Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj, syn měl opakovaně vysoké crp 130 v pátek a sobotu. Má průjem, měl teploty. Nyní už se zdá být celkem ok. Udělali mu výtěr pro podezření na salmonelu. Máte někdo zkušenost, že crp bylo vysoké a výsledky kultivace bakterii neprokázaly? díky. Mara
Máme to úplně stejně s dcerkou, jen s tím že salmonela už je vyloučena řádí tady zase nějaká střevní chřipka
@Anonymní píše:
Ahoj, syn měl opakovaně vysoké crp 130 v pátek a sobotu. Má průjem, měl teploty. Nyní už se zdá být celkem ok. Udělali mu výtěr pro podezření na salmonelu. Máte někdo zkušenost, že crp bylo vysoké a výsledky kultivace bakterii neprokázaly? díky. Mara
A vy už víte, že se salmonela (nebo campylobakter) neprokázala?
Při tak vysokém CRP bych se divila (to měl hodnotu v pátek i v sobotu stejnou?).
Vysoké CRP znamená bakteriální infekci, ty horečky k tomu, coby obranný mechanismus těla, jen teorii potvrzují.. možná ne salmonelu, ale jinou. To že se jim nepodařilo nic vykultivovat, ještě neznamená, že žádnou nemá. Ty kultivace taky nejsou 100%. nepíše věk, al enasadila bych Enterol, je bezvadný na široké spektrum průjmů, léčbu i prevenci.
Výsledky ještě nemáme. CPR měl v pátek 130, v sobotu 133. Enterol užívá, průjem už skoro nemá.
Kultivacim bych neverila nekolikrat se mi stalo ze mi prokazali bakterii az napodruhe…nekdy to spatne odeberou nebo uskladni nebo buhvi co se vlastne stane…
CRP může zvednout i viróza, ovšem ne na 130.
Každopádně to, že dál nerostlo, je dobrá zpráva (předpokládám, že syn nedostal atb).
Pokud mu dělali výtěr v pátek, tak nejpozději zítra budete vědět výsledky. Pokud to bude negativní, neřešila bych to (i když je pravda, že záchyt nemusí být 100%, při některých onemocněních se proto dělají 3 výtěry 3 dny po sobě).
Pro ty, které to zajímá… Malý má CRP už jen 13 a žádná bakterie v primokultivaci není. Zítra budou kompletní výsledky. Bohužel ale začal kašlat
Mara, zakladatelka
Dobrý den jsem se synem v nemocnici pro silne prujmy, horečky, syn má crp 235 rikali ze to může být salmonela, jenže ja chytrak zase koukla na google a uplne mě to vydesilo, malému budou 3 ma od včera vysoké horečky
@chelsea001 Crp ma tedy dost vysoke. Predpokladam, ze uz ho leci antibiotiky pro bakterialni puvod. Urcite mu rychle ulevi a do 48 hodin zacne rychle crp klesat. Drzim palce, at je brzy fit!
Právě ze ne, ma průjmy myslí si, ze to je salmonela ale nevědí
Pokud je to salmonela a má průjmy, tak jsou kapačky obvyklá léčba. Salmonelu by měli být schopní potvrdit/vyloučit do 24 hodin.
@chelsea001 Zítra snad už by mohli mít výsledky. Určitě budou kontrolovat i crp. Napiš zítra, jak to se synem vypadá.