Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
v poslední době je tu několik diskusí, že děti jsou nemocné ze školky a třeba tam první rok ani nechodí.
K tomu mě napadlo, chodili jste s dětmi před nástupem do MŠ někam do kolektivů?
Ja s malým chodim od 3 měsíců na cvičení a plavání, od cca 10 měsíců pravidelně do hernicek. Samozřejmě i tam se objeví dítě s nudlí nebo kašlem.
Chodim právě i s důvodu pěstování imunity a zajímá mě, jestli je to k něčemu. Ja si myslím, že ano a mohl by se pak ve školce lépe adaptovat a být odolnější.
Pro info - malému je 13 měsíců. Prvni větší nachlazeni bylo v 8 mesici, pak šestá nemoc v 10 měsíci - kterou jsme lapili právě na cvičení a pak chytl v roce covid od známých. Očkovaný je.
Chodila jsem hodně, minimálně 1× týdně s kamarádkami do kolektivu stejně starých dětí, 2× týdně za babičkami, semtam herna, plavání taky a stejně to dítě ve školce a i později ve škole marodilo. Tak nějak průměrně, třeba 4× do roka ve školce, 2× do roka na prvním stupni. S druhým už tolik času nebylo, tam tahal maximálně sourozenec něco ze školky, a ta nebývá nemocná téměř vůbec, ani ve školce nechyběla, ve škole mívá 100% docházku (klepy klep). Ona se ta imunita zaprvé dědí a zadruhé buduje i spoustou jiných faktorů - stravou, pohybem, pobytem na vzduchu a sluníčku atd.
Samozřejmě že jsme chodili.
Ale za mě je to prostě o daném dítěti.
![]()
Nemyslím si, že by to souviselo. Jak psala unuděná, imunita se dědí a závisí na více faktorech. Syn strávil i díky covidu první tři roky v podstatě uplně osamoceně a s nástupem do školky nemocný nebýval a není (ťuk ťuk). Mladší dcera už díky němu v kolektivech byla a nemocná byla ve školce mnohem více. A brácha ma čtyři děti a nejmladší od těch starších pořád něco chytalo a s nástupem do školky je nemocné taky dost často.
No, chodili od miminka. Mezi děti, dospělé, do herniček, hřiště. Jestli to pomáhá nemám páru. Pravdou je, že virózy se zbavila vždycky velice rychle a v podstatě se zatím jednalo o chvilkovou zvýšenou teplotu a nudli.
Ano, chodili jsme, ale nepamatuji si, že by děti z těch občasných aktivit byly někdy nemocné. Ta zátěž přišla až se školkou. Mám tři děti, první dítě bylo doma pořád, druhé, o rok mladší, to s nemocemi po nástupu do školky mělo lehce lepší, ale nijak výrazně. No a třetí šlo do školky až byly ty starší ve škole a taky byla každou chvíli doma. Jen první dvě víc trpěly na rýmy a třetí na kašel. Až co jsou všichni tři ve škole, tak se drží zdraví.
Chodli jsme plavat, sem tam nejaka hernicka, jinak starsi sourozenci, navstevy s kamarady a hodne koketiv dospelich - prace, kavarny, restaurace…
Probehlo par kratkodobych nachlazeni.
Skolka od „2 a neco“ no trosku se to zhorsilo. Ale kdyz bych ty absence mela spocitat, tak by to bylo tak 15- 20 dni za 12 mesicu.
Tak po Covidu přibylo hnusných nemocí a trvaly déle. Takže k něčemu asi nějaké vystavení se nemocem bude. My chodili do kolektivu a herniček pořád. Syn byl první rok nemocný pořád, od té doby jako když utne, má velmi dobrou imunitu. Mladší taky dobrá imunita.
Chodily, ne kvůli pěstování imunity a ve školce prakticky kvůli nemocem nebyla. Za mě na plavání, cvičení a do hernicek většina rodičů vezme tak dítě s nudlí, zatímco do školky zvesela vrazí i dítě pěkně nastydle a občas i nadopovane prášky na teplotu (a ne, to si nedomýšlim, to tak mé okolí přiznává), s pupínky apod.
A ne, nevím kudy z toho ven, aby do školky chodily jej děti ve stavu, ve kterém bych s nimi šla na bazén a zároveň mohly matky v klidu pracovat, pokud chtějí/potřebují.
No, tak nas syn 3,5 o detske kolektivy do letosniho leta nestal, kdyz byl mimino a batole, tak jsem postupne vzdala krouzky, protoze se tam jen trapil, do heren jsme tedy obcas chodili
no a dosud je nadprumerne zdravy, nastoupil v zari a doted ve skolce kvuli nemoci nebyl v souctu 5 dni. Je to proste dite od ditete.
Starsi chodila pul roku na plavani, v herne jsme byli parkrat, deti moc nepotkala, protoze u nas nebyly a ona v aute jecela tak, ze me brzo presla touha ji nekam vozit. Mladsi nechodil nikam, byl covid. Zdravi jsou oba od malicka, skolkovy bacily neznam, na OCR jsme s muzem nikdy nebyli. Jedno az dvoudenni rymicku pokryje HO nebo prarodice.
Chodili jsme. Od miminka na plavání, za covidu aspoň denně ven, na hřiště, jak to kam šlo, pak herničky, kolektivu jsme se nevyhýbali. Do doby, než šel do školky, nebyly žádné nemoci. Začalo to až ve školce. Ono je to taky něco jiného když je někde v kolektivu 2× týdně na hodinu a půl nebo když je v relativně malém prostoru každý den minimálně na čtyři hodiny. Určitě to utužování imunity může pomoci, ale zázraky nečekej. Až na vzácné výjimky si tím obdobím školkových nemocí musí projít všechny děti. Někdo to zvládne s nudlí a kašlíčkem jednou za čas, někdo holt má smůlu a je doma víc než ve školce, i kdyby se rodiče stavěli na hlavu. Ale určitě do kolektivu choďte, dokud nebudou zase řádit nějaké virózy ve velkém. Dětem to prospěje, když nejsou pořád jen doma s maminkou.
Chodili jsme hodně. Na cvičení i plavání, od roka a půl do hernicek. No a efekt nula, první rok se dítě do školky moc nepodivalo.
Chodili jsme na kojenecké plavání, na angličtinu, na Rozvoj děťátek hrou, do herniček - ale ne kvůli imunitě, ale kvůli zábavě mojí i dítěte ![]()
na imunitu ve školce to vliv nemělo, byla nemocná 4 roky v kuse, a když náhodou byla zdravá, tak byla covidová uzávěra