Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chtěla bych se vás na něco zeptat. Včera ráno jsem si všimla, že syn 11 t má zvětšená varlata a při doteku pláče. Jeli jsme k dr, odtud do nemocnice a okamžitě na sál s podezřením na torzi varlat. Ta se při operaci naštěstí nepotvrdila, ale šlo o zánět nadvarlat. Infekce se tam dostala krevní cestou, prý mohl mít třebba odřený prstík nebo tak. Hrozně mě to trápí, pořád si říkám, co jsme mohli udělat jinak, třeba si víc mýt rce, zamezit styku s našimi psy nebo prostě něco. Nikam ho skoro nebereme, myslím do obchoďáků a tak. Kde se vezme infekce v těle tak malého miminka? Co mám dělat jinak? Díky
@Markéta240 nic si nevycitej, tomu nezabranis. U dospeleho se bezne dostanou bakterie do krve trebas pri cisteni zubu, akorat ze si s nimi telo poradi. Obcas ne, nekde se uhnizdi a je z toho izolovany zanet. proste je to smula.
@Markéta240 jéditi.. nemáš dělat jinak nic - já chválím, že jsi nebyla jak některé tu (co napíšou diskuzi, půl dne se rozhodují a pak možná vyrazí k dr), ale mazala jsi s dítkem okamžitě k doktorovi
Zachovala jsi se dobře
Neber si to, takových situací ještě může nastat ![]()
Kamarádky ani ne roční syn měl v rameni salmonelozu. příznakem jen několik týdnů nekončící horečka, bolest ruky. Doktoři nic nepoznali, na RTG nic nebylo. Až když si kámoška přes známého vymohla UTZ, tak to tam našli. Bylo to tak akutní, že prý by za týden mohla přijít komplexní sepse. Okamžitá operace. Byl dva týdny na JIP na kapačkách ATB, pak další dva týdny na infekčním. Teď je už v pořádku (cca 4 měsíce po), klidné, usměvavé dítě. Nikdo jí nedokázal říct, kde salmonelu získal a jak se sakra dostala do ramenního kloubu.
Nic si nevyčítej. Je dobře, že všechno dopadlo takhle a raduj se ze svého chlapečka ![]()
@martina.se píše:
@Markéta240 jéditi.. nemáš dělat jinak nic - já chválím, že jsi nebyla jak některé tu (co napíšou diskuzi, půl dne se rozhodují a pak možná vyrazí k dr), ale mazala jsi s dítkem okamžitě k doktoroviZachovala jsi se dobře
Neber si to, takových situací ještě může nastat
souhlasím, často žasnu nad tím, jak se tu vyvrbí diskuze s nějakým (pravděpodobně)akutním případem a zakladatelka neví, co má dělat… ![]()
Jen si jdu postěžovat, ulevit…malej má infekt už asi měsíc…je tto mírně lepší, chytil ode mě nachlazení a má hleny a kaššle, má ecobec a ventolin…jako nehorší se mu to, ale už to trvá měsíc..ty léky bere týden…
ach jo. bojím se, že se z toho nedostane…už měsíc furt sípe…