Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše: Více
My bydleli v bytě jako děcka a nic moc. Lidé v bytě zase utratí za jiné věci. My třeba opravdu nepotřebujeme chodit do herny, akvaparku atd. Vyžití mají na vsi obrovské. Je tu hodně malých dětí, fajn kolektiv ( to nás mrzí, že by jsme opustili). Bazén na zahradě. Když jsou nemocní, tak můžeme v pohodě ven a nejsme zavření v bytě. Děti nejvíc baví něco dělat s tatínkem na zahradě. Doma by se nudili. Jako zpestření mají jízdu traktorem, vyzkouší si v podstatě jakoukoliv práci. Jsou malý. Uznávám, že se to bude měnit. Ale byt je nuda. Pak člověk akorát vyhazuje peníze jinde, aby se děti nenudili. Ostatně byty to stojí od 4 milionů nahoru. To tu raději zůstaneme. To bych dětem nemohla udělat je zavřít v bytě.
Ono je to těžký. Kdybych založila diskusi, že mě štvou tchanovci, tak dostanu čočku, že máme bydlení zadarmo a žeame jít pryč, když se nám to nelíbí
to je mi úplně jasný ![]()
Vy nikde nespěcháte. Na tvém místě bych zaujala pozici, že čekáme, hledáme. Najít brigádu a co nejvíc i šetřit. Teď je v nabídce docela dost hrubých staveb nebo novostaveb před dokončením. Tak jsme si kdysi koupili nový barák. My jsme prvně koupili 100 let starý v centru města. Ale my nejsme do města. Ani barák nás tam neuspokojil. Celý jsme ho od sklepa, po střechu opravili na moderní bydlení a prodali. Koupili jsme tehdy hrubou stavbu a tu nám dodělali na naše přání. Zkus se i po tomhle ohlížet. Od nás v rodině tak jeden teď kupuje barák po rekonstrukci od rozpadlého páru. První prodává byt, aby mohl koupit barák. Ale řeší to stejná makléřka. Podařilo se mu, že první skočil po nabídce, kterou měl od té známé makléřky. Za ním je v řadě 40 lidí, kteří čekají, že si to rozmyslí a nekoupí to.
Ale nezapomeň, že při plném úvazku a třech lidech toho času užívat si domeček opravdu moc mít nebudeš.
Než začnou být děti samostatné a budou samy chodit do školy, že školy, dopraví se samy na kroužek, spoustu času zabijete viděním a vyzvedáváním.
Ve škole už pribydou povinnosti, jo jsou děti, které se neučí, ale to dopředu nevíš…
Pak otázka lokality, bude mít ta vesnice
městečko minimálně základku, jak daleko to budete mít do práce ( náklady na dojíždění, vozový park)…těch bodů pro a proti je tolik. Kolik dneska odlozite bokem? Čím budou větší děti, tom ty náklady půjdou nahoru, výlety, kroužky, sportovní vybavení…
A to vše x 3…
Musíte se na to podívat reálné. Pokud dnes odlozis 30 tisíc měsíčně a na peníze nesahnes, má cenu o tom uvažovat. Co ztráta zaměstnání, nemáte žádnou solidní Fin rezervu… JakY máte plán B když příjmy nebudou takové jak planujete…tohle vše zvažte…
Nemusí se to měnit. Moje děcka mají teď první měsíc ve školním roce volno. Jinak mívají dost aktivit a ani město k tomu nepotřebují. Většina kroužků, aktivit jim končila posledního května. Jen syn měl do včera jeden kroužek, byly poslední závody. Takže teď mají volněji v červnu. A od čtvrtka mají uzavřené známky. Dneska se nedá koupat, že fouká. Tak jsou někde s děckama v trapu. Jen slyším, že se otevírají garážová vrata. Jdou si vyměnit kola za koloběžky a obráceně. Jdou někdo na záchod. Vezmou pití, jídlo. Kamarádi přijdou pozdravit a zas někde mizí na hřiště. Mají víc stanovišť, kde chodí. Jinak by všichni moji dneska měli kroužek. Už je prázdninový režim. Salámpárek, odpočinek.
@Kelsey píše: Více
A myslíš si, že děti ve městě neběhají po venku?? Ale kromě toho je tady spousta dalšího využití pod nosem…kultura, divadlo, výstavy,, různé festivaly, koncerty workshopy, kde ty děti mají jine podměty, než co jim nabidnes na vesnici, promiň, ale kde by jste naposledy jeli celá rodina jinam než na kolo, do nákupního centra, nebo na návštěvu za rodinnou ![]()
Jo bydlet v domě je super pro ty, kteří na to opravdu mají finance a čas…
To nemluvím o možnostech vzdělávání, kroužku, uplatnění i pro samotné rodiče…vidím kolegy, co si postavili baráky a za městem a jsou otroky baráku, taxikáři, aby se ty děcka někam dostaly a nežily jen na zahradě
Naposled v sobotu jsme měli celý den kulturu. My vlastníme auto. Takže se běžně přesouváme neomezeně, kde chceme, kdyby chceme. Lidi na vesnici nežijí na stromě a nejsou automaticky socky, jak si někdo myslí.
Do školky vozím už teď deset kilometrů tam a zpět. Děti pracují s námi kolem domu. V tom nějak nevidím problém. Pětiletý třeba teď posekal zahradu a ještě ho to baví. Se mnou rádi sází kytky, vaří. S tatínkem rádi jezdí do lesa dělat cokoliv je potřeba. Prostě rádi s námi pracují. Jako třeba nám to jednou vyčtou, ale teď jsou spokojení. Auta máme dvě už teď. To jinak nejde. Ono právě ideální by byl dům ve městě, ale to bude úplně mimo finanční možnosti. Reálně se toho moc nezmění v tomto smyslu.
Třeba základka mi přijde v pohodě. Nepřijde mi finančně náročná. Spíš se bojím střední, vysoké. Ale to už nás zase nebudou děti tolik potřebovat.
Práci mám právě dobrou a jistou. Manžel taky. Rezervy by byli v pozemcích.
@smile_xxx dělám ve zdravotnictví. V práci budemu mít jako záskok kolegyni, která půjde akorát do důchodu. Jsme domluvené. Všem je jasné, že nemocnost dětí bude. Není problém jít do nemocnice na kratší úvazek když to bude potřeba. Taky to mám zjištěné. Vycházejí vstříc. Plus vždy můžu něco dělat i na soukromo. Do budoucna to mám v plánu až bude víc času. Troufám si říct, že tohle mám fakt fajn. Sice si nevydělám nějaké ohromné peníze, ale ty jistoty mám.
My jsme teď na kulturní akce omezeni nemocí dítěte. Ale byli jsme minulý týden na akci/ výstavě jedné školy. Já vezmu auto, všechny tři děti a jedu i když je třeba manžel v práci. Nemám s tím problém. Jen vše je stejně omezeno na zemědělskou techniku. Nic jiného je nebaví
čtrnáct dní zpět jsme měli na vsi krásné divadlo, týden zpět hasičské závody.
Pokud jde o vzdělávaní. Co si vybavuji hromadu vesnic kolem nás. Tak všude je pobočka ZUŠ, kdyby někdo chtěl operovat, že děcka nemají na vesnicích možnost hudební nauky a nástroje. Aj je výběr. Naprosto běžné dneska. Moje děcka teda nechodí do ZUŠ, přestože je asi 30 kroků od baráku. Ale platíme jim soukromě učitelku zušky. V jejím volnu chodí k nám. Nejstarší už výuku teď končila. Mladší dva nastupují na výuku zpěvu a klavíru od září. Vše jde zařídit, když se chce. Angličtina od rod. mluvčí je na stejném místě, jak sídlí zuška. Jen v jiné místnosti má paní na výuku dětí. Jasně jsou i necivilizované vesnice, kde stále nic není. Předpokládám, že takovou si ani nevybírá pro život. Jen je třeba počítat, že v té civilizované budou dražší domy, pozemky. Vyrostla jsem v obci, kde se zalíbila škola měšťákům. Protože má velmi dobrou pověst a je eko. Jezdí tam co chvilku trolejbusy. Takže to dopadlo, že díky invazi dětí města se losuje, které dítě vezmou - městské x okolních vesnic.
@smile_xxx píše: Více
Očr je samozřejmě problém. Ani jeden nemůžeme dělat z domu. Ale zase to očr bude teď jen pár let. To se snad dá zvládnout.
Jo, ručili by jsme domem. Spíš jsme si říkali, že bychom si vzali hypotéku/ půjčku i na rekonstrukci. Ale to musíme zjistit jak by to šlo. Tak aby jsme základ opravily k bydlení a už byli ve svém. Toto si musíme zjistit jak by to pro nás bylo schůdné.
Počkat dva roky je taky možnost. Prostředního mi vzali do školky od 2,5 let, takže by to třeba šlo i tak, že by šel do školky dřív. V původní práci se mnou počítají a tam by šlo jít dřív do práce jen na dopoledne dle školky. Případně bych měnila práci na lepší. Zdravotní stav nejmladšího se rozhodne během pár měsíců. Stejně toto rozhodnutí nebude takový fofr.