Hypotéka, jít do toho?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
24.6.24 13:32

@Kóča1992 právě koukala. Samozřejmě to chce vidět dům naživo. Nedělám si iluze, že na fotkách to vypadá líp než ve skutečnosti. Kolem čtyř milionů jsem našla staré domy s novou střechou, staršími plastovými okny. To by bylo stejně na výměnu. Aspoň teda okna, předpokládám omítky, elektřina atd. by se ideálně muselo udělat nové. Ale asi by to šlo dělat víc postupně a víc svépomocí. Jeden jsme našli za 1,5 milionů. Moc se nám teda líbil. Ale to by bylo na kompletní rekonstrukci. Možná i zbourat a postavit. Těžko odhadnout. Ale takto na fotkách to vypadalo, že by rekonstrukce šla. Jen by se musela dělat i střecha, izolace kvůli vlhkosti. No nevím. To je jasné, že by jsme si museli sebou vzít někoho kdo tomu rozumí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.6.24 13:36
@Lucy75 píše: Více

U nás asi tak podobně. Ale zase jsou ti nižší platy. My bychom mohli mít i stavební pozemek, ale chceme raději pryč z vesnice. Myslíme si, že by to nic neřešilo. Já tu našla domy na totální rekonstrukci i za 8 milionů. Ty ceny jsou různé. Každopádně koukáme teprve od pátku.

• Citovat
  • Upravit
1127
24.6.24 13:40

No nejdříve se podívej kolik reálně stojí domy v tvém okolí. Za 4,5 bys u nas koupila dost rujnu bohužel. A taky jestli by jste museli dal platit pul energii ve stávajícím bydlení nebo co s tim vubec bude. Až budeš pracovat, tak budete mít cca 90. Pokud bude hypo 25, zůstane 65. Což když jsou malé děti, tak to jde, ale tak od druhého stupně náklady fakt rychle rostou. Pořádně si to propocitejte, ono celý život obracet každou korunu taky není nic moc. Já bych radši měla víc peněz, v klidu hradila dětem všechny školní akce, jezdila lyžovat atd.nez se snažila o samostatné bydlení, ale samozřejmě nevím, jak moc velké problémy tam jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sahrazad1
24.6.24 13:40

Já bych šla pryč. Bydlet s rodiči neee. Možná to teď bude náročnější, ale příjmy jak píšeš, vám půjdou nahoru. Šla bych do toho. Radši klid než tchany za zády.

• Citovat
  • Upravit
2447
24.6.24 13:42
@Anonymní píše: Více

No a kde bydlíte? Co koupit byt? Nebo jít do nájmu? Nějakou starou barabiznu bych nekupovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.6.24 13:55

Anonymko, byla hrubá chyba se tady ptát :lol:. Musíte si vyřešit doma. Tady budeš mít leda guláš.
Než utápět peníze do nájmu. To je, jak je házet do kanálu nebo do automatů. To raději do důchodu splácet.
Kdo žije v baráku. Na malý byt si nezvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1305
24.6.24 13:59

My jsme konečně po 12ti letech dorekonstruovali 3+1 v paneláku.
Já bych do starýho baráku nešla ani za zlatý tele.
Ale je fakt, že pokud chlap má práce na baráku a kutilství jako koníčka, tak je to taky jiný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.6.24 14:26

@Hojuza tady jsou náklady na energie malé. Neplatíme moc. Akorát sami platíme pojistku na barák. Tu tchanovci nechtěli platit, že je k ničemu :D takže to by se platilo dál určitě. My na to budeme muset případně tchanovce nějak připravit, aby to proběhlo co nejvíc v klidu. Nejraději by jsme se sem vraceli jako na chalupu. Ono jinak je zde úplně skvělé zázemí, lidi. Naši právě vždy obraceli každou korunu a to není dobré. Takže vím o čem mluvíš. Bude to těžké rozhodování. Když tu zůstaneme, tak přijdeme o soukromí. Konflikty s tchanovci máme malé, ale upřímně si neumím představit, že bych se jednou tady o tchýni starala až bude potřebovat pomoc. Tak vřelý vztah nemáme. Ona je hodně zvláštní, ale zlá vyloženě ne. Tady jde o sourozence a širší rodinu. Máme tu denně návštěvu. Nejde se vůbec rozumně domluvit. Hrozně nám to ničí vztahy v rodině. Ale asi kdo to nezažil, tak to nepochopí. Sami jsme si to neuměli představit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.6.24 14:39

@Annonymní_007 nájem mi přijde jako vyhazování peněz. Samozřejmě kdyby jsme to tu měli úplně šílené, tak jdem hned. Dům chceme i kvůli fence co tu máme. Ona by tu bez nás trpěla. A pak můj manžel by v bytě nevydržel. Byty vychází co jsem koukala skoro stejně :zed:

@Kelsey píše: Více

Já to čekala :D zase už to tu znám. Ale chtěla jsem získat nějaký nadled. Ona i ta kritika je někdy fajn. Musíme to promyslet dobře, aby jsme zase nebyli ve finančních problémech za pár let.

@liggy jo pro nás je přece kolem domu jako koníček. Jiné koníčky vyloženě nemáme. Na sport nejsme. Takže proto nás i hodně láká mít svoje a dělat si tam co chceme. Já bych třeba chtěla úplně jinak udělat tady zahradu a prostě nemůžu. My to tu předěláváme asi patnáct let. Něco už začal manžel hned po střední sám. Teď máme dá se říct hotovo. Dodělali jsme skříně na míru atd. Ale třeba s tou zahradou mám smůlu.

• Citovat
  • Upravit
174
24.6.24 14:39

Já to chápu, že chcete pryč. Při hypotéce byste tedy ručili domem, ve kterém teď bydlíte? Chce to spočítat, kolik bude splátka, abyste byli ještě schopni měsíčně něco uvolnit na tu rekonstrukci atd.. Ale pokud nekoupíte vyloženě barabiznu a bude se tam dát rovnou bydlet, tak to snad půjde. Ale nebude to jednoduché. To si ale musíte sami říct, jakou máte na to povahu, jestli radši žít s tchánovci nebo zvolit trnitou cestu rekonstrukce, kde nikdy nevíte, co na vás kde vybafne. Přeji hodně štěstí :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
24.6.24 14:49

Tak základní platba může být „skoro stejně“ ale ostatní věci jako energie, opravy, dojíždění pak budou velky rozdíl. Chápu to tak, že jste to celkem v klidu zvládli 6 let, tak už můžete počkat až nejmladší půjde do školky, ty do práce a uvidíte, jak budete zvládat. Teď hned bych začala odkládat „jakoby“ platbu hypo, ať v praxi vidíte, jak to bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.6.24 14:52
@Kelsey píše: Více
Čtení s porozuměním, nebydlí v nájmu, bydlí u rodičů, platí jen náklady…
Příjem 60 tisíc, 3 děti, úspory nemají ani na potřebných 20% základu hypotéky, tedy potřebný jeden milion.
Na krku 3 děti, jedno z nich pravděpodobně zdravotně náročnější.
Ano to si bereš hypotéku se splátkou 20 tisíc/ dát si to do kalkulačky snad zvládne každý s dokončeným základním vzděláním/..
Kde vezmou peníze na splátky, na opravy… Za půl roku diskuze, nemáme na splátky hypo, jak to máme řešit :zed:
Sorry, barák není všechno. Vyrostla jsem na vesnici, manžel taky, šťastně žijeme ve městě ve městě. Rozhodně se nemíme volný čas a prostředky nacpat do baráku a aby mi děcka trávili celé prázdniny doma na zahradě, protože barák…a na víc nemám
  • Citovat
  • Upravit
174
24.6.24 15:05

Neviděla bych to tak černě. Manžel vydělává 60 tisíc v čistém, to je krásný plat. Než něco seženou, koupí, tak nejmladší půjde pomalu do školky a dostanou se na plat kolem 80-90 tisíc. Mezitím můžou našetřit.

20% základu nemají, protože jestli jsem to správně pochopila, tak ho ani nepotřebují, můžou ručit domem, ve kterém bydlí a je napsaný na manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.6.24 15:06

Vím, kde psala, že bydlí :mrgreen:. Ty čtení s porozuměním. To byla reakce na příspěvek hore, ať jdou do nájmu :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.6.24 15:23
@Kóča1992 píše: Více

Fakt je pro většinu z vás problém si ty čísla dát do kalkulačky
Plat manžel a mateřská /60+10/
Výdaje bydlení/ 25000 100% hypotéka když nemají základ, měsíčně beru zálohy nějakých 8000 vytápění, voda, elektřina
70 000

• 25 000
  • 8 000

37 000 pro 5 lidí…
My ve třech lidech utratime kolem 20-25 měsíčně… Čím budou děti větší, tím vyšší náklady budou mít.
Sama zakladatelka píše, že hlídání nic moc, jedno dítě zdravotní problémy, tak bych si moc ten plný úvazek po rodicaku nemalovala..
Pokud by koupili barák, kde 10 let nebudou potřeba dát ani korunu, možná.
Ale jít bez úspor do 100% hypotéky na barák k rekonstrukci se třemi dětmi je bláznovství…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel