Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Máme velmi podobné příjmy jako vy a hypotéku jsme si vzali před 4 měsíci (1,9mil) a žádný problém nebyl
Presne tolik bychom si take asi brali, stale prave vahame
v bance by problem nebyl, nabidli nam do 2200000,horsi je, ze spis ja se toho bojiim ![]()
@Kaliopa mame to ze sporeni od rodicu, v kterem ale jsme nekolik let pokracovali sami vkladanim financi na ta sporeni
Já jsem taky na RD, manžel podobné příjmy jako tvůj. Našetřeno máme něco přes milion, na jaře začínáme stavět také na vlastním pozemku, takže hypotéku budeme žádat až po vyčerpání vlastních prostředků. V bance s půjčením žádný problém. Jen nechceme platit hypo dřív než to bude nutné.
@Terina94 píše:
Dali by nám do 2200000 kc…svych penez uplne bokem ze sporeni a stavebka mame cca 450000 plus k tomu mame pozemek.
Tak to máte pěkný základ. V tom případě bych do toho šla
nám nechtějí víc půjčit proto, protože máme jen těch 200 tis.. Před rokem jsme kupovali auto za 200 tis. a teď toho strašně lituji, protože jsme si místo toho mohli vzít tu hypotéku.
Být vámi, jdu do toho. Levnější už nic nebude ![]()
Teď nevím, jestli jsem to pochopila správně, vy máte teď bez hypotéky 4,5 mil. Kč a chcete hypotéku 2 mil. Kč, takže stavba domu bude stát 6,5 mil. Kč bez pozemku? To musí být už velký dům, ne, když v tom není pozemek. Když se dívám na současné ceny novostaveb, tak pozemek tvoří už někde i polovinu celkové ceny domu s pozemkem. My stavěli před ca. 10 lety, tak nevím, jaké jsou dnes ceny, ale středně velký dům se snad dá postavit na klíč za méně než 6,5 mil. Kč, ne? Možná by to šlo postavit i za těch 4,5-5 mil. Kč, ne?
@Terina94 tak já bych do toho šla. Pokud uvažujete a máte pozemek +půl milionu k tomu, tak neotálejte. Úrokové sazby se zvedají a bude to čím dál asi horší. ![]()
@Kaliopa za půl mega hrubou fakt nepostaví.
@Kaliopa píše:
Teď nevím, jestli jsem to pochopila správně, vy máte teď bez hypotéky 4,5 mil. Kč a chcete hypotéku 2 mil. Kč, takže stavba domu bude stát 6,5 mil. Kč bez pozemku? To musí být už velký dům, ne, když v tom není pozemek. Když se dívám na současné ceny novostaveb, tak pozemek tvoří už někde i polovinu celkové ceny domu s pozemkem. My stavěli před ca. 10 lety, tak nevím, jaké jsou dnes ceny, ale středně velký dům se snad dá postavit na klíč za méně než 6,5 mil. Kč, ne? Možná by to šlo postavit i za těch 4,5-5 mil. Kč, ne?
Psala, že mají 450 tis. a hypo by si chtěli brát okolo 1,9 mil. Pozemek mají vlastní ![]()
@Ha-ni píše:
@Terina94 tak já bych do toho šla. Pokud uvažujete a máte pozemek +půl milionu k tomu, tak neotálejte. Úrokové sazby se zvedají a bude to čím dál asi horší.
@Kaliopa za půl mega hrubou fakt nepostaví.
Viděla jsem o nulu navíc, myslela jsem, že mají 4,5 mil. Kč a ono je to 450 000 Kč. Tak to ale zase nevím, jestli se dům dá postavit developersky za 2,6 mil. Kč. To mi přijde i s vybavením málo. Když si vezmu dnešní cenu kuchyní, oken apod. Řekla bych, že bude třeba aspoň 3,5 mil. Kč, pokud to má být fakt se vším i se zahradními úpravami, oplocením a chodníky.
@Kaliopa švagrovci staví na klíč ze 3,2 a je v tom i pozemek…
Když budete mít dlouhodobě z čeho splácet, tak proč ne. Jen hypotéku nedají matce na RD, kvůli příjmům, tam se započítají cca příjmy jen 4 tis myslím…
@Ha-ni píše:
@Kaliopa švagrovci staví na klíč ze 3,2 a je v tom i pozemek…
Tak asi pidipozemek někde na vesnici, kde pozemky stojí pár Kč za m2 a dům asi taky hodně malý.
Ale jo barák postavíte, rodiče vám pomůžou, ale pak se neuživíte, zvednou se náklady na jídlo, barák i když nový něco stojí, budete muset platit dřevo nebo elektriku atd atd ![]()
A zakladatelko počítej s tím že dům na klíč obvykle neznamená že barák je kompletní ono spousty položek tam napsáno není a to to pak skáče a skáče
@ka2ka píše:
A zakladatelko počítej s tím že dům na klíč obvykle neznamená že barák je kompletní ono spousty položek tam napsáno není a to to pak skáče a skáče
To je pravda, ale pokud bydlí u rodičů, tak je zase nic netlačí to hned dodělat, můžou si na to postupně našetřit (samozřejmě pokud bude už zakladatelka chodit do práce).