Hypotéka osvč

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14210
2.4.14 14:44

Kdyz jsme si brali hypoteku, manzel byl OSVC a ja bez prijmu. Brali jsme si tedy jen milion, ale v pohode. Jen doporucuji vyrizovat pres poradce mimo banku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
2.4.14 17:11

Já sama jsem OSVČ a manžel je zaměstnaný. Hypotéku máme již několik let a v podstatě nebyl problém. Nejdůležitější je se připravit na to, že může nastat nějaký výpadek příjmu. Mít nějakou rezervu apod…sehnat práci v dnešní době je náročný. Je to štěstí a kontaktech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.14 11:45

@koblizek12 Tak ono tu od zakladatelky není popsaná celá jejich situace, ale my máme nájem 5000,– to je pro majitele a 1000,– máme zálohy za všechny energie. Ale musí si člověk najít levnější bydlení. Každopádně. V baráku ty energie stoupnou to je jasný, ale v paneláku to někteří mají dost navýšené a přeplatky nevrací! takže někdy víte prd kolik vlastně platíte.
@Pavca váš přístup se mi líbí, určitě bych to takto udělala i u zakladatelky. Ale jak jsem psala měla by nejdřív zjistit jestli budou mít nárok a co dál.

• Citovat
  • Upravit
208
3.4.14 21:17

Platíme 4000 nájem + asi 3800 energie, jinak nevím, co na té situaci dále popisovat :) na baráčku energie možná trochu stoupnou, to ano, ale záleží na tom, čím se topí, atd… vzhledem k tomu, že bychom chtěli krb a máme možnost sehnat hodně levné dřevo, za topení bychom ušetřili…
nárok bychom měli, za určitých podmínek, spíš jsem chtěla názory někoho, kdo byl v podobné situaci, a rozhodl se pro hypotéku, abych mohla konzultovat :)
ale všem moc děkuju za reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
4.4.14 06:36

@Rusallka K těm energiím: pozor na to, kde je zaúčtován fond oprav. Jestli do nájmu nebo do „inkasa“. Někdy zaměňováno právě s platou za energie, atd.

Na baráčku je alfa a omega vytápění. Hrozně záleží na konstrukci a velikosti domu, ale za rok se protopí kolem 25000 Kč. Elektřina je standardně za nějakých 500-600/měsíc. Pak teplá a studená voda, stočné, daň z movitosti…
Fond oprav se sice neplatí, krátkodobě na opravy nebudou žádné náklady, ale časem si dům o opravy „řekne“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
208
4.4.14 09:15

@Vrtacka to já všechno vím, naši i přítelovi rodiče barák mají, takže vím, co to obnáší. Vlastně teď jsme taky ve starším nezatepleném baráku, ale v pronájmu, jsou tu dva byty, jsme v patře, energie má každý byt sám na sebe.
jsem docela v obraze a vím, co kolik stojí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
4.4.14 09:55
@Rusallka píše:
jsem docela v obraze a vím, co kolik stojí :)

Tím lépe. Finančně erudovaný budoucí dlužník je pro banku nejlepší ;)
Třeba v Praze se běžně stává, že drahé byty si koupí naši Slovanští bratři a pak strašný údiv, že po nich jakési SVJ chce platbu za vytápění, vodu a nedejbože i fond oprav. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
4.4.14 11:19

Při hypotéce lze využít ještě jeden trik. Než se strachovat, jestli budu mít na splátku atd., je lepší protáhnout dobu splácení, tak aby se snížila splátka. Limit pro to je 30 letá splatnost a věk zhruba 68 let při doplacení.

K tomu si založit stavební spoření. Když peněz nezbývá, ono to spoření se tak moc nehlídá a platit se nemusí. Ale když zbývá, můžou se tam peníze posílat a zhodnocovat je. Při fixaci se naspořené peníze vysypou do hypotéky. Výnosnost stavebka se státní podporou je 5-6%, kdežto hypotéka je za cca 3%. :roll:
Za normálních podmínek se za krytí rizik platí, viz pojištění. V tomto případě jsou alespoň nějaká rizika pokryta a přitom se ziskem. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.4.14 11:50
@Vrtacka píše:K tomu si založit stavební spoření. Když peněz nezbývá, ono to spoření se tak moc nehlídá a platit se nemusí. Ale když zbývá, můžou se tam peníze posílat a zhodnocovat je. Při fixaci se naspořené peníze vysypou do hypotéky. Výnosnost stavebka se státní podporou je 5-6%, kdežto hypotéka je za cca 3%. :roll:
Za normálních podmínek se za krytí rizik platí, viz pojištění. V tomto případě jsou alespoň nějaká rizika pokryta a přitom se ziskem. :)

