Hypotéka - reportáž ohledně sankcí za předčasnou splátku

Jeruve
27.1.23 10:06

hypotéka - reportáž ohledně sankcí za předčasnou splátku

Ahojte,
viděli jste reportáž v TV ohledně novely zákona plánované na 1.1.2024, ve které chtějí banky sankcionovat předčasnou splátku rozdílem nové úrokové sazby ke stávající?
Nějak jsem nepochopila jejich argument, že pro zákazníka měli deponované prostředky po celou dobu. No a přece, když jim je vrátím, tak je obratem ruky mohou půjčit za 6%
Byla tam také zmínka o tom, že je to obrana proti těm, co chtějí refinancovat a odejít jinam. Je to opravdu nechutné. Za mě už neví, jak si zvýšit zisky. Nečerpá se tolik hypoték, tak se potřebují nějak zahojit.
Totálně mě to zvedlo ze židle, protože se v souladu s podmínkami smlouvy snažím hypotéku umořovat nad rámec běžných splátek.
Myslíte si, že to projde a vstoupí v platnost? :roll:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
27.1.23 10:33

Proč se rozčiluješ? Hypotéku jsi snad podepsala za nějakých podmínek a ty pro tebe platí.

• Citovat
  • Upravit
30324
27.1.23 10:44
@Jeruve píše:
Ahojte,
viděli jste reportáž v TV ohledně novely zákona plánované na 1.1.2024, ve které chtějí banky sankcionovat předčasnou splátku rozdílem nové úrokové sazby ke stávající?
Nějak jsem nepochopila jejich argument, že pro zákazníka měli deponované prostředky po celou dobu. No a přece, když jim je vrátím, tak je obratem ruky mohou půjčit za 6%
Byla tam také zmínka o tom, že je to obrana proti těm, co chtějí refinancovat a odejít jinam. Je to opravdu nechutné. Za mě už neví, jak si zvýšit zisky. Nečerpá se tolik hypoték, tak se potřebují nějak zahojit.
Totálně mě to zvedlo ze židle, protože se v souladu s podmínkami smlouvy snažím hypotéku umořovat nad rámec běžných splátek.
Myslíte si, že to projde a vstoupí v platnost? :roll:

Přijde mi, že si pleteš refinancování a předčasnou splátku. Předčasné splátky bez poplatku fungují nyní pár let, tak se možná zase vrátí ke starému modelu. To je mi osobně šumák. Sice si taky šetříme na předčasné splacení hypo, ale nemáme problém to tam nasypat k datu refinancu. Ono nám to nyní i vychází líp, na spořáku mám vyšší úrok než na hypo, takže víc mi to vydělá za ty tři roky tam.
V době refinancování na tebe nemají žádnou páku. Pokud si domluvíš převod jinam, tak prostě odejdeš a oni to tvé bance doplatí a ty budeš splácet jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jeruve
27.1.23 10:48

@Janli Mno jo, jenže fixace není nekonečná a do té doby úroky asi nespadnou na stávající úroveň. Rozdíl úrokových sazeb s největší pravděpodobností bude i nadále. A doplatit asi nestihnu :roll:
Takže pokud novela opravdu začne platit, tak mě to asi nemine. Spíš mi jde o tu nenažranost těchto ústavů. Všechny peníze na pokrytí přece načerpali za 0%.
Ano, padlo něco ve smyslu, že budou kalkulovat s maximálním rozdílem 2% ale i tak… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Janli
27.1.23 10:54
@Jeruve píše:
@Janli Mno jo, jenže fixace není nekonečná a do té doby úroky asi nespadnou na stávající úroveň. Rozdíl úrokových sazeb s největší pravděpodobností bude i nadále. A doplatit asi nestihnu :roll:
Takže pokud novela opravdu začne platit, tak mě to asi nemine. Spíš mi jde o tu nenažranost těchto ústavů. Všechny peníze na pokrytí přece načerpali za 0%.
Ano, padlo něco ve smyslu, že budou kalkulovat s maximálním rozdílem 2% ale i tak… :nevim:

Co banky načerpaly za nulu? To nechápu. Ty máš u hypotéky nějaký podmínky a ty ti platí. Novela nemá zpětnou účinnost.

• Citovat
  • Upravit
Jeruve
27.1.23 10:56

@Aspera Možná jsem to pochopila blbě, nemůžu vyloučit. Právě proto jsem založila tuto diskuzi, abych si to případně ujasnila.
Pochopila jsem to tak, že chtějí zpoplatnit jakoukoliv částk, ať už mimořádnou splátku k výročí uzavření smlouvy, nebo refinancování v době ukončení platnosti fixace. Modelový příklad uvedli právě na to refinancování.
Ano, to co popisuješ s mimořádnou splátkou je asi pravda, ale já raději volné peníze umořuji postupně, každorčně právě protože se obávám toho, že od bezplatné možnosti každou chvíli ustoupí. A procenta z dopláceného balíku u refinancování jim fakt odvádět nechci. 8)

• Citovat
  • Upravit
Jeruve
27.1.23 10:58
@Janli píše:
Co banky načerpaly za nulu? To nechápu. Ty máš u hypotéky nějaký podmínky a ty ti platí. Novela nemá zpětnou účinnost.

Asi to neumím pořádně vysvětlit. Jedna věc je moje smlouva. OK tu neřeším, ale co mě točí je postoj těch bank a jejich argumentace, s jakou si obhajují to zavedení zpoplatnění.

• Citovat
  • Upravit
14674
27.1.23 11:07
@Janli píše:

Prý to právěže bude platit i pro hypotéky uzavřené před novelou
 https://www.novinky.cz/…azi-40419903

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15955
27.1.23 11:15

Přijde mi to ze stran bank jako logický krok. Pokud bude neschopná ČNB udržovat nereálné úroky, budou si to banky zkoušet kompenzovat jinak. A nejen banky. Takže se prosím připravte :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jeruve
27.1.23 11:54

@Michelle_M Děkuji za odkaz, já jsem to právě chytla jen v TV. Jdu si to pročíst. Snad se moc nenervnu. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Jeruve
27.1.23 11:58
@Zumpa píše:
Přijde mi to ze stran bank jako logický krok. Pokud bude neschopná ČNB udržovat nereálné úroky, budou si to banky zkoušet kompenzovat jinak. A nejen banky. Takže se prosím připravte :mrgreen:

No a to je právě to, co mi nikdo pořádně nevysvětlil a já to přiznám se nechápu.
Načerpala jsem hypotéku u banky, která mi dala úrok řekněme 2% tzn. musela to mít v té době spočítáno tak, že jsou pro ni 2% výnosné.
Když bance nyní vrátím část peněz předčasně, řekněme 500 tis. Tak je přece může někomu dalšímu půjčit za 6% aniž by si ona musela peníze půjčovat od ČNB čili podle mě je pořád +4% Takže co si banka kompenzuje?
Ano může si kompenzovat pokles celkového čerpání hypoték, ale to jim přece nemůžou platit stávající dlužníci. :nevim:
Pokud jsem úplně mimo, prosím o vysvětlení. Pořád mám prostě pocit, že mě berou na hůl a žádné ztráty nemají. :think:

• Citovat
  • Upravit
Jeruve
27.1.23 12:05

Tak jsem si to pročetla a pokud to bude tak jak píší, tak OK. Podle všeho to bude platit tak jak psala @Janli pouze u refinancování v průběhu fixační doby.

• Citovat
  • Upravit
115
27.1.23 12:15

@Jeruve
Samozřejmě, že při aktuálních sazbách bance nevadí, když někdo předčasně splatí hypo se sazbou 2 % (pokud k tomu má důvod).
Novela směruje na situaci, až budou sazby třeba 3 % a někdo bude chtít refinancovat mimo fixaci dnes uzavřenou 6% hypotéku (třeba za dva roky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
27.1.23 12:16
@Jeruve píše:
No a to je právě to, co mi nikdo pořádně nevysvětlil a já to přiznám se nechápu.
Načerpala jsem hypotéku u banky, která mi dala úrok řekněme 2% tzn. musela to mít v té době spočítáno tak, že jsou pro ni 2% výnosné.
Když bance nyní vrátím část peněz předčasně, řekněme 500 tis. Tak je přece může někomu dalšímu půjčit za 6% aniž by si ona musela peníze půjčovat od ČNB čili podle mě je pořád +4% Takže co si banka kompenzuje?
Ano může si kompenzovat pokles celkového čerpání hypoték, ale to jim přece nemůžou platit stávající dlužníci. :nevim:
Pokud jsem úplně mimo, prosím o vysvětlení. Pořád mám prostě pocit, že mě berou na hůl a žádné ztráty nemají. :think:

A to je to co jsi spatne pochopila. Ty kdyz ted bance predcasne splatis, tak se nic nedeje, ty bude mit vic splaceno.
Jedna se o pripady refinancovani - prechodu z jedne banky do druhe minu obdobi ukoceni fixace (je tam tusim rozpeti 3 mesice). A v obdobi, kdy maji lidi fixaci treba 5% a jina banka jim nabidne 4%, tak k ni prejdou. A podle dosavadni upravy, si za to puvodni banka nesmal nic uctovat. Co mi pride nefer, s nekym podepises smluvu na 5let a jedna strana ji muze kdykoliv ukoncit kdyz najde neco vyhodnejsiho, zacimco druha strana - banka nemuze tech 5 let delat nic.

Si vem, ze kdyby to platilo oboustranne, tak ted vsechny banky vypovi stare fixy za 2% a kazdemu napalkujou refinancovani 6% a zaplati administrativni polatek 500kc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
27.1.23 12:40

Totez ale platilo pred lety, ne?
Dneska tech poplatku zas tolik neni jako drive.
Banka ale v plusu nebude. Bude na tom se ziskem minimalne stejne nebo hure a to proto, ze dalsiho klienta za tebe nemusi sehnat.
Je jedno, jestli je to banka nebo reznik. Oba si nejak vydelavaji. Reznik ti zas namele tlustejsi maso :lol: Nebo jini vyrobci zmensi baleni a daji stejnou cenu.
Nevidim v tom nijak zvlastni nenazranost oproti jinym firmam nebo odvetvi, je to proste business. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel