Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Jenze, ta uzivatelce napsala zakladatelce na to, ze by ji stačil malej dum tak 3+1,ze nepotřebuje nic velkyho a na to ji ona napsala, ze jin ted stačí maly byt a ze by jim v pohode STACIL! Dobre postaveny 2kk 40m²,no promin, ale to je hodne velkej rozdil 40 a 80m²
A ano, taky by me zajimal ten dobře resenej dum 40m² kam by se pohodlně naskladala rodina.
Tchyne ma byt cca 75m², a prijde mi to jako miminum teda.. Mensi bych s detma nedala..
Ted resi stěhování a vzhledem k tomu ze ted ma tri sklepy, tak by nemela šanci se vejit do domu 70m² bez jediny technický místnosti
Protože tam ma kola, ma tam sekačku a spoustu jinych veci, náčiní na zahradu atd.
No a bydlim cca 4roky, bydlí tu lidi v dome zhruba 70m² a musej tam mit i kola protože na zahradě zadnou stavbu na tyhle věci nemaj.. Ono to totiz neni zadarmo, tak malo kdo to muze postavit hned.. A proste nejakou dobu to nějak musi zvládnout bez toho.. Do nedavno nemeli dítě, takže detsky pokoj byl odkladiste na tohle všechno což mi prijde dost šílený.. Az teď zacinaj něco stavet, ale zatim maj jen desku takže dite si na pokojíček bude muset pockat, proste všechno nejde hned a za par korun
Dalsi sousedka s asi 100m² domem věčně nastvana, ze s kočárem v chodbě neotevre ani dveře.. A to tam člověk ten kočár může mít klidně pár let v kuse..
My tam mame pro mladsiho kočár pro starsiho kolo.. Bez toho zádveří se to prostě neda.. To je základ
A jako kotel a bojler si dat do koupelny? Do novostavby? No nevím..
Sousedka tedy nema malou plochu, ale blbe dispozice. To je uplne jiny problem
@PozorovatelO píše:
Ani si myslim, ze blbe dispozice.. Ma celkem maly místnosti.. Obyvak s kuchyni, koupelnu, loznici, dva pokojiky.. Jednu malou technickou na bojler a kotel.. Ze zádveří jdou do malicky chodby kde nenajdes nic jinyho nez dveře do pokoju..
A podivej se na ty maly domy.. Davala jsem sem nějaký půdorysy co jsem našla.. Nema to ani zádveří, ani chodby.. Prakticky z venku jde rovnou do obyvakokuchyne.. Takový pidi domy proste moc lepších řešení nema a o to tady jde.. Chceme od uživatelky nejaky ten dobre reseny maly dům.. Jako tech 40m² co ona psala je naprostý nesmysl..
Tak aspon tech 60m² dobře řešený dům bych chtěla vidět.. Protože tohle je opravdu problém, spousta lidi staví špatně řešené domy, tak rada postav maly, dobre reseny dum je trochu na prd. Musí sem něco takovýho hodit.. Když lidi postaví špatně reseny dum i pres 100m²,co pak dům do 60m²? A kdyz někdo nemá na to, aby si postavil větší dům tak asi nebude mít ani na, rozhazovani aby mu nekdo nakreslil dum na míru.. A i tak, když nemá jasnou představu jak by mel vypadat, co je to dobrý rozvržení tak mu i tohle bude k prdu..
@PozorovatelO píše:
A že jsi se tedy chytnul zrovna tohohle.. Ale kam dat kola v 80m²,když prostě naka stavba na zahradě neco stoji a malo kdo si muze dovolit to postavit hned, tak na to radu nemas..
Na dobře řešený dum 40m² pro rodinu co tu podsouvala uživatelka který se zastavas taky nemáš žádnou radu..
Ale jinak jo, stavte si domy 40m² ja v tom bydlet nebudu, ze jo ![]()
Ale pak se nedivte, az budete po roce řešit stehovani ![]()
@Anonymní píše:
Ale jinak jo, stavte si domy 40m² ja v tom bydlet nebudue jo :lol@Anonymní píše:
Ani si myslim, ze blbe dispozice.. Ma celkem maly místnosti.. Obyvak s kuchyni, koupelnu, loznici, dva pokojiky.. Jednu malou technickou na bojler a kotel.. Ze zádveří jdou do malicky chodby kde nenajdes nic jinyho nez dveře do pokoju..
A podivej se na ty maly domy.. Davala jsem sem nějaký půdorysy co jsem našla.. Nema to ani zádveří, ani chodby.. Prakticky z venku jde rovnou do obyvakokuchyne.. Takový pidi domy proste moc lepších řešení nema a o to tady jde.. Chceme od uživatelky nejaky ten dobre reseny maly dům.. Jako tech 40m² co ona psala je naprostý nesmysl..
Tak aspon tech 60m² dobře řešený dům bych chtěla vidět.. Protože tohle je opravdu problém, spousta lidi staví špatně řešené domy, tak rada postav maly, dobre reseny dum je trochu na prd. Musí sem něco takovýho hodit.. Když lidi postaví špatně reseny dum i pres 100m²,co pak dům do 60m²? A kdyz někdo nemá na to, aby si postavil větší dům tak asi nebude mít ani na, rozhazovani aby mu nekdo nakreslil dum na míru.. A i tak, když nemá jasnou představu jak by mel vypadat, co je to dobrý rozvržení tak mu i tohle bude k prdu..Kamarad si ted postavil dum 75m2 na Praze vychod. Studii instavebni dozor mundelala moje zena, jenz je architekt. Dum je funkcni a je tam i vyhrazene misto na lyze. Ten clovek platil celou stavbu i pozemek cash, o penezich to neni. Kazdy nechce mit 150m+ byt zamoreny kramy ala Provence. Kompaktni dum, maly pozemek se zahradkou to byl cil. A ano zaplatil zkusenejsimu at mu pomuze vytvorit dobrou vec i po funkcni strance.
Jinak v byte v Praze tuna lidi kola i lyze. Nejak zijou. Nekdo ma podhledy, nekdo v kumbalku a nekdo si spocetl, ze pronajem 5m2 nekde ve skladku je levnejsi nez kupovat vetsi byt. Zivot je o prioritach
@PozorovatelO Ale nikdo nezpochybnuje, že se dá postavit slušný malý dům. Ale musí být promyšlený, a to skutečně ty typové baráky nejsou. To jsou prostě panelákové kvartýry bez výhod paneláku ( bez sklepa, bez prádelny, sušárny a kolárny). A to je špatně. Dřív měly domy půdu a sklep. To se ted nedělá, je nutné řešit úložné a technické prostory jinde. Pokud ti dům dělá slušný architekt nebo stavař, tak můžeš mít dobré bydlení i na malé ploše. Jen nesmíš být lakomec a připlatit si za projekt. A tady to bylo očividně ideál - ona architektka si dům dělala své rodině na míru. To je pak prima práce. Můžeš vychytat do detailu - velikosti třeba skříněk na nádobí, na oblečení, na zájmy, protože to znáš do detailů. Ale jinak osobně nechápu tu potřebu každého mít svůj dům, to je snad nějaké české specifikum. Ve světě běžně fungují nájemní byty, a ty nájmy nejsou extra nízké, opravdu ne. Tady si možná lidi ještě neuvědomují, do jakého rizika s těmi hypotékami na krev jdou.
@inkakřivák píše:
@PozorovatelO Ale nikdo nezpochybnuje, že se dá postavit slušný malý dům. Ale musí být promyšlený, a to skutečně ty typové baráky nejsou. To jsou prostě panelákové kvartýry bez výhod paneláku ( bez sklepa, bez prádelny, sušárny a kolárny). A to je špatně. Dřív měly domy půdu a sklep. To se ted nedělá, je nutné řešit úložné a technické prostory jinde. Pokud ti dům dělá slušný architekt nebo stavař, tak můžeš mít dobré bydlení i na malé ploše. Jen nesmíš být lakomec a připlatit si za projekt. A tady to bylo očividně ideál - ona architektka si dům dělala své rodině na míru. To je pak prima práce. Můžeš vychytat do detailu - velikosti třeba skříněk na nádobí, na oblečení, na zájmy, protože to znáš do detailů.Ale jinak osobně nechápu tu potřebu každého mít svůj dům, to je snad nějaké české specifikum. Ve světě běžně fungují nájemní byty, a ty nájmy nejsou extra nízké, opravdu ne. Tady si možná lidi ještě neuvědomují, do jakého rizika s těmi hypotékami na krev jdou.
Nevim, zda jsem to pochopila správně ale já moc rozdíl mezi placením nájmu a placením hypotéky nevidím. Samozřejmě, že s hypotékou dáváš do svého. Ale stejně je to tvoje a říká ti to pane až za těch 30 let..
