Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Lucinka_Kla píše:
Ani ne, mam kopec prace, ale vazne by mě zajímalo, jak si to jako prakticky představuješ a jestli si opravdu myslíš, že být ve 23 letech svobodnou matkou s nechtěným dítětem a bez koruny, je ten NEJ start do života, jak pro tu holčinu, tak pro to nebohý malý. Ptám se proto, že vidím, jak naše dítě manžela miluje a jak strašně důležité pro jeho rozvoj a vývoj (citový i jiný) je, že prostě otec funguje tak, jak má.Toť vše. Jinak svůj pohled na věc už jsem řekla. Šla bych na potrat a začala znovu.
Vidis, a ja v podobne situaci, jako je zakladatelka na potrat nesla
Ve 23 letech uz ma, myslim, start uspesne za sebou (soudim dle sebe, je mi 25). Presne, jak pise @Lynette, zakladatelce neni 16. Znam spoustu holcin, ktere v tomto veku maji dite, a to chtene. A take neznam zenu, ktera by sveho rozhodnuti, dite si nechat, litovala.
Pokud vim, tak se zakl. s pritelem jeste nerozesla. Takze kdo vi, jestli potencionalni miminko vubec bude bez otce vyrustat. A kdyby… Deti bez otce uz vyroslo, a jeste vyroste, nepocitane. Nehlede na to, ze otec muze diteti ze zivota zmizet kdykoli, to pak boli mnohem vic, nez kdyz absentuje od zacatku ![]()
Takze s tebou naprosto nesouhlasim. Na potrat bych nesla, a zacala znovu ![]()
Ještě dodám, že cestovat, studovat, budovat kariéru, užívat života se dá i s dětma. A co se toho startu týče myslím si že je pro zakladatelku lepší start do života mít milované miminko, získat tak zkušenosti, pořádně díky tomu dospět a získat třeba tak smysl života, než mít deprese kvůli potratu. A co se startu toho mrňouska týče, určitě je lepší mít všechno z bazaru a mít milující mámu, než být roztrhaný na kousky. Jen můj názor.
@Fiducia píše:
Vidis, a ja v podobne situaci, jako je zakladatelka na potrat neslaVe 23 letech uz ma, myslim, start uspesne za sebou (soudim dle sebe, je mi 25). Presne, jak pise @Lynette, zakladatelce neni 16. Znam spoustu holcin, ktere v tomto veku maji dite, a to chtene. A take neznam zenu, ktera by sveho rozhodnuti, dite si nechat, litovala.
Pokud vim, tak se zakl. s pritelem jeste nerozesla. Takze kdo vi, jestli potencionalni miminko vubec bude bez otce vyrustat. A kdyby… Deti bez otce uz vyroslo, a jeste vyroste, nepocitane. Nehlede na to, ze otec muze diteti ze zivota zmizet kdykoli, to pak boli mnohem vic, nez kdyz absentuje od zacatku
Takze s tebou naprosto nesouhlasim. Na potrat bych nesla, a zacala znovu
Ale já reagovala na Tebe, nikoliv na „jani23“! Tys psala, že bys chlapa poslala papa a dítě si nechala a já se ptám, jak si to jako představuješ?
„Co by možná kdyby“ je bezpředmětné. ![]()
Ale je to samozřejmě volba té slečny, to je jasné… Jen mi přišlo fér napsat, že si myslím, že tohle není vhodná situace pro miminko. ![]()
@Lucinka_Kla píše:
Ale já reagovala na Tebe, nikoliv na „jani23“! Tys psala, že bys chlapa poslala papa a dítě si nechala a já se ptám, jak si to jako představuješ?
„Co by možná kdyby“ je bezpředmětné.
Ale je to samozřejmě volba té slečny, to je jasné… Jen mi přišlo fér napsat, že si myslím, že tohle není vhodná situace pro miminko.
A ja jsem ti napsala, ze si nemusim nic predstavovat. Uz jsem to udelala ![]()
O vhodnosti prostredi pro miminko s tebou polemizovat nebudu, to neni predmetem diskuze ![]()
Jako rada jdi na potrat a pak za xx let začneš znovu…ty bys to tak asi řešila vid? a to je přesně ono..vše naplánovat (teda já opravdu vše plánuju) a třeba třetí bych taky nechtěla, ale kdyby náhodou bylo, tak i když by to byla totální čára přes rozpočet tak bych na potrat nešla ani náhodou!!!
a jako přesně o tomhle byl dotaz zakladatelky…jestli je možné že by pak už dítě mít nemohla - ano je to možné. A ty píšeš, za pár let si s jiným chlapíkem uděláte chtěné mimi…ale zajdi do poraden pro neplodné páry a koukni na to kolik žen díky potratu opravdu už nemůže mít mimi - frrrrrr a to je pak šok…ted se to nehodilo tak se ho zbavíme - ono to půjde za pár let…ale to není jak jsem psala - koupíme si to a to..to není že půjdeš a koupíš, sice se to děje jen určitému procentu žen, ale děje. A já sama (i když ne po potratu ale díky kyretážím) jsem toho důkazem že se to děje. Prý by to možná šlo…léčba tak rok nebo dva, několik dalších zákroků a možná bych ještě dítě mít mohla. Ale v mé situaci je to zbytečné - ale pak ty 30ti leté ženy, co ve 20ti se rychle rozhodly…tak jim pak zbydou jen oči pro pláč a mohou doufat že po letech a léčbě by se sliznice dala dohromady a jejich děloha by byla schopná 9 měsíců donosit miminko.
Jako rada jdi na potrat a pak za xx let začneš znovu…ty bys to tak asi řešila vid? a to je přesně ono..vše naplánovat (teda já opravdu vše plánuju) a třeba třetí bych taky nechtěla, ale kdyby náhodou bylo, tak i když by to byla totální čára přes rozpočet tak bych na potrat nešla ani náhodou!!!
a jako přesně o tomhle byl dotaz zakladatelky…jestli je možné že by pak už dítě mít nemohla - ano je to možné. A ty píšeš, za pár let si s jiným chlapíkem uděláte chtěné mimi…ale zajdi do poraden pro neplodné páry a koukni na to kolik žen díky potratu opravdu už nemůže mít mimi - frrrrrr a to je pak šok…ted se to nehodilo tak se ho zbavíme - ono to půjde za pár let…ale to není jak jsem psala - koupíme si to a to..to není že půjdeš a koupíš, sice se to děje jen určitému procentu žen, ale děje. A já sama (i když ne po potratu ale díky kyretážím) jsem toho důkazem že se to děje. Prý by to možná šlo…léčba tak rok nebo dva, několik dalších zákroků a možná bych ještě dítě mít mohla. Ale v mé situaci je to zbytečné - ale pak ty 30ti leté ženy, co ve 20ti se rychle rozhodly…tak jim pak zbydou jen oči pro pláč a mohou doufat že po letech a léčbě by se sliznice dala dohromady a jejich děloha by byla schopná 9 měsíců donosit miminko.
Já jsem byla na potratu na začátku dubna v 11tt, je mi 21 a bylo to po roce vztahu ve lžích a podvodech.. Přítel byl naprostej lhář a nemakačenko, odešla jsem od něj ale byla jsem těhotná.. Přemýšlela jsem dlouho jestli si to malé nechat nebo ne, ale nechtěla jsem být prostě na malé sama, takže jsem se rozhodla pro interupci.. Toho rozhodnutí nelituju a ani minutu jsem zatím nelitovala.. Ted mám nového přítele a kdybych si to malé nechala tak bych ho neměla.. Každý se prostě musí rozhodnout sám a i když sem napíše tisíc lidí nech si dítě a další tisíc dej ho pryč, tak rozhodnutí stejně zástane na zakladatelce..
Ale držím palečky aby ses rozhodla správeně.. ![]()
Ahoj, tvou situaci ti vubec nezávidím, musi to byt strašně těžké rozhodnutí. Já bych na potrat nešla, neuznavám ho maximálně, ze zdravotních duvodu, ale to je jen muj názor. Jinak moc držím palečky, at se pro tebe správně rozhodneš. ![]()
No koukám, že se to rozjela i docela ostrá diskuze, což sem opravdu nečekala..
Za všechny názory děkuju, ať už jsou takové nebo takové. Řeším opravdu hrozně moc věcí v hlavě najednou a takhle se z toho vypsat nebo číst Vaše rady mi opravdu moc pomáhá.
Chci se k tomu postavit zodpovědně, abych nakonec udělala, co bude nejlepší pro to malé. Raději se budu trápit, že jsem šla na potrat než se trápit tím, že moje dítě nemá takový šťastný život, jaký gby si zasloužilo..
A abych to trochu rozvedla, přítel je starší, je mu 26let, ale ani tak není na dítě připravený. Jak už jsem psala, náš vztah je občas dost komplikovaný, bydlíme spolu půl roku a teprve se učíme, jak spolu žít a vycházet. Takže jak už tu zazněl jeden názor, asi by to nebyl nejlepší otec pro dítě, rozhodně ne teď, a být v dnešní době na dítě sama, i když s pomocí rodičů, není žádný med.
Zítra spolu jdeme k tomu doktorovi, dnes jsem ho prozatím poslala spát za rodiči s tím, aby si sám pročistil hlavu a taky je seznámil se situací.
Ti se k tomu postaví samozřejmě s odporem, to vím už teď, u nich totiž vládne taková ta opičí láska, kde každou přítelkyni svého syna jen tak tak snáší, protože jim odvádí jejich synáčka..takže tam zřejmě hodí všechni vinu jen na mě..ale kdoví, možná budu překvapená. Každopádně mě hlavně zajímá nakolik se od nich přítel ještě nechá, i v této výhradně naší soukromé záležitosti, ovlivnit. Zároveň, ale chápu, že pro něho asi není jednoduchý nemít v téhle situaci takovou oporu v rodině, jakou by chtěl..no asi je to u nich dědičné.
Mějte se zatím krásně a zítra odpoledne Vám napíšu, jak jsem dopadla.
Ještě jednou díky, ![]()
Ahoj,
tak Vám píšu, jak jsem slíbila. U doktora proběhlo všechno v pořádku. Potrat by pro mě žádný risk nebyl, spíše těhotenství by bylo hodně rizikové vzhledem k tomu, že jsem ty své anomálie jako dvě dělohy a přepážku, co mám, neřešila již dřív. Měla jsem z toho předtím strach.
Ještě jsem se pevně nerozhodla, ale vzhledem k tomu, v jaké jsem situaci, jak s přítelem nebo spíš v naší finanční situaci, která opravdu není nejlepší a sama bych to potom nezvládla, rozhodnu se nakonec nejspíš pro interupci. Opravdu hodně jsem přemýšlela a i kdyby se to nakonec asi přece jen nějak zvládlo, tak nechci do takové situace přivést malé dítě. Nemám vyřešeno, co budu dál v životě dělat, jestli s přítelem zůstanu, kde bych pak dál bydlela a hlavně za co..je tu prostě příliš mnoho „ale“ a nejistot a za těchto okolností je podle mě zodpovědnější na ten potrat jít. Samozřejmě tu někdo možná bude oponovat, že zodpovědnější by bylo si předtím pohlídat nějakou antikoncepci, s čím souhlasím, ale vrátit už to nejde.
Doufám, že tu tímto nikoho nepobouřím, za Vaše názory, rady a pomoc Vám opravdu moc děkuju.
Přeju Vám i Vašim dětem, ať jste šťastní a zdraví, mějte se krásně, J.
škoda za jak málo jsi Tvé miminko vyměnila ![]()
Přeji Ti hodně štěstí v dalším životě.
Jani, jaký týden doktor potvrdil? Pokud nejsi rozhodnutá, tak to neuspěchej, pokud jsi kolem toho 5tt, tak máš do 12tt čas - je sice lepší jít na interupci ev. dřív, na druhou stranu ledasco se může vyřešit samo, popř. názor ještě změníte, ažse vám to v hlavě rozleží. Finanční situace je určitě důležitá, na druhou stranu v životě se toho může stát tolik, že i když budete mít třeba oba dobrou práci, tak tě přítel (manžel)opustí a zůstane ti zas jen rodičák..prostě ne na vše se dá spoléhat. Hlavně pokud by ses rozhodla pro interupci, tak už neodkládej ev. operaci přepážky (po výkonu je dobré delší dobu neotěhotnět), aby ev. další těhotenství nebylo tolik rizikové.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.