Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dvouletá dcerka začla mít včera odpoledne horečku kolem 38,5°C. Bohužel jsou v jejím okolí všichni nemocní a nastoupila teď do školky, tak byla jen otázka času, kdy také něco chytne. Nikdy dříve však nemocná ještě nebyla. Dnes ráno jsme šli už bez zvýšené teploty k doktorce a ta mne vyděsila tím, že vyšel pozitivně test na spálu. Vzpomněla jsem si, že byla v kontaktu krátce s jednou holčičkou, která se čertvě ze spály vyléčila. Každopádně nám doktorka doporučila jezdit na penicilinové injekce každý den do nemocnice. Dcerka byla statečná a všechna vyšetření probíhala u dětské lékařky v pořádku. Když jsme přijeli do nemocnice, byla to tragedie. Velmi nepříjemná doktorka a sestra. Museli jsme dcerku držet tři lidi a celou dobu brečela a bránila se, doktorka na nás křičela, že se dcera hýbe a nemůže se podívat do krku, přitom má dcera už zvládá dávno spolupracovat sama. Byla z paní doktorky a následné injekce tak vystresovaná, že brečela ještě hodinu a teď pořád chce abych slíbila, že už nebude muset nikdy do nemocnice. Jenomže nás čeká ještě 5 injekcí. Přitom všichni známí měli atb na spálu ve formě kapek. Už dcerku nechci dál takhle trápit, zvlášť když má takhle mírný průběh bez vyrážky a již bez teplot. Mám zkusit zítra na pohotovosti požádat o kapky místo injekce? Myslíte že jsem přecitlivělá, nebo Vám to také přijde jako zbytečné trápení dětí? Děkuji za rady ![]()
Taky jsme s dcerou chodili na injekce, ale teda k naší obvoďačce. Celá léčba byla zakončena pendeponem.
@ufonka a varianta, že byste na ty injekce jezdili k vaší paní doktorce, kterou dcerka zvládá? A pokud já vím, penicilínové injekce jsou nepříjemné, myslím, že štípou. Jinak injekce jsou vždy vyšší záruka účinnosti, než forma antibiotického sirupu.
Dcera dostala injekce až po přeléčení sirupem, kdy si její tělo začalo vytvářet protilátky proti streptokokům (vysoká hladina ASLO). Taky měla asi 5 dávek, byla to také tragedie. Skutečně to hodně štípe. Jsou to už 3 roky, pořád na to vzpomíná. Teď to měla zase, nejdříve spála, pak opět vysoké ASLO, ale to nám doktorka tvrdila, že pendepon se k nám už nedováží. Takže víceméně je tentokát bez léčby.
Naše paní doktorka z nějakého důvodu injekce nemůže píchat
Každopádně teď přes víkend a ve svátek v pondělí musíme na dětskou pohotovost a až v úterý na kontrolu k té gestapačce na infekční
Vím, že sirup účinkuje méně ale za cenu té bolesti? Kdyby byla aspoň trochu starší, ale pro takhle malé děti to je hrozné:-( Nechci aby měla trauma z doktorů a nemocnice… Já si bolest z pendeponu ve 4 letech pamatuji do teď a to nejsem na bolest taková citlivka… ![]()
My jsme meli podezreni na spalu loni (maly mel 10 mesicu), taky maly dostal injekci penicilinu v nemocnici a doktorka rikala, ze pokud to bude opravdu spala, budeme muset jeste 5×. Jak pises. Tak jsem se ji ptala, jestli to nemuze pichat i pediatr a ona nam rekla, ze vetsina pediatru tuhle injekci nechce pichat.
Ze se ji muzeme zeptat, ale ze si mysli, ze nepochodime. Ale nevim proc to pediatri nechteji pichat
Nakonec to byla jina nemoc. Takze jsme skoncili misto injekci na tyden v nemocnici. O kapkach bohuzel nevim. ![]()
Jinak trauma, nas maly mel potom syndrom bileho plaste. Protoze po tydnu v nemocnici, jsme skoncili dalsi tyden zase v nemocnici a pak za dalsi tyden mu pichali zas ucho. Takze defakto mesic mel v kuse furt nejake trauma z odberu krve, pichani kapacek, pichani ucha apod. Pak kdyz jen uvidel budovu polikliniky, tak zacal rvat. Nedej boze nejakeho doktora. Ted uz ma skoro 2 roky a na vse zapomnel. ![]()
@ufonka
Svemu diteti bych nechala napsat penicilin v sirupu na 10 dnu.
@ufonka ahoj, ono je to těžké. Penicilínové injekce hrozně bolí, ale jsou účinné a většinou se těch pět zakončuje šestou, tzv. pendeponem. a máš jistotu, že je dítě dostatečně přeléčené. Loni jsme to podstoupili též, napřed jsme ale měli 10dní ospen sirup a ten nezabral, dcera strašně brečela při každé injekci, takže jsme motivovali a vysvětlovali. nejspíš bych ji rovnou slíbila nějakou super hračku, když vydrží ty další injekce a taky ji koupila.
Moje děti nikdy na spálu neměly injekce, ale „jen“ klasická antibiotika. Nicméně - poslední rok má moje nejstarší velký problém s mandlemi a neustále se opakující angíny. Když už měla kolikáté atb v poměrně krátkém sledu, doktorka jí naordinovala penicilinové injekce. Byly silné, dcera měla pár vedlejších reakcí a když po 2 měsících poté dostala znovu angínu a klasický penicilin v tabletě, dostala tak těžký anafylaktický šok, že přijet na pohotovost o 5 minut později, už by nebylo koho zachraňovat :/ Penicilin teď nesmí ani ve stopovém množství, alergie nezmizela a může jí zabít.
Taky jsem zastancem toho, ze bych dala injekce i za cenu protestu ditete. Po sirupu se nam horsi nemoci vraci, nestalo by mi to za to (je mozne, ze by atb v sirupu dostatecne nezabraly a pak to mate nanovo).
Mmch ja vsecka ockovani i pichani nausnic nechavam davam s Emlou - znecitlivujici krem: http://www.lekarna.cz/…1x30gm-krem/ . Vim, ze je to drahe jak svina, ale vydrzi 3 roky a za x neprorvanych injekci mych obou deti mi to stoji (doporucili mi to primo v ockovacim centru fakultni nemocnice)
Nanesu vrstvicku, dam pres to takovy ten vatovy ctverecek a prelepim. A muze se za pul hodiny ockovat (posledniho ockovani si dcera ani nevsimla, odvedli jsme pozornost a necitila nic). Pokud penicilin hodne stipe, treba to aspon zmirni ![]()
Ahoj holky, oživuji tuto diskuzi a chtěla bych Vás poprosit o info.
Včera mi zjistili opět angínu. Jelikož je to v tomto roce již třetí angína a při poslední ( červen) mi zabrala až druhá antibiotika a výsledky jaterek byly zvýšené, má obvoďačka mě poslala do nemocnice, kde mi byla odpoledne na infekčním podána penicilinová injekce. Dnes ráno opět a jdu ještě zítra.
Byl tady někdo v podobné situaci a za jak dlouho jste pocítily zlepšení? Hlavně v krku.. Díky za případné odpovědi. ![]()