Můžete nám prosím ukázat, jak jste přišla k tomu, že výnosnost stavebka je 5 až 6 % p. a.? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
4.4.14 12:22

poplatky v některých bytech

Poplatky v některých bytech jsou zdraženy kromě energií taky fondy oprav (klidně i 1000KKč msíčně a občas i různými úvěry, které platí celý barák (za zateplení, okna atd) a to taky někdy dosáhne až kolem 1.000 měsíčně. Takže náklady na menší byt dosáhnou i 5 tis a více, u některých družstevních i přes 6 tisíc. K tomu platit hypo, to je už opravdu nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.14 14:24

@Heinich Ale zakladatelka chce koupit domek

• Citovat
  • Upravit
36504
4.4.14 18:41
@Vrtacka píše:
Při hypotéce lze využít ještě jeden trik. Než se strachovat, jestli budu mít na splátku atd., je lepší protáhnout dobu splácení, tak aby se snížila splátka. Limit pro to je 30 letá splatnost a věk zhruba 68 let při doplacení.K tomu si založit stavební spoření. Když peněz nezbývá, ono to spoření se tak moc nehlídá a platit se nemusí. Ale když zbývá, můžou se tam peníze posílat a zhodnocovat je. Při fixaci se naspořené peníze vysypou do hypotéky. Výnosnost stavebka se státní podporou je 5-6%, kdežto hypotéka je za cca 3%. :roll:
Za normálních podmínek se za krytí rizik platí, viz pojištění. V tomto případě jsou alespoň nějaká rizika pokryta a přitom se ziskem. :)

Platit hypotéku 30 let a mít ji z krku v 68 je hrůzostrašná představa. A kolik se přeplatí…No jak se říká, nechci slevu zadarmo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
4.4.14 18:51
@Burj Chalifa píše:
Platit hypotéku 30 let a mít ji z krku v 68 je hrůzostrašná představa. A kolik se přeplatí…No jak se říká, nechci slevu zadarmo.

To jsou maximální limity. Tj. max 38-letý dlužník může dostat 30-letou hypotéku, sterší dlužník jen kratší. Ale i když si vezmu hypo na 30 let, nikde není psáno, že to nemůžu splatit dříve. Mimořádné splátky ve fixaci jsou povoleny a jsou zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
4.4.14 19:00
@PoradcezPrahy píše:
Můžete nám prosím ukázat, jak jste přišla k tomu, že výnosnost stavebka je 5 až 6 % p. a.? Děkuji

Jsem sice absolvent VŠ technického zaměření, tj. čeština mi nikdy pořádně nešla. Ale pořád žiju v domnění, že „poradce“ je od slova radit, poradit. Nikoliv „ptát se“ :think:

Krom toho, ve svém příspěvku jsem nezadefinoval skutečnost, že jsem měl na mysli dospělou fyzickou osobu, která má nárok (a pobírá) na státní podporu ze stavebního spoření. Páč když jsem stavebko uvažoval pro naše SVJ, narazil jsem na skutečnost, že právnické osoby se stavebka účastnit můžou, ale bez státní podpory. :?
Krom toho, z matematického hlediska není výnos stavebního spoření lineární v celém spektru kladných reálných čísel. Ale díky zastropování státní podpory a vlivem fixních nákladů (poplatek za zřízení, poplatek za vedení účtu) se vysokých zhodnocení dosahuje pouze v poměrně úzkém spektru vkladů. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.4.14 23:26
@Vrtacka píše:
Jsem sice absolvent VŠ technického zaměření, tj. čeština mi nikdy pořádně nešla. Ale pořád žiju v domnění, že „poradce“ je od slova radit, poradit. Nikoliv „ptát se“ :think:Krom toho, ve svém příspěvku jsem nezadefinoval skutečnost, že jsem měl na mysli dospělou fyzickou osobu, která má nárok (a pobírá) na státní podporu ze stavebního spoření. Páč když jsem stavebko uvažoval pro naše SVJ, narazil jsem na skutečnost, že právnické osoby se stavebka účastnit můžou, ale bez státní podpory. :?
Krom toho, z matematického hlediska není výnos stavebního spoření lineární v celém spektru kladných reálných čísel. Ale díky zastropování státní podpory a vlivem fixních nákladů (poplatek za zřízení, poplatek za vedení účtu) se vysokých zhodnocení dosahuje pouze v poměrně úzkém spektru vkladů. :mavam:

Tak hlavně že to dokážete okecat a nic neříct. Běžte do politiky, budete tam dobrý :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel