Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chci se zeptat do kterého týdne nebo měsíce je možné provést interupci… Je pravda, že po ní, už taky nemusím mít děti? Je mi 31 let…Díky za odpověd..
Interupci (myslím „chtěnou“) lze provést do ukončeného 12.tt. A rizika tam samozřejmě jsou…i riziko, že v budoucnu už se mimčo nepovede.
Interupci jde provest do 12t s tim otehotnenim se to muze stat,ale neznam nikoho takoveho hodne stesti
Je možné, že už potom neotěhotníš. Stává se to i po revizích dělohy. Když moc seškrábnou děložní sliznici, má problémy s dorůstáním. Podle mě to teď řeší v Přešlapech.
antoniebak píše:
Dobrý den, chci se zeptat do kterého týdne nebo měsíce je možné provést interupci… Je pravda, že po ní, už taky nemusím mít děti? Je mi 31 let…Díky za odpověd..
Antonie a ty chceš ve svém věku interupci???
Neznám tvou situaci, ale v tomhle věku je pro některé problém otěhotnět. ![]()
antonie - hele nechceš nám k tomu říct víc? třeba by holky i poradili či povzbudili v tom miminko prostě přijmout. skutečně to v tvém věku je nutné??
pokud tě k uvažování o interupci nutí okolností, k čemu se kloníš ty sama?
ještě k té interupci, nevím jestli víš - těhotenství se nepočítá od početí, jak by člověka napadlo, ale zhruba o dva týdny dřív před početím , tj, od začátku poslední menstruace. a do dvanáctého týdne znamená maximálně 11týdnů a 6 dnů.
Lasicka píše:
Je možné, že už potom neotěhotníš. Stává se to i po revizích dělohy. Když moc seškrábnou děložní sliznici, má problémy s dorůstáním. Podle mě to teď řeší v Přešlapech.
Nejen Preslapy ale i v Ordinaci
a rika se tomu Ashermannuv syndrom - interrupce znamena, ze ti takovou „lzickou“ vyskrabnou (proto se preruseni tehotenstvi za komousu rikalo vejskrab
) obsah delohy vcetne i vetsiho mnozstvi delozni sliznice, takze pak sice otehotnis, ale embryo se nema kde uchytit/zavrtat.
Dalsi riziko je ruptura - protrhnuti delohy a vubec tech rizik ve veku 31 let - tedy pokud je to prvni tehotenstvi, daleko vice a jak tu bylo zminovano - nekdo v tomto veku (i daleko mladsim - viz denicky Snazilek zde) ma problem i otehotnet…
Dobry den jsem tehotna a chtela sem jit na interupci,jenomze jsemn na to nemla penize abych to mpohlaat pric. tak sem se vsim cekala na posledni chvili. kdyz uz jsem mnela doktora a vypsany papir na interupci tak sem semmusela jit jeste ten den obednat do nemeocnice. a tak jsem to i udelala,jenomze byl ten den patek a ja mela byt v sobotu dvanact tydnu a jelikoz se v zadne nemocnici pry neoperuje pres vykendy tak to neslo takze me vsude doktori odmitli. za vypsani papiru jesm dala 1000korun. a tet mi je ten papir k nicemu. prosim poradte mi co mam delat myslite ze uz by to opravdu neslo abych sla na tu interupci? ja nevym co budu delat az se to narodi mam totiz uz dve deti a treti bych opravdu nezvladla,v lednu tento rok jsem porodila holcicku mam stoho docela strach prosim poradte mi jestli by se semnojeste nedalo neco udelat prosim napiste mi na muj mejl moockrat dekuju za odoved z pozdravem sarlota :
sarlotko, nevím jestli se s tím dá ještě něco dělat, asi ne, ale po porodu můžeš miminko dát k adopci. nevím jak to máš s partnerem.
Ahoj,
jak holky píšou, 12.tt je hranice pro interupci, pak už jen ze zdravotních důvodů na doporučení lékaře. Jinak určitě pak už otěhotnět nemusíš, ale není to pravidlo. Znám paní, která si v 18-ti nechala vzít miminko a teď se snaží s manželem už po 8. a vždy jej okolo 20.tt potratí, protože ho po interupci není schopná udržet.Ve tvém věku bych navíc řekla, že na mateřství máš nejvyšší čas. Ale je to na tvém uvážení.
