Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Když budete mít dlouhodobě z čeho splácet, tak proč ne. Jen hypotéku nedají matce na RD, kvůli příjmům, tam se započítají cca příjmy jen 4 tis myslím…
Tak ona nebude asi žádat sama, ale s partnerem a nechápu proč by neměli s takovým příjmem dostat hypotéku. My jsme dostali hypotéku s podobným příjmem (sice před dvěma lety) a byla jsem na rodičáku (pořád teda jsem) se čtyřmi tisíci. To jsou kecy, když někdo říká „nedali nám hypotéku, protože jsem na rodičáku“ Oni posuzují i to jak stabilní ten člověk tu práci hlavně má. Pokud je to nějaký snadno nahraditelný dělník, který dělá rok nebo podnikatel, který má velmi kolísavé příjmy, je to něco jiné, když žádá třeba právník nebo doktor.
Ja bych s prijmem 32 tis do 2 mil hypoteky nesla. Ani si neumim predstavit, ze 2 a pul mil. bude stacit na dum vcetne vybaveni. Ale ja jsem v tomto dost skeptik.
Ty bláho. Trochu se divím tomu výpočtu. Jak vysokou hypotéku si chcete brát a na jak dlouho? To mi připadá, jako by to měly splácet ještě vaše děti. My budeme splácet skoro do důchodu, dům o málo dražší než plánujete vy a platíme měsíčně přes deset tisíc. S pojištěním co kdyby, je to skoro dvanáct. A to jsme ji sjednávali před pěti lety za výrazně jiných podmínek, než jsou dneska.
Já myslím, že by Vám hypotéku dali… jde ale o to, že žijete u rodičů a neplatíte reálné výdaje všeho co je potřeba a nejste zvykly ušetřit ani tu splátku hypotéky. Natož pojištění, další výdaje okolo baráku, dopravu třeba… My si taky přáli a přejeme porad domek. Ale jít takhle na dřeň jsme nechtěli. A to máme vyšší příjmy než vy. Takže jsme koupili byt za 1.3M a ten se teď snažíme co nejdříve splatit. Doufáme, že se nám to do 8 let povede… a potom tím bytem i rucit pro případnou další hypotéku na domek. Upřímně taky jsem ještě na RD. Děti čerstvě ve školce a jsem ráda, že jsme ve měste skrz dojíždění. V bytě nemusíme řešit moc provozních věci a můžeme se věnovat dětem a jezdit po výletech.
Ne. Ted byt vami, tak do toho nejdu. Dum je cerna dira na penize. Bydlime v dome 2,5r a je to ficak a to muz vydelava dost velke penize.
Na druhou stranu se na to nesmíme dívat optikou velkých měst a tamních příjmů. Když si vezmete, tak v menších městech a na vesnicích bydlí lidé většinou v rodinných domech, protože někde se ani byty nestaví, tak pokud tam lidé chtějí zůstat, tak také nějak staví nebo si tam nějak pořídí rodinný dům. Cena bývá levnější než pražský nebo brněnský 2+kk o velikosti 55m2, někdy dokonce levnější než 1+kk. A ty lidi nemají pražské platy, tam je terno, pokud má člověk kolem 20 tis. Kč hrubého, a také tam ti lidé žijí a patrně si berou hypotéky.
@Kaliopa tak ano v menších městech menší náklady na bydlení, ale i menší výplaty. Ale zakladatelka není schopná ani ted šetřit, když bydlí u rodičů a ty náklady porostou takže za mě dokud se nenaučí hospodařit tak v žádném případě by do stavby jít neměli
@Kaliopa to je sice pravda, ale vetsinou ti lide stavi svepomoci, pomaha cela rodina a pak si tu cenu vcetne vybaveni umim predstavit. My taky nemame prazsky platy, a ve meste ktere nema ani sto tisic obyv. jsme kupovali byt pred 15ti lety za vic nez oni planuji dat za dum na klic. Hypo jsme si samozrejme vzali, meli jsme rocni fixaci kvuli mimoradnym splatkam a po deviti letech celou doplatili. V situaci kterou zakl. popisuje bych do toho nesla.
Ja bych do toho nesla s vasimi prijmy. Mame podobne prijmy. Hypo platime 8t, mame ted dve male deti, ja doma jedno s abkm na jidlo dame 8t, dalsich asi 6t poplatky a sluzby (jsme v byte, ale vy zase budete vybavovat dum a zahradu) k tomu nejake sporeni a jsme vice mene na nule. Respektive co zbyde, se odčerpa na vydaje na vanoce, dovolenou a tak.
Anonym J.
Ahoj,
Zajímal by mě váš názor jestli jít do hypotéky - koupě staršího domu ( max. 5 milionů).
zatím jsme nezjišťovaly podmínky hypotéky - vše je zatím opravdu jen v hlavě.
Momentálně jsem na rodičáku se třetím dítětem ( děti rok, tři a pět let). Třetí dítě je náročné po zdravotní stránce, ale nemělo by to být trvalého charakteru. Takže s prací do budoucna by neměl být u mě problém. Manžel vydělává cca 60 tisíc čistého. Do budoucna ho čeká povýšení, práci má v podstatě jistou. Já půjdu do práce za dva roky. Třeba za rok si myslím, že bych mohla jít na pár hodin. S hlídáním to máme horší, ale tragédie to nebude. Našetřeno máme bohužel málo. Něco víc je na spořících účtech dětí, ale na to nechceme sahat. Dům bychom brali jako investici pro děti do budoucna. Nějaké peníze máme v pozemcích - lesy, ale ty také prodávat nechceme.
Momentálně vlastně bydlíme zadarmo. Manžel dům dostal. Bydlíme s tchanovci a prostě je to nahouby. Už nás nebaví takto žít. Jenže samozřejmě všechny peníze šli do oprav domu, vybavení. Proto nemáme velké finanční rezervy. Rozhodujeme se tedy jestli jít do vlastního domu a nebo zůstat a trpět. Sice bychom už tolik nemohli spořit dětem, ale zase by byli peníze v nemovistosti a to je asi lepší.
Co si o tom myslíte? Řešil jste někdo něco podobného? ![]()
Manželovi je 36, mě 31.
@Anonymní píše: Více
no vzhledem k tomu, ze to s vasi financni gramotnosti nebude valne, nesla bych do toho… a uz jen to uvazovani, ze zde zakladas diskusi, aniz bys znala soucasne podminky pro ziskani hypo je znamka, jak na tom s tou gramotnosti jsi.. kolik myslis, ze se bude pohybovat splatka pri dnesnich urokovych sazbach, kolik myslis, sezere postarsi dum do oprav? ten dum tchanu je psan na vas?
@markytka3 já na podmínky koukala, ale do banky teprve zajdeme. Vím, že to bude raketa. Záleží na kolik by to bylo let. Kolik sežere dům vím taky. Už jsme jeden dali dohromady. Vím, že jen na obyčejných opravách je to klidně deset tisíc měsíčně. Každopádně manžel si hodně věcí umí udělat sám.
Dům je náš, proto máme všechny finance v něm. Bohužel se během tří let změnila situace na tolik, že uvažujeme jinak než dřív. Tady jsme měli před těmi třemi lety poloviční příjem.
Spořící účty dětí jsou nesmysl, použijte ty peníze užitečněji.
@Karamba2020 to víme, že ty spořicí účty jsou nesmysl. Musíme to také změnit. To vím, že jsme udělali chybu. Děti mají uložené peníze i v něčem jiném, ale to tu psát podrobněji nechci.
@anavi13 píše: Více
10tis mesicne? pri rekonstrukci? nikdo ti tady prece nemuze rici, zda do toho jit, nevime, kolik investic bude treba na rekonstrukci stareho domu, kolik tam vychazi spotreba energie, jo a sporici uctu pro deti je totalni hloupost.