Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…
Jinak řečeno, trochu se to omezí. Ale již v diskuzi si najdete, že hypotéka se bude nastavovat „jinými“ úvěry.
Příspěvek upraven 14.06.16 v 15:21
@Vrtacka
tohle už se ví dlouho.. heč, my máme 120 %
naprosté maximum, co kdy banka nabízela..
@martina.se : 120% je hezké. Ale ve kterém roce? Jestli 2009, tak to je sakra kousek, ale jestli 120% z doby 2011-2013, tak to je v klidu. Od té doby šly kupní i odhadní ceny nahoru.
Je škoda, že do toho ČNB zasahuje, dopad může být výrazný a regulace mi prostě vadí…
Příspěvek upraven 17.06.16 v 09:32
@Vrtacka píše:
@martina.se : 120% je hezké. Ale ve kterém roce? Jestli 2009, tak to je sakra kousek, ale jestli 120% z doby 2011-2013, tak to je v klidu. Od té doby šly kupní i odhadní ceny nahoru.
2014
a nějak mi to netrápí.. ceny se tu fakt nezvedly ![]()
Rozhovor na toto téma s poměrně důležitým pánem:
http://byznys.ihned.cz/…-banky-sadil
Stejně, první dopad bude ten, že mladé rodiny z posledních sil koupí nemovitost tak, aby zaplatily 90% hodnoty a nezbude jim na nákup vybavení. Tj ze začátku budou spát na matracích. Horší to bude s těmi, co už mají děti. S miminem bych si takovou bojovku nedokázal představit…
@Vrtacka píše:
Rozhovor na toto téma s poměrně důležitým pánem: Stejně, první dopad bude ten, že mladé rodiny z posledních sil koupí nemovitost tak, aby zaplatily 90% hodnoty a nezbude jim na nákup vybavení. Tj ze začátku budou spát na matracích. Horší to bude s těmi, co už mají děti. S miminem bych si takovou bojovku nedokázal představit…
Když jsem odešla do ex, tak jsem měla pár skříní a kuchyńské vybavení + kuchyňskou linku a taky jsme s dětmi spali na matracích (bylo jím 2,5 roku). Dá se to přežívat i několik let.
A když si nemůžu dovolit koupit nemovitost, tak musím bydlení řešit jinak. Ne, že si vezmu vysokou hypotéku a budu žít 20, 30 let o chlebu a vodě
.
Zrovna dneska jsem četla článek, jak rodina někde na Moravě koupila vysněné bydlení se zahrádkou, hypotéku mají 14 tisíc, celkové náklady na bydlení 20 tisíc měsíčně, žijí v těžkém stresu, protože sice splácí bez problémů, ale v okamžiku ztráty příjmu jednoho z nich se půjdou tak akorát klouzat… Už teď brečí a to splácejí bez problémů. Co budou dělat, až budou refinancovat hypotéku za vyšší úroky, protože takhle nízké rozhodně nevydrží řadu let
.
Včera jsem to prostudoval trochu víc do hloubky a ty dopady regulace můžou být výrazné. Dojde k omezení dostupnosti nových hypoték.
@Vrtacka píše:
Rozhovor na toto téma s poměrně důležitým pánem: Stejně, první dopad bude ten, že mladé rodiny z posledních sil koupí nemovitost tak, aby zaplatily 90% hodnoty a nezbude jim na nákup vybavení. Tj ze začátku budou spát na matracích. Horší to bude s těmi, co už mají děti. S miminem bych si takovou bojovku nedokázal představit…
Z posledních sil a s nulovou rezervou nemáš chodit do hypotéky. V době, kdy jsou ceny nemovitostí vyšroubované na nesmyslnou cenu díky masáži bankovních ústavů o nízkých úrocích. Nebudou věčně. To, že někdo nemá ani na základní vybavení, svědčí o tom, že jede nadoraz. Což je existenční risk a neprozíravost. Když to lidé vedou od výplaty k výplatě, jak budou reagovat na zvýšení úroků, ztrátu práce, nenadálé životní výdaje atd? Kdo nemá ani pitomých 5 - 10% svých prostředků, tak na vlastnické bydlení prostě nemá. Není pro každého.
Oživím tuto diskuzi
Chci se zeptat, teď budeme žádat o hypotéku. Pozemek máme svůj a tak se chci zeptat jaká je pravděpodobnost, že nám dají 100 procentní hypotéku? Já se v tom nevyznám tak bych poprosila ty, co alespon trošku vědí. Děkuji ![]()
@Veronika146 Pokud máte pozemek svůj a ten pozemek má alespoň nějakou hodnotu, tak se nebude jednat o 100 % hypotéku.
@Vladimír Švorba píše:
@Veronika146 Pokud máte pozemek svůj a ten pozemek má alespoň nějakou hodnotu, tak se nebude jednat o 100 % hypotéku.
Takže jestli tomu rozumím dobře, tak hypotéku bychom potřebovali 2 mil. Pozemek jsme kupovali předevčírem za 111 tisíc. takže když budeme žádat o ty 2 mil, tak nám půjčí,,jen,, 95 procent, protože ten pozemek má v těch 2 mil cca 5 procent?
![]()
@Vrtacka píše:
A je to jen dobre, ze jako prvni odpadnou mlade rodiny, co nemaji ani na zakladni vybaveni. Alespon za 5 let pri refinancovani, az jim zvednou uroky na bezne 4%, se nebudou s placem bytu zbavovat za extra nevyhodnych podminek.
@Cuddy Ono jde o to jak kdo mladý… My jsme třeba začínali v 19… Vzal si manžel hypotéku na byt, něco málo jsme měli našetříno, protože oba pracujeme od 18. Takže na vybavení jakš takš bylo a co jsme nepořídili z našetřených peněz, tak jsme si vzali na 10 měsíců na splátky. teď už takhle žijeme 7 roků a máme se dobře. něco jsme si zvládli našetřit (i při mateřské) a z toho jsme si koupili pozemek. teď budeme byt prodávat a chceme začít stavět.
Právě myslím, že mladý by měli dostat šanci se co nejdříve osamostatnit a neviset rodičům na krku do 40 jako můj strejda jen z toho důvodu, že se bál vzít si hypotéku kůli tomu, že to nebude splácet. Nezlobte se na mě. Nemyslím to zle, ale nemohla jsem na toto nezareagovat… ![]()