Dominiko,
sama jsem byla dvakrát nedobrovolně na kyretáži, to znamená, že odstraní obsah dělohy. Je to vlastně podobné jak interupce. Rizika tam jsou, budeš se pak muset víc hlídat, abys nenastydla a nedostala třeba zánět, do další menstruace vynechat sex, aby se dovnitř nedostala nějaká infekce apod. Lékař by jistě věděl více jak jsou ta rizika velká.
Já jsem nyní opět těhu, po zákrocích se vše zahojilo a žádné komplikace nanastaly.
Samozřejmě je to nápor nejenom pro tělo, ale i pro psychiku, dobře si to zvaž, jestli se o dítě opravdu nedokážete postarat.
Držím palce, ať se rozhodneš správně.
Dominiko, kašli na rodiče a na přítele. Oni z toho pak nebudou mít deprese a psychické problémy do konce života, to ty. Na to že jsi šla na potrat prostě nikdy nezapomeneš a pokud jsi sama na vážkách a nejsi o tom ty sama pevně přesvědčená tak tam nechoď. Nějak bylo nějak bude. Dobře si to zvaž ty sama. Jedna holka v mém okolí otěhotněla v 16ti a díky tlaku rodičů a přítele na potrat šla - dodnes se jí chce brečet když si na to vzpomene, nedokáže o tom mluvit a to je už dva roky stará záležitost. Nakonec po potratu si uvědomila jak moc to dítě chtěla a hned se snažila otěhotnět znovu - po roce otěhotněla ale málem potratila - dítě se narodilo tak předčasně že kdyby se narodilo o týden dřív byl by to potrat. Naštěstí se ho podařilo zachránit ale příčinou předčasného porodu mohla být právě ta předešlá interupce. Přestože má už miminko doma stejně vědomí že mohla mít už dvě děti jí z hlavy nikdo nevymaže a zatím se s tím žít nenaučila - trápí jí to dodnes a jen se snaží na to nemyslet. Znám hodně ženských které litují toho že na potrat šly a snaží se to samy před sebou různě obhajovat ale marně - je jim to líto. Naproti tomu neznám žádnou ženskou která by litovala toho, že si dítě nechala. Zvaž to dobře a na okolí neber v tomhle žádné ohledy - je to tvoje tělo, tvoje dítě a tvůj život.
Ja nejsem schopna pochopit, jak vlastni rodice mohou svou dceru nutit k potratu. Nutit ji tak riskovat a vlastne nechat zabit sve vlastni vnoucatko??? Ja kdybych prisla domu tehotna treba v 15ti, tak by tatka asi vyvadel, ale nic by nenadelal.
Mamka by byla ustarana jako vzdy ze vseho, ale vim, ze by mi bylo oba oporou. A to jsem z rodiny, kde predmanzelsky sex je ne uplne spravny ![]()
A kdyby si nekteri rodice mysleli, ze si jejich dcera zkazi zivot… To je podle me blbost. Zivot si nikdo nezkazi. Pozdeji by spis moh litovat, ze uz se miminka nedocka.
Nejzahsim pripade se da rict, ze jak se mimi narodi, tak pujde k adopci. Takze se muze pekne narodit a nakonec z nej budou vsichni tak paf, ze ho nedaji ![]()
Dominiko, už to moc hezky napsala Lynette… Rodiče ani přítel by tě neměli posílat na interupci, ale spíš by tě měli podpořit v tvém rozhodnutí a pomoci v tvoji situaci. Nevím jestli už máš hotovou školu nebo teprve končíš, ale věř, že vše se dá zvládnout a miminko je obrovský dar. Nikdy nemůžeš vědět jestli budeš mít další mimčo. A jde hlavně o psychiku, Sama tu zkušenost nemám, ale osobně si myslím, že vyrovnat se s potratem nejde. Rodiče nechápu, u nás je to stejnýjako u be-ru.sky- předmanželský sex ne zcela podporovaný, ale kdyby se stalo, pomohli by mi. Pokud se rtozhodneš si mimčo nechat, buď na sebe pyšná
Mimčo Ti to určitě vrátí
Moc na tebe myslím a vše zvládni
@Dominika18 píše:
Dobrý den. Je mi 18let a jsem v 7tt. Přítel i rodiče mě posílají na interupci, ale já z toho mám hrozný strach. Bojím se, že už pak děti nebudu mít.Děkuji za odpověď.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.