Ale nevím proč má někdo bobky z hypotéky protože když je v nájmu(ty jsou u nás např. 2kk za 14 tisíc) taky musí měsíčně cvakat nemalé peníze a nikdo mu to nepromine.
@lljubanka za mne pořád méně riskantní platit nájem než hypo. Protože třeba v případě dlouhodobého poklesu příjmů a tím myslím třeba rok dva, můžeš jít do menšího bytu, a utáhneš to, kdežto hypo? Anebo stěhování za prací, i to se může stát. Nevím, prostě mi to přijde šílenost, ta snaha i za cenu jdu na krev a zůstane nám jen mateřská pro čtyři lidi. Navíc co si možná málokdo uvědomuje, po splacení hypotéky už máš de facto starý barák, a ten chce zase prachy. Dům starý třicet let je prostě starý. A kdo si při hypotéce našetří na třeba výměnu kuchyně koupelny nebo opravu střechy a nový plot?
A ještě dodám, když vidím současný životní styl. Tak dejme tomu dokud jsou děti malé, tak je doma žena s dětmi a tu zahradu využije. Chlap do práce z práce, přijede domů večer a skácí se u TV. Dům užije o víkendu. Pk jdou děti do škol a matka do práce a stane se z ní taxikář a ten dům a zahradu nevyužijí taky, až o víkendu. Je to příliš drahé a příliš vysoká cena. Bud tedy žiju na vsi, kde chodí děti do školky, do školy, nakupuju tam, a dojíždím jen do práce, abych tu hektičnost alespon trošku eliminovala, anebo budu raději v paneláku ve měste.
@inkakřivák píše:
@lljubanka za mne pořád méně riskantní platit nájem než hypo. Protože třeba v případě dlouhodobého poklesu příjmů a tím myslím třeba rok dva, můžeš jít do menšího bytu, a utáhneš to, kdežto hypo? Anebo stěhování za prací, i to se může stát. Nevím, prostě mi to přijde šílenost, ta snaha i za cenu jdu na krev a zůstane nám jen mateřská pro čtyři lidi. Navíc co si možná málokdo uvědomuje, po splacení hypotéky už máš de facto starý barák, a ten chce zase prachy. Dům starý třicet let je prostě starý. A kdo si při hypotéce našetří na třeba výměnu kuchyně koupelny nebo opravu střechy a nový plot?
Jo máš pravdu. ALe v praxi jít do menšího znamená. Stěhování-peníze za stěhováky. Nemám žádné známé co by mi pomohli. To máš první výdaj. A když měníš byty tak jsou to poplatky. Realitka, kauce-někdy i 2 nájmy a nájem dopředu. Takže vydáš 40 tácků ani nemrkneš.
@PozorovatelO píše:
Kamarad si ted postavil dum 75m2 na Praze vychod. Studii instavebni dozor mundelala moje zena, jenz je architekt. Dum je funkcni a je tam i vyhrazene misto na lyze. Ten clovek platil celou stavbu i pozemek cash, o penezich to neni. Kazdy nechce mit 150m+ byt zamoreny kramy ala Provence. Kompaktni dum, maly pozemek se zahradkou to byl cil. A ano zaplatil zkusenejsimu at mu pomuze vytvorit dobrou vec i po funkcni strance.Jinak v byte v Praze tuna lidi kola i lyze. Nejak zijou. Nekdo ma podhledy, nekdo v kumbalku a nekdo si spocetl, ze pronajem 5m2 nekde ve skladku je levnejsi nez kupovat vetsi byt. Zivot je o prioritach
Jenze ta diskuse je o tom, že když nemas peníze na dům a zahradu, postav pidi dum do milionu.. Takže podle ty uzivatelky to je o penězích.. Proste aby ty co na to nemaj meli vysnenej dum se zahradou.. At postavej 40m² kumbal a zijou tak, ale juchuu mam dum a zahradu..
Tady nějde o tom bejt zavalenej bordelem.. Ja to vidim u nas, kdyz se staví dum, jsou prostě nutny prostory kam dat nejaky harampadi ktery jsou k tomu potřeba.. Třeba ta uzivatelka tu psala, že pak prostě přistavis dalsi místnost.. My taky dodělávám postupně, ale místnosti už hotovy jen na treba chybí oblozit koupelna v patre.. A někde ty dlaždicky mit uskladneny musíme a jiny a jiny veci.. Tady ty maly domy když maj garáž tak jim roky stoji auto venku, protože garáž je zarovnana. Ono ze stavby zbyde dost věcí, který se daj pozdeji vyuzit treba pri stavbě toho zahradního domku.. Nebo zbydou dlazdicky, plovoucky.. A chce to mit někde schovany protože se to muze hodit..
@lljubanka To ano, ale pořád máš tu možnost. A kauce je kauce, ta se ti vrátí. Za jeden byt vrátí, za druhý dáš. A ěř mi že pár lidí, co třeba prodávali rozestavěný barák s hypotékou, znám. Tedy chtěli prodat. Neměli ani na hypo, ani na bydlení, ani barák.
@lljubanka píše:
Jo máš pravdu. ALe v praxi jít do menšího znamená. Stěhování-peníze za stěhováky. Nemám žádné známé co by mi pomohli. To máš první výdaj. A když měníš byty tak jsou to poplatky. Realitka, kauce-někdy i 2 nájmy a nájem dopředu. Takže vydáš 40 tácků ani nemrkneš.
Jo, to je pravda, souhlasím, ze taky neni tak jednoduchý jit do menšího.. Mas nejakou smlouvu a ze dne na den vymenit byt asi taky nejde.. Sehnat slušnej byt za slušný peníze taky neni hned.. Nez se tohle všechno vyřídí, muzou se dostat taky do sra.cek
@Anonymní píše:
Jo, to je pravda, souhlasím, ze taky neni tak jednoduchý jit do menšího.. Mas nejakou smlouvu a ze dne na den vymenit byt asi taky nejde.. Sehnat slušnej byt za slušný peníze taky neni hned.. Nez se tohle všechno vyřídí, muzou se dostat taky do sra.cek
Ale tak máš smlouvu, a snáz se domluvíš na rozložení plateb. A můžeš se dohodnout třeba i tak, že ta kauce bude za nájem. Neodejdeš ze dne na den. No každému jeho rozhodnutí. Pokud nemáš rezervy, je to o hubu jt do hypo. Stačí jeden den, pět minut u lékaře, a máš všechno v troskách.
@Anonymní píše:
Jenze, ta uzivatelce napsala zakladatelce na to, ze by ji stačil malej dum tak 3+1,ze nepotřebuje nic velkyho a na to ji ona napsala, ze jin ted stačí maly byt a ze by jim v pohode STACIL! Dobre postaveny 2kk 40m²,no promin, ale to je hodne velkej rozdil 40 a 80m²
A ano, taky by me zajimal ten dobře resenej dum 40m² kam by se pohodlně naskladala rodina.
Tchyne ma byt cca 75m², a prijde mi to jako miminum teda.. Mensi bych s detma nedala..
Ted resi stěhování a vzhledem k tomu ze ted ma tri sklepy, tak by nemela šanci se vejit do domu 70m² bez jediny technický místnosti
Protože tam ma kola, ma tam sekačku a spoustu jinych veci, náčiní na zahradu atd.
No a bydlim cca 4roky, bydlí tu lidi v dome zhruba 70m² a musej tam mit i kola protože na zahradě zadnou stavbu na tyhle věci nemaj.. Ono to totiz neni zadarmo, tak malo kdo to muze postavit hned.. A proste nejakou dobu to nějak musi zvládnout bez toho.. Do nedavno nemeli dítě, takže detsky pokoj byl odkladiste na tohle všechno což mi prijde dost šílený.. Az teď zacinaj něco stavet, ale zatim maj jen desku takže dite si na pokojíček bude muset pockat, proste všechno nejde hned a za par korun
Dalsi sousedka s asi 100m² domem věčně nastvana, ze s kočárem v chodbě neotevre ani dveře.. A to tam člověk ten kočár může mít klidně pár let v kuse..
My tam mame pro mladsiho kočár pro starsiho kolo.. Bez toho zádveří se to prostě neda.. To je základ
A jako kotel a bojler si dat do koupelny? Do novostavby? No nevím..
Tak si to tvoje tchýně neumí poskládat, má moc věcí. Vyrostla jsem v bytě 65m2, vešly se nám tam kola, lyže, boby. Sklep jsme nevyužívali, kolarna tam nebyla. Nikdy mi nepřišlo, že by tam bylo málo místa