Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky,
abych vás zasvětila do naší situace. Jsme s přítelem 7 let, máme dvě děti. Za tu dobu, co jsme spolu, jsme již ve třetím pronájmu a příští rok se budeme stěhovat znovu. Já si říkám, že by bylo lepší vzít si hypotéku a jít konečně do svého. Jenže on tvrdí, že kdy je OSVČ a má nízké odpisy, tak mu stejně nikdo nepůjčí, a já jsem na RD a předtím jsem studovala, takže mám taky smůlu. Zjistila jsem ale možnosti, jak hypotéku získat. Ale přítel se hrozně bojí, že to nebudem zvládat splácet atd. Podle mě, když zvládáme platit 8 tisíc nájem, 5 tisíc hypotéky + energie atd. bychom snad zvládli, ne? Teď mám dokonce i doma práci na dohodu, takže máme pár tisíc navíc. Chápu jeho strach, ale už mě to plácání se po pronájmech doslova ubíjí. Takže se ptám, jak ho přesvědčit, že by to šlo? A je tu někdo, kdo byl v podobné situaci, vzal si hypotéku a nelituje toho?
Dík moc za odpovědi
@Rusallka nijak - protože asi ví, proč to říká. U osvč bych si jentak nepůjčila - sama jsem osvč a vim, co to je, když je mizerný měsíc nebo např zima… mmchdm, zajímalo by mi, jaké ty možnosti máš na mysli ![]()
No co já vím, tak OSVČ nikde hypo nedostane, dokonce znám osobně borce, co si hooodně složitě vyřídil hypo se svou zaměstnanou přítelkyní, která se s ním ale nedávno rozešla a on to teď potřebuje refinancovat, aby tam nebyla ona a nemůže, protože je OSVČ, jedině kdyby do toho s ním šel někdo normálně zaměstnanej ![]()
No možností je třeba to, že když si na rok zvýší sociální a zdravotní, hypotéku by dostal… já ho chápu, že se bojí, jenže to se budeme takhle plácat ještě x let, než půjdu do práce? jestli ovšem nějakou seženu… prostě bych chtěla, abychom konečně měli svoje „doma“
Tak u OSVČ se musí dokladat roční vyučtování, když se dělají daně, z toho si vypočítá čistý plat. A podle toho by mu pujčili. Pokud zvládáte 8000,– za byt tak ta hypotéka, je taky tak jak píšeš vemete si 5000,– + energie, takže by to neměl být problém, když nebudete mít na nájem tak vás taky vystěhujou. Ale aspon by jste dávali peníze do svého, taky záleží jakou částku by jste si vzali. Není problém aby si to přítel zjistil, zašel do banky a zeptal se co musí splňovat, nejlepší je liška - ta dává 100% ceny nemovitosti. A určitě by mu vypočítali ten čistý plat a zjistili na kolik by měl nárok. My jsme v pronájmu 2 roky a chceme také hypotéku. Když si zpočítáme co už jsme vrazili do cizího tak už by jsme měli něco málo z hypotéky zaplaceno, určitě bych neváhala a zeptala se, jen ho do toho donutit, za zeptání nic nedá a třeba budete platit ještě mín než za nájem ![]()
@Rusallka OSVČ dostane hypotéku, s expřítelem jsme to všechno podstoupili, ale musel splňovat 12 000,– čistý měsíční příjem aby jsme dostali v té době 1100000,– A když se na to optá bude si to muset na ten rok třeba zvýšit, ale i tak, chce to jen se jít informovat.
@Verunecka289 Dostane také jsme měli už vše přiklepnuté. Jen ta částka musí dosahovat to co chtějí i od zaměstnance. A pokud má nějakou rizikovou práci kde by mohl o ni přijít tak se platí vysoká měsíční částka na pojištění proti ztrátě zaměstnání.
@Anonymní píše:
Tak u OSVČ se musí dokladat roční vyučtování, když se dělají daně, z toho si vypočítá čistý plat. A podle toho by mu pujčili. Pokud zvládáte 8000,– za byt tak ta hypotéka, je taky tak jak píšeš vemete si 5000,– + energie, takže by to neměl být problém, když nebudete mít na nájem tak vás taky vystěhujou. Ale aspon by jste dávali peníze do svého, taky záleží jakou částku by jste si vzali. Není problém aby si to přítel zjistil, zašel do banky a zeptal se co musí splňovat, nejlepší je liška - ta dává 100% ceny nemovitosti. A určitě by mu vypočítali ten čistý plat a zjistili na kolik by měl nárok. My jsme v pronájmu 2 roky a chceme také hypotéku. Když si zpočítáme co už jsme vrazili do cizího tak už by jsme měli něco málo z hypotéky zaplaceno, určitě bych neváhala a zeptala se, jen ho do toho donutit, za zeptání nic nedá a třeba budete platit ještě mín než za nájem
Liška možná dává 100%, ale jinak má jedny z nejhorších podmínek ve smlouvě
@Anonymní píše:
@Verunecka289 Dostane také jsme měli už vše přiklepnuté. Jen ta částka musí dosahovat to co chtějí i od zaměstnance. A pokud má nějakou rizikovou práci kde by mohl o ni přijít tak se platí vysoká měsíční částka na pojištění proti ztrátě zaměstnání.
Není pravda, ale to je fuk, prostě u OSVČ jsou opravdu přísný kritéria a většina lidí je nesplňuje ![]()
Ale najem a hypoteka neni skoro stejna, vzdyt za poplatky v byte zaplatite nejmin 5 tisic (u nas to teda dela 6 tesic) plus hypoteka. Kazdy si mysli ze bude platit hypoteku a jen neco malo za energie ale v panelaku je tolik polatku, ze se to vysplha nahoru(zalohy teplo, energie, vytahy, vytapeni spolecnych prostor, uklid a mnoho jineho…) Nekdo si i mysli ze to co dava pronajimateli je vsechno jen pro nej, ale ten jak poplati najem tak zas tak moc mu nezbyva…
Chapu ze chcete byt ve svym, ale v dnesni dobe kdy OSVC casto nedostane zaplaceno tak se priteli nedivim ze se toho boji.
@Rusallka: Hypotéka pro OSVČ není problém. Záleží na výsledku daňového přiznání. Nicméně jedna věc je hypotéku dostat, druhá je ji zvládnout. Ale jak píšeš, pokud máte platit do podnájmu, je lepší platit do svého. Stejně musíte platit.
Také záleží, kolik jste si našetřili. atd… Také na RD nebudeš věčně. Chce to nechat si rezervu na menší výpadky výnosů na OSVČ, pak není třeba se hypotéky bát.
Řešili jsme podobnou situaci… OSVČ samozřejmě hypotéku dostat může, vychází se z jeho čistého zisku (to co mu zůstane po odpisech), bohužel většina OSVČ odepisuje maximum, aby neplatili daně a vyšší zálohy na soc a zdrav pojištění… nám v bance radili dopředu si rozmyslet, kolik chceme půjčit, propočítat kolik musí OSVČ „přiznat“, podle toho pak udělat daňové přiznání a s tím pak přijít ![]()
Nevím, jak moc vás tlačí čas… my jsme se dohodli, že si hypo vezmeme někdy v létě, tím pádem byl čas do dalšího daňového přiznání, každý měsíc jsme odkládali bokem stejnou částku, s jakou jsme počítali jako s budoucí splátkou hypotéky… zjistili jsme tak, že to utáhneme a taky se tím vytvořila dobrá rezerva pro případ, že nebudou po nějakou dobu finance a nebo budou omezené (což u OSVČ hrozí neustále).
Přítel je osvč já na mateřské a hypotéku máme schválenou
Dokonce nám ju schválili ve třech bankách, já myslím, že to není žádnej problém a pokud dáváte tolik peněz měsíčně pryč, tak hypotéka pro Vás bude hračka a navíc budete mít svoje hnízdo, to je podle mě k nezaplacení ![]()
Manžel je OSVČ a hypošku jsme dostali naprosto bez problémů, takže není pravda, že když je OSVČ, tak hypo nedostane, jen se prostě musí splnit určitá kritéria.
Jde spíš o to, kolik si vemete hypo, kolik stojí bydlení u Vás, kde bydlíte a tak
@koblizek12 v paneláku jsou nehorázný poplatky, to já vím, ale mi ani do paneláku nechceme! chceme baráček..
je fakt, že přítelovi se občas stávalo, že nedostal třeba dva měsíce pomalu ani korunu… te´d už se to tedy nestává, protože dělají na živnost dva s tím, že přítel maká a ten druhý se stará o zakázky a peníze, a dohodli se tak, že prostě každý měsíc do určitýho data dostane určitou částku, jinak nepůjde do práce… samozřejmě vím, že se to zase může někdy stát. Já se teď snažím šetřit z toho, co si vydělám, abychom pro tyhle případy měli nějakou zálohu..
taky si říkám, že by asi bylo lepší počkat, až půjdu do práce.. jenže to se budem ještě x krát stěhovat? a seženu práci vůbec?
![]()