Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Gerberka tak to jsem vubec nevedela a evidentne to teda nevi ani dr., protoze na zaklade jejiho doporuceni jsem zacla imunuglukan davat.. clovek ocekava, ze mu dr. poradi to nejlepsi, kdyby se clovek mel ve vsem vyznat.. ale zacinam fakt o nekterych „praktikach“ pochybovat..
Tak ono je můžeš brát kdykoliv, není to tak, že by neúčinkovali, když je začnete brát v lednu, ale protože ten účinek nastupuje docela po dlouhé době, tak je nejlepší začít je brát právě jak říkala Gerberka, protože v době největších nemocí listopad až dejme tomu březen už je ta správná hladina utvořená… To si myslím já…
Držím palečky ať jste brzy dobrý… My plánujeme jít do školky od vánoc poprvé příští týden, ale dnes malej tráví odpoledne s bratráncem, který má lehkoou rýmu, tak snad ten příští týden nastoupíme… ![]()
@hanisv ma to svou logiku:DDD tak jsem zase chytrejsi, furt se clovek uci:) ja uz chci jako, protoze tohle obdobi me nici, jsme tyden zdravi a pak nak navsteva a opet doma, plavani jsme museli rusit.. ted krom toho jeste navic vyrazka, asi atopak, no furt neco:(//
Snad si nějakou tu imunitu ti naši prckové utvoří a bude to dobrý… Teď musíme jen čekat a léčit a čekat a léčit…
A co si myslíte o marťáncích? Teď jsem slyšela od známé, že jsou to nejhorší vitamíny pro děti, protože nemají vhodnou denní dávku těch vitamínů pro děti, že jsou ty dávky překročeny a dětské tělo si tak navykne na vysoké dávky, pak to přestanou brát a bude zle. Něco v tomhle smyslu - nevím, odkud to ví ona, ale znáte to - drápek už je zaťatý a přemýšlím o tom.
Co mám známou, dělala v nemocnici na dětském oddělení zdravotní sestřičku, říká že tento typ Marťánci atd. nejsou na nic, že jen zatěžují organismus… Tak já nevím. Já loni dávala malýmu Pikovit sirup. Nevím, jestli nějaký účinek měl, nebo ne. Malý v té době nijak nemocný nebyl, jen byl strašně bledý a nic moc nejedl, tak jsem ho zkoušela nadopovat něčím, abych mu doplnila trošku vitamínů… Tenkrát mi ho doporučila magistra v lékárně. Když bych dávala dítěti něco na vyloženě podporu imunity, asi bych to konzultovala nejdříve s doktorkou. Doufám, že ony jsou objektivní a nejsou jen zavázané některým firmám a jejich produktům…
Taky se přidám s názorem - Marťánci, Hvězdíci a podobné reklamní taháky jsou naprosto nahouby. Několik lékárnic včetně mojí velice dobré známé magistry farmacie mi potvrdily, že jsou tyto přípravky opravdu tahákem na peníze a je pochybné, jestli ty účinné látky tam doopravdy jsou.
Z vitamínů jedině MULTITABS - byly dříve prodávány jako léčivo a opravdu tam ty účinné látky jsou. Bere to jak starší syn tak i ten mladší, který je bledule a v Multitabs je zastoupeno elementární železo, které dost pomáhá v boji proti virům a bacilům. Železo třeba NENÍ v tom Multisanostolu, jak byla řeč. Já už poctivě čtu všechna možná složení.
Ještě máme odzkoušený ten MULTIVITAMOL od Dr. Theisse - je chuťově taky velice dobrý. PIKOVIT jsme taky zkoušeli, ale je tam jenom céčko, béčka, myslím ještě éčko, ale žádné minerály. Malý měl jak sirup, tak i ty tabletky, které jsou od 4 let.
Stejně nejúčinnější věci na imunitu cíleně jsou na předpis - jako např. bakteriální lyzáty (bronchovaxon, luivac, ribomunyl atd.), mladší syn bere dlouhodobě bronchovaxon + Iskial (olej ze žraločích jater).
Dobrý je ještě RAKYTNÍKOVÝ sirup od dr. Theisse - rakytník je rostlina, která obsahuje velké množství céčka a dalších látek. Já sama jsem si koupila olej z rakytníku v tobolkách.
Jo a ten starší syn (13) bere ještě rybí tuk od firmy Hema - jsou to taky takové ty tobolky. Na Hvězdíky jsme se nenechali nalákat.
Co se nám moc neosvědčilo, byla dost vychvalovaná echinacea - brali jsme opakovaně dvouměsíční poctivou kúru Immunalu (je tam šikovný dávkovač) a výsledky žádné.
@Gerberka Tak já ty Multitabs odskouším.. Ale malej mi jen tak něco nesní, tak snad budeme mít štěstí a Ten Mutitabs mi vezme. Zatím nebereme nic, tak uvidíme… Děkuju za typ…
![]()
Ajoj, chci se zeptat jestli může brát imunoglukan i v těhotenství, děkuji.
Vzhledem k tomu, co si přečteš zpětně, bych si ho v těhotenství nebrala. Ale jestli i tak chceš, tak si přečti návod, tam by to mělo být uvedeno, zda je to vhodné pro těhulky.
Nám imunoglukan na imunitu nezabral, pomohl až vita aktiv vitamínový sirup z 21 druhů ovoce a zeleniny a 10 vitanínů (je tam i rakytník) a colostrum. Díky tomuto se držíme od konce září bez rýmy a nachlazení, minulý rok věčně syn nemocný a často trpěl na laringytidy.
Hlavně je to přírodní a už pro malé děti a také vhodné pro těhotné a kojící
Nedám na to dopustit.
Listoval jsem touhle diskuzí začátkem září, hledal jsem informace a zkušenosti… díky za tu zmínku o kys. benzoové, sám bych si jí nevšiml.
Popravdě jsem dřív než slovenský hlívový imunoglukán našel dětský sirup zvaný Glukánek od české firmy Gynpharma: obsahuje kvasnicový glukan (údajně chutná líp než houbový), má citrónovou příchuť (fakt to není špatné, děcka to neodmítají), neobsahuje kys. benzoovou, výrobce tvrdí že to smí děti od 1 roku, má na to dokonce na webu dobrozdání od České pediatrické komory.
Když jsem Glukánek sháněl, místní lékarna mi nabízela Imunoglukan - po přečtení příspěvku od Nelly 01 (a příbalového letáku) jsem to s omluvou odmítl.
Věci od Gynpharmy (nebo její kompletní sortiment) bohužel nevedou velcí distributoři, od kterých berou kamenné lékárny (objednáte a nejpozději druhý den je zboží na krámě) - a objednávat přímo od výrobce lékárny nechtějí, neprodají toho moc a nezaplatí se jim doprava. Takže to nakonec kupuju přes internet.
Naší malé byly v létě dva roky. Cca od jednoho roku věku prodělala několik výživných bronchitid, které končívaly inhalací Berodualu (na rozšiřování průdušek). Poprvé s ní byla žena dokonce v nemocnici, dalších několik jsme zvládli doma. Místní vyhlášená alergoložka diagnostikovala dušnost při bronchitidách jako astma a naordinovala každý den po celý rok vdechy jakéhosi kortikoidu (Flixotide). Teď v létě přidala i nějaký imunostimulační prášek do pití (šmelcované buněčné obaly vybraných bakterií, název si nepamatuju). Už jsme měli z toho vzorce hrůzu - že se z toho malá sice dostala, ale za týden začne zase kašlat, a bude další měsíc nemocná (do té míry, že bude pár nocí lapat po dechu). No… od té doby, co bere Glukánek (navíc k tomu všemu), což jsou poslední dva měsíce, tak sice už jednou nastydlá byla, kašlala, ale nedusila se - nebylo třeba sáhnout po Berodualu. Za týden to bylo pryč. Proběhla i nějaká střevní virózka - normální jednodenní průběh. Klepu na dřevo.
Sám beru 200 mg Betaglukan od Gynpharmy s céčkem a béčkem od začátku srpna (ponoukla mne k tomu prodělaná primoinfekce Boreliózy, obvoďačka mě zbavila erytému Doxycyklínem) - a jako „vedlejší účinek“ Betaglukanu vnímám citelné zlepšení imunity proti nachlazení. Nedá se říct, že bych nebyl vůbec nemocnej, zaznamenal jsem asi dvě čtyřdenní lehká nachlazení (příznaky sotva vnímám) a asi třikrát jsem cejtil třeba půlden svědění na sliznicích v nose, jako že se něco chystá, a nakonec z toho nic nebylo (dřív bych byl natuty tejden-dva nachcípanej). U sebe se nebojím tomu trochu pomoct prohřátím (lokálním nebo celkovým). Sečteno a podtrženo… spokojenost.
Oživuji diskusi. Ráda bych dceři (3) také dala nějaké glukany na imunitu, ale tabletu mi ještě nespolkne a u sirupů mám problém, když nevydrží nebo se musí skladovat v lednici.
Poradíte mi produkt, který se osvědčil konkrétně vám? Nemusí být nutně z hlívy, i nějaký jiný glukan. Preferuji cucací bonbóny, ale může být i tableta rozdrtitelná do přesnídávky nebo sirup včetně tipů na skladování ![]()
Imunoglukan, malá lahvička vyjde pro tříleté dítě přesně na měsíc a prostě je jen v lednici
a je nejlepší
nedám dopustit na preventan - pro dospělé a pro děti. ![]()
Nasazuji pravidelně už několik let od posledního týdne v srpnu a po celou sezonu poctivě.
Preventan junior - jsou to cucací pastilky, mají výbornou chuť malinovo - jahodovou.