Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zkušenost mám obdobnou. Malá měla hypotoni dr. to neřešila a naštěsti jsme se dostali v 9 měs. na rehabku a cvičili Vojtovku. V 9 měs se přetáčela jen na jednu stranu, neplazila nic, prostě miminko na úrovni tak 5ti měsíců. Už po 14 dnech bylo zlepšeni. Z hypotonie byla centrální koordinačni prorucha, cvičime ještě ted (budou ji 3 roky)ale je to jen kvůli tomu, že má Xka a já chci udělat maximum, aby měla dobré držení tela.Ze začátku jsme cvičili 4-5× za den. ted už jen 2× - ráno a večer.
FAkt cvič poctivě, je důležité to neflákat a nenechat se odradit pláčem. Záleží, jak má moc ochablé svaly. Kamarádka třeba cvičila jen 4 měsice, dohnali, co potřebovali a když dite chodilo správně, tak to ukončili. Takže se nebj, bude fit.
Cvicime Bobatha, ne Vojtovku. Od 5 mesicu. Plazeni od 8 mesicu, lezeni v roce, zatim v 18 mesich jeste porad cekame na chozeni. Na rehabilitace dochazime stale. Me bylo receno, ze nejdulezitejsi je, aby dite do roka lezlo a mohlo objevovat svet, jinak se zacne opozdovat mentalne.
Ahoj, syn ma hypotonii trupu taky. je narozen predcasne. Vojtova metoda se cvici 4 krat denne. Cvicime od 4 m a nyni je mu 10 m (8,5 korigovane) a vypada to, ze jeste budeme cvicit dlouho. Je to hodne individualni…treba dcerku buse stacit Vojtovkou „nakopnout“. Uvidis co vam rekne fyzioterapeut
drzim palce
Cvičit opravdu budu, nic nechci zanedbat. Je mi jedno, zda to bude Vojtovka nebo Bobath, důležité je, aby byla v pohodě. Zatím se snaží aspoň s řečí, což jsem ráda, krásně slabikuje, začíná napodobovat zvuky. Ještě jsem se chtěla zeptat jak se taková hypotonie stane. Vysvětlil vám to někdo? My jsme chodili na rehabku chvíli kvůli slehlé hlavičce, ale pak už to bylo dobré a řekli nám, že už chodit nemusíme. Tak pořád přemýšlím jak se to stalo, zda to nešlo zjistit dřív.
Moje dítě má centrální svalovou hypotonii, byla jí zjištěna nedávno (asi před 2 měsíci), byť ji má pravděpodobně od narození (příznaky k tomu byly). Má také opožděný motorický vývoj, cvičíme Bobatha (no, „cvičení“, spíš ji motivovat k lezení, posilování, prolézačky, hřiště apod.). Zatím sama nechodí, čekáme na chůzi a na rehabku prý půjdeme i ve školkovém věku, jednou za čas, pro nějaké cviky. Proč to moje dítě má, nevím.
@Anonymní píše:
Cvičit opravdu budu, nic nechci zanedbat. Je mi jedno, zda to bude Vojtovka nebo Bobath, důležité je, aby byla v pohodě. Zatím se snaží aspoň s řečí, což jsem ráda, krásně slabikuje, začíná napodobovat zvuky. Ještě jsem se chtěla zeptat jak se taková hypotonie stane. Vysvětlil vám to někdo? My jsme chodili na rehabku chvíli kvůli slehlé hlavičce, ale pak už to bylo dobré a řekli nám, že už chodit nemusíme. Tak pořád přemýšlím jak se to stalo, zda to nešlo zjistit dřív.
Opozdene bylo i prvni dite a zrejme to bylo zpusobene spatnou polohou v brise, kterou obe deti mely. Taky tomu pomohla metabolicka porucha, kterpu maji, zpusobovala jim bolesti briska a tak se deti snazily ho nepouzivat.
Já nad tím furt přemýšlím. Lézt asi do roka nebudeme, na rehabku jsme objednaní až za 14 dní, mají tam nátřesk, už tak nás tam napasovala, protože jsem jí ukecala. Já sem tak naštvaná, že nás tam neposlal už dřív.
Dcera měla hypotonii zádového svalstva vlevo. Byla poslána na neurologii ve třech měsících, protože nepásla koníky. Na bříšku se jí nelíbilo. Cvičili jsme Vojtovku do třičtvrtě roku, pak už to s ní nešlo. Nebylo možné jí udržet v pozici, která byla potřebná. Ale dr. říkala, že je dobré plavání, pokud má ráda vodu nebo cvičení na velkém míči. Lézt začala ve 14 měsících, to jsme byli naposledy na kontrole na neurologii. To lezení je prý nejdůležitější fáze ve vývoji, která by se neměla přeskočit. Pak už je jedno, kdy začne chodit. Plazila se asi od 9 měsíců, ale ne moc správně (jako Meresjev). Chodit potom začala v 18,5. Zkusila bych u vás ještě návštěvu dětského neurologa. Já třeba mám s rehabilitační špatnou zkušenost, přece jenom nestanovují diagńozu a ani vhodnost daného cvičení.
@Anonymní píše:
Já nad tím furt přemýšlím. Lézt asi do roka nebudeme, na rehabku jsme objednaní až za 14 dní, mají tam nátřesk, už tak nás tam napasovala, protože jsem jí ukecala. Já sem tak naštvaná, že nás tam neposlal už dřív.
Nezoufej. To bude dobrý. Na neurologii vás poslal? Moje dítě nepáslo koníky snad ještě v 5 měsících, možná dýl. Nešlo jí to, vydržela chvíli, nechtěla být na bříšku. Taky to nikdo neřešil… Kdybych si nevyžádala opětovnou kontrolu nedávno u jiného neurologa, tak bysme to ani nezjistili… začla bych to řešit stejně teď, bylo jí 18 měsíců a teprve se pokouší chodit.
@Anonymní píše:
Dcera měla hypotonii zádového svalstva vlevo. Byla poslána na neurologii ve třech měsících, protože nepásla koníky. Na bříšku se jí nelíbilo. Cvičili jsme Vojtovku do třičtvrtě roku, pak už to s ní nešlo. Nebylo možné jí udržet v pozici, která byla potřebná. Ale dr. říkala, že je dobré plavání, pokud má ráda vodu nebo cvičení na velkém míči. Lézt začala ve 14 měsících, to jsme byli naposledy na kontrole na neurologii. To lezení je prý nejdůležitější fáze ve vývoji, která by se neměla přeskočit. Pak už je jedno, kdy začne chodit. Plazila se asi od 9 měsíců, ale ne moc správně (jako Meresjev). Chodit potom začala v 18,5. Zkusila bych u vás ještě návštěvu dětského neurologa. Já třeba mám s rehabilitační špatnou zkušenost, přece jenom nestanovují diagńozu a ani vhodnost daného cvičení.
Taky bych zašla na neurologii. Přesně tak, rehabilitační nestanovuje diagnozu jako takovou, ta se může domnívat, že má hypotonii (podle mě stejně tak pediatr, mimochodem z naší doktorky mám dojem, že o tom ani neslyšela). Jinak ale u nás nechala neuroložka rehabilitaci plně v rukách rehabilitační. Takže ta mi říká, co mám a nemám dělat.
Zakladatelko ja jsem z toho taky v prd*li, kdyz to tak musim rict. V pondeli jdeme so rizikove poradny k obavane neurolozce. Uz ted se mi chce brecet co mi rekne. Mrzi me, ze poctive cvicime a efekt zadny. ![]()
@Teresa.p Absolutně tě chápu. Třeba u vás i u nás bude stačit jen málo a pochopí to a rozhýbou se. U tebe je super, že jste začali cvičit tak brzo, jinak by to bylo určitě ještě horší.
@Pomka Toho neurologa si ještě vyžádám. Hrozně mě zaskočila doktorova vážnost a nereagovala jsem tak rychle jak bych měla. Ještě za doktorem zajdu a poprosím o doporučení.
@Anonymní píše:
@Teresa.p Absolutně tě chápu. Třeba u vás i u nás bude stačit jen málo a pochopí to a rozhýbou se. U tebe je super, že jste začali cvičit tak brzo, jinak by to bylo určitě ještě horší.
@Pomka Toho neurologa si ještě vyžádám. Hrozně mě zaskočila doktorova vážnost a nereagovala jsem tak rychle jak bych měla. Ještě za doktorem zajdu a poprosím o doporučení.
Ja z toho byla taky paf, ale uz jsem celkem klidna
moje mala zacla az v 11 mesicich lezt a nikdo nic neresil. Bud v klidu, dulezite je cvicit. Dulezity je taky mentalni vyvoj. Zda se ti, ze v nem nejak zaostava?
Take mame chlapecka s hypotonii, ted mu je 11mes a cvicime od asi 3,5mes…je to strasne dlouhe a konec je pro me v nedohlednu…zatim ma maly vsechna vys v poradku a posledne neurolozka rikala, ze kdyz se neprokaze metabol. porucha, ze se jedna o hypotonii prostou, tedy bez priciny a ze zkratka budeme muset jen cvicit..maly je v hrube motorice cca 3 mes pozadu.17.5 mame dalsi meu kontrolu a ja doufala, ze uz poleze, zatim nic, zase na me padla depka, zda je vse ok, ale uz par dni se zkousi dostat na 4 a dnes jsem ho vytahla ven na travu a slo mu to mnohem lepe, byla jsem na nej tak pysna…jinak u nas 1.otoceni na brisko v 6mes, ale spatne…pak do 7,5pauza a od te doby porad a dobre…8,5 pivotuje…9 plazi…a ted 11 snaha na kolinka a konecne poradna opora o obe natazene ruce…je to sikulka, ale je to strasne deprimujici videt, jak vsechny deti do jednoho na plavcu jsou uplne nekde jinde, stoj, lezeni, chuze..
Dobrý večer,
dneska jsem se vrátila do pediatra. Na kontrole v 8 měsících se mu dcera jevila trochu pozadu v motorickém vývoji. Tak jsme se domluvili, že mám přijít za 6 týdnů a podle toho se uvidí dál. Jenže ona se neposunula, zatím se pouze přetáčí, ale neplazí se ani nic víc. Dneska byl hodně vážný, napsal nám papír na rehabilitaci s tím, že má hypotonii trupu a dolních končetin a bude potřeba cvičit Vojtovku. Dost mě tou vážností vyděsil. Máte s tím někdo zkušenosti? Jak dlouho jste cvičili? Kolikrát denně? Jak jsou na tom děti později?