Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kassy píše:
@Paní Colombová: No, čistě z právního hlediska, ty vůbec žádné důvody uvádět nemusíš ani nemusí být žádná kontraindikace. Zákonnými zástupci dítěte jste ty a jeho otec a o všech zdravotních úkonech rozhodujete vy. Mělo by stačit prostě říct, jak to chcete. Doktorka asi bude chtít podepsat, že odmítáte hexu, na to právo má, ale zkontrolujte si, CO podepisujete, nepodepisujte nic, co není pravda (např. že odmítáte očkování, když ho neodmítáte, jen chcete jinou vakcínu). Pokud chcete, aby mělo dítě napsanou kontraindikaci např. kvůli školce, tak to záleží na posouzení lékaře.
Ano, tak to beru. Nejde o strach jak to dopadne (to vim
), spis se mi to nechce resit, pediatri uvadeji rodice svym postojem do neprijemne situace a naznacuji, ze nechteji pro sve dite to nejlepsi (dle posledni kontroly)
jdeme uz dnes, tak pak budu mit zase chvilu klid
v nejhorsim budu chtit pisemne potvrzenou zodpovednost statu, to urcite zabere
Ahoj holky, jsem ve 36+2tt a byla jsem nás nechat zaregistrovat u pediatra. Co mě ale zarazilo, tak bylo to, že mi pořád nabízel (až vnucoval) se ještě teď v těhotenství nechat naočkovat proti chřipce a černému kašli??? Co si o tom myslíte? Já tomu tedy nejsem ani trochu nakloněna. Setkala se s tím už některá z vás?
@pawlinaa ano, celkem běžné. Já bych se nenechala ani omylem.
Než začala tahle móda očkování těhotných, cca před 2 lety, naopak skoro žádný lékař nedoporučil přeočkování tetanu v těhotenství. Dnes se nebojí k tomu přihodit ještě záškrt (nepotřebná pitomost) a černý kašel (hodně reaktogenní vakcína, především u dospělých). Důvodem je to, že zjistili, že s určitou ne úplně zanedbatelnou pravděpodobností acelulární vakcíny proti černému kašli umí způsobit bezpříznakové onemocnění, kdy se ale nakažený stává přenašečem. Vehementní doporučení přeočkování celé široké rodiny tím získalo významnou trhlinu. Pokud máte někdo jiné informace, ráda se přiučím:-)
@pawlinaa ja bych do toho teda taky nesla…precti si pribalovy letak ![]()