Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj mám dotaz. Rodiče chtějí přepsat dům na syna (můj přítel) darovací smlouvou s tím, že vyplatí sestru 500 000kč ale to ve smlouvě nebude. Chceme si vzít hypoteku na rekonstrukci 1 000 000kč + těch 500 000kč na vyplacení. Slyšela jsem, že by pro banku měla být napsaná nějaká dohoda o vyplacení, protože se pak dokládají faktury. Nevíte jak tu dohodu sepsat co tam má být?? Nebo se to dělá jinak? děkuji za odpověď
@janinabb ptej se přímo v bance kde chcete brát hypotéku. Záleží jak to bude - jaký typ hypotéky. My jsme ručili rozostavěnou nemovitostí a nikdy jsme faktúry nedokládali. Ani se nás neptali na co jsme hypo použili.
S dotazem neporadím, jen s ohledem na jiné zdejší diskuze - barák bude tvého přítele a ty s ním napůl budeš platit hypotéku? - Radím ošetřit také toto.
@janinabb
Přítel se sestrou napíší dohodu o finančním vypořádání s ověřenými podpisy a banka pak pošle peníze z hypo rovnou sestře. Všechny podmínky Vám řeknou v bance.
děkuji za odpovědi… to že to bude patřit jemu to si pak ošetříme taky. Nevíte co v tý dohodě má všechno být?
@janinabb píše:
co v tý dohodě má všechno být?
Najděte si vzory na netu a ty si přizpůsobte. Prostě to popíšete, jak to je - přítel dostal darem od rodičů dům (jeho identifikace z katastru) a v rámci vypořádání se sestrou ji vyplatí finanční částku xy kč. Ověřené podpisy. Možná tam rovnou dejte i její číslo účtu, kam půjdou peníze.
@janinabb píše:
děkuji za odpovědi… to že to bude patřit jemu to si pak ošetříme taky. Nevíte co v tý dohodě má všechno být?
hele já ti nevím, řešíte nákup nemovitosti v hodnotě milionů a je vám líto dát pár tisíc za právníka? Já bych do vzorů z internetu bez obecného právnického základu nešla…
ok mrknu na to díky. Jinak nikdo tu nepsal, že mi je líto dát pár tisíc za právníka a ani to, že řešim nákup nemovitosti. Jenom jsem se ptala na tu dohodu, protože se s tím určitě už někdo setkal.
Rodiče chtějí přepsat dům na syna (můj přítel) darovací smlouvou s tím, že vyplatí sestru 500 000kč ale to ve smlouvě nebude.
Dotaz pro znalé: bude těch 0,5 Mio pro bratra zdanitelný příjem? Mám na mysli daň z příjmu. Jestli není třeba myslet i na toto nebo ne??
díky
PS: sice ve smlouvě údajně nic nebude, ale banka někomu jen tak 0,5 Mio nepůjčí. POkud se bude jednat o hypo nebo nějaký typ úvěru na bydlení s lepší sazbou, tak bude nutné doložit účelovost. A pak bude vyplácená částka oficiální, ať je ve smlouvě, nebo ne.
Pokud si zakladatelka na to chce vzít neúčelový úvěr - za cenu podstatně vyššího úročení a kratší doby splácení - tak pak OK.