžou vás u toho nijak chytit, bylo správné :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.14 22:28

Ano systém je celý špatně nastavený, když jsem nepracovala mám měla jsem s dětmi více peněz než, když pracuji..A to jsem ráda, že na nějaký vůbec to bydlení dosáhnu ještě, jinak nevím z čeho bych vyžila a platila nájem a poplatky.Byt levnější neseženu, i když si vezmu o jeden pokoj menší. A bydlet s přítelem fakt nechci, píšu už po několikráte, že vztah je v začátku a nechápu proč by mě měl živit, když spolu nebudem bydlet. A zadělat se s chlapem taky nechci, s jedním jsem byla a měla jsem problémy ještě dva roky co už jsem s ním nebyla, proto jsem opatrná a, ikdyž je to přítel chci mít nájemní smlouvu, aby mě pak jen tak třeba nemohl vyhodit..Já Vás chápu, že se Vám to nelíbí, že se starám, jak to chodí, ale vy my na chleba pro děti nedáte a nějaké zkušenosti nebo rady asi taky nemáte..Já chtěla, aby se ozvaly lidé kteří mají zkušenost bud s pronajímáním nebo u někoho bydlí,,nic víc.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
130
26.11.14 09:03

Znám spoustu lidí co mají byt na hypotéku a normálně ho dál pronajímají, nevím kde by mohl být nějaký háček.
Jinak mi příjde taky „divné“ čerpat příspěvek na bydlení od státu a nájem. znám pár lidí kteří jsou opravdu v nouzi a na tento příspěvek nemají nárok, jak se tohle sakra někomu povede ho získat? 8o obzvlášt když chodí do práce. Předpokládám že pobíráš i příspěvky na děti, alimenty.
nevím, ale podívala bych se nějaké levnější alternativě, podnájem třeba v domku u starších lidí ( tito pronajímají místnosti), spolubydlení s někým atd.
Nájemní smlouva ti nezaručí že tě nevystěhují, vždy tam je výpovědní lhůta, jde jen o to jak je dlouhá.
S přítelem jste v začátku, co to znamená? pokud jsi v nouzi tak jako přítel by ti měl pomoci najít nějaké řešení. mě třeba v rychlosti napadlo co vyměnit si byty? ty do garsonky a on tam kde to nyní pronajímá. Holt tohle jsou situace které prověří vztah, pokud to s tebou myslí aspon trochu vážně, měl by ti pomoci i za cenu společného bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
26.11.14 14:59
@Anonymní píše:
A bydlet s přítelem fakt nechci, píšu už po několikráte, že vztah je v začátku a nechápu proč by mě měl živit, když spolu nebudem bydlet.

A stát by tě měl živit proč? A ještě navíc tvému příteli tvým prostřednictvím zaplatit jeho závazek…
Chápu, že nechceš bydlet s ním, když jste v začátku. Ale zkusilas aspoň najít třeba jinou maminku, která je na tom podobně a o náklady na byt by se s tebou podělila? Holt bys měla třeba jen jeden pokoj a kuchyň společnou s někým jiným, ale nemusel by tě živit stát. Nebo jak píšou nade mnou, levnější lokalitu, nižší standard, podnájem u nějakých starších lidí, kde budeš moct část odpracovat formou pomoci v domácnosti…

Příspěvek na bydlení by podle mě měl být určen k tomu, aby člověk, který se dostane do nenadálé finanční tísně, překonal nejhorší období a nemusel se kvůli krátkodobému výpadku příjmu stěhovat z bytu, kde žije už delší dobu. Ne k tomu, aby dlouhodobě platil někomu nové bydlení a pronajímateli vrátil jeho „investici“ do hypotéky. Připadá mi značně nefér, že někomu zaplatí hypotéku tímto způsobem stát, zatímco my ostatní, kteří si domy a byty kupujeme k bydlení a ne k pronájmu, si na ni holt musíme vydělat sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
26.11.14 15:52

Jo a pokud přítel dosud ten byt nepronajímal a neměl to v brzké době v plánu (což asi neměl, když si není jistý, jestli kvůli hypotéce smí), tak nic neztratí, když tě tam nechá bydlet bez nájmu, jenom za provozní náklady (energie a tak). Pak bys žádné sociální dávky nepotřebovala. TOHLE by mi přišlo jako přiměřená pomoc, od někoho, kdo je sice krátce, ale přece, můj partner. Jenomže to by si musel dál hypotéku platit sám, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.14 20:06

Kdybych chtěla aby mě živil stát nepracuji, práci jsem si našla sama a zůstávám v ní i když bych mohla doma sedět a vesele brát dávky jako jiní a vychází mi méně peněz než, když jsem doma seděla! Jenže jde o to, že na zkráceném úvazku nemám ani na ten svůj nájem, proto pobírám příspěvek na bydlení, abych na ten nájem měla. Výživné mi neplatí bývalý, je to začarovaný kruh a to už na jiné téma. Nejde mi o to jak vyžírat stát, ale pokud si ten byt vezmu od přítele chci mít nájemní smlouvu, aby mě nemohl vyhodit a svoje normálně peníze co mám doposud, jelikož nechci být na něm závislá, že bych čekala jestli mi s něčím pomůže nebo, jestli mu mám dávat za nájem. Mám na to prostě jiný názor, nejsem z těch co, znají chlapa měsíc a tahaj z něj peníze. Prostě chci mít pořád to svééé..Kdo se jednou v životě s mužským spálil tak pochopí..Samozřejmě, že nájem bude snad skoro o 3.tisíce levnější než mám ted, takže nejspíš na příspěvek na bydlení stejně už nedosáhnu ani na tu 1.000kč. Jen jsem chtěla znát zkušenosti s tím pronajímáním u rodiny nebo známých a, jestli je možnost dosáhnout na to bydlení..Prostě chci vědět vše kolem do předu než se do toho vrhnu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel