Hypotéka - Co znamená zákaz zatížení a zcizení

Anonymní
12.11.24 19:50

Hypotéka - zákaz zatížení a zcizení

Ahoj, nenašla bych tu někoho, kdo rozumí hypotékám a věcem kolem toho? Prodáváme byt, který máme na hypotéku. Ve smlouvě i na katastru máme uveden zákaz zatížení a zcizení. Můžete mi někdo vysvětlit, co to pro nás při prodeji znamená? Částkou, kterou za byt obdržíme chceme umořit zbytek dluhu u banky a zbytek použít na další nemovitost. Prodáváme přes RK, už máme kupce. Co si pohlídat? Na co dát pozor? Máme už teď kontaktovat banku? A jak bude probíhat proces prodeje od A do Z?
Jsme v tomhle jelita, tak pokud mi někdo věnuje k tomuto čas a sepíše to v pár větách, budu moc vděčná.. Díky

anonym, s prodejem se zatím tajíme

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1Janinka1
12.11.24 20:01

Zcizení znamená, že ho nemůžete darovat/prodat a zatížení že ho nemůžete zatížit jinou půjčkou či věcným břemenem, oboje bez souhlasu banky.

• Citovat
  • Upravit
101910
12.11.24 20:01

No, ze budes potřebovat souhlas banky s tim, ze di tam novy zajemce může dat zastavu. Pak on za zastavu, jeho banka posle penize do uschovy, přepíše se to na katastru a pak cast penez pujde primo tve bance a zbytek tobe a zrusi se tvoje zástava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
12.11.24 20:03

To se teda ptáš brzo. :roll: K prodeji potřebuješ souhlas banky, takže v pondělí naklusejte do banky a začněte ten souhlas vyřizovat, jinak vám je celý prodej k prdu, protože ho na katastru nezapíšou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10911
12.11.24 20:19
@Janli píše: Více

Hlavne ten zapis do katastru tenkrat podepsali. Tohle jsou adepti pro nejake podvodniky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
12.11.24 20:25
@Tarena píše: Více

Ted nechapu, co tim myslis, to je naprosto standartní zapis u hypoteky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.24 20:28

Mohla jsem si myslet, že dojde na klasické máchání čumáku. Samozřejmě vím, co to znamená a že banka musí prodej povolit (název diskuze byl původně jiný a změnil ho patrně admin). Jde mi přímo o ty kroky, co udělat první a co bude následovat. Jestli čekat na podpis rezervačky. Jestli stačí jen ten souhlas a nic víc..Mimochodem, prakticky teď neexistují smlouvy nez této formulace. Takže kdybychom to nepodepsali, žádná hypotéka by nebyla..
No nic..

• Citovat
  • Upravit
10911
12.11.24 20:28
@j.a.n.i1 píše: Více

Ano. Jen mi prijde, ze to tenkrat podepsali, aniz by vedeli co to znamena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.24 20:29

@j.a.n.i1 díky

• Citovat
  • Upravit
101910
12.11.24 20:33
@Tarena píše: Více

No, to neni nic az tak prekvapiveho, pokud tu hypotéku podepisovali pred x lety, tak houby vedi, co co znamenalo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.24 20:35

@j.a.n.i1 věděla jsem to, taky me to zaráželo a nelíbilo se mi to, ale bez toho to nešlo. Co jsem se dívala, tak v praxi si snad žádná banka nelajzne to nepovolit. Jde mi prostě o to, jak to teď bude procesně, krok za krokem…

• Citovat
  • Upravit
101910
12.11.24 20:38
@Anonymní píše: Více

Tak ono je to o tom, ze ti to nepovolí prodat bez splaceni te hypoteky nebo precodu zastavy jinam, o nic jineho vlastne tim zapisem nejde.
A tedy když uz tady nekteri chteji slovickarit, tak u zakazu zatizeni se to nesmi zatizit dalsi zastavou ve výhodnějším pořadí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27723
12.11.24 20:42

Prodáváte pře RK tak ta za vás přeci všechno vyřídí, jen doufám že né pře MM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
12.11.24 20:46
@Anonymní píše: Více

Píšeš, že prodáváte přes RK. Pres RK většinou prodávají lodě, kteří budou nechtějí mít s prodejem starosti nebo nerozumí postupům. Takže když něčemu nerozumíte ptejte se v RK, která vás zastupuje a kterou platíte z provize. Případně se ptejte ve vaší bance. Všichni zmínění mají zájem na tom, aby prodej dobře dopadl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
12.11.24 20:59
@j.a.n.i1 píše: Více

To je, ale podepsat něco, čemu nerozumím a co se má týkat nemovitosti za miliony, to je poněkud lehkovážný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel