Intolerance laktózy v Chorvatsku

7674
23.5.22 19:44

Intolerance laktózy v Chorvatsku

Dcera šest let, má intoleranci laktózy…máme to teprve od loňského srpna-září. Letos fičíme do Chorvatska, konkrétně Istria, Medveja. Jak to tam chodí s jídlem? Třeba zmrzlina. U nás vím, že alegen č. 7 nesmí být a dobrý. Pizza to bude asi uplně zapovězené…ale třeba nějaké jídlo v restauraci? Mají uvedeny alergeny jako u nás? U nás i v řízku je mléko… kolikrát je to problém, ale zatím jsme to vždy pořešili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2369
23.5.22 20:10

Trocha mléka nevadí…v řízků, pizze, pečivu
Intolerance není alergie.
Stopové množství mléka je běžne v pečivu a ve spoustě potravin.
Vynechala bych mléčné výrobky.
V supermarketu tam asi nebudete, že byste koupili něco mléčného bez laktozy přímo v Chorvatsku?
Taky mám intoleranci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
23.5.22 20:17

@Veru1987 Vyzkoušeli jste enzym laktázy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
23.5.22 20:22
@jejjej píše:
V supermarketu tam asi nebudete, že byste koupili něco mléčného bez laktozy přímo v Chorvatsku?
Taky mám intoleranci.

Na pizzu dají mozarelu, do vajíčka na obalování naliji mléko… toho bych se fakt bála tedy. Máslo na rohlíku udělalo fakt problém. A ve velkém hrnci omáčky jedna zakysaná smetana a problém na 2 dny.
Bude tam lidl takže nakoupíme bezlaktozové věci…ale už vidím jak bude chtít pizzu. Z mozarrelou pizzu bych ji nedala. Kupuji bezlaktozové pizzy. Nebo připravujeme doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
23.5.22 20:23
@Evkad píše:
@Veru1987 Vyzkoušeli jste enzym laktázy?

nezkoušela, četla jsem o tom…ale netuším jak bych pak měla dávkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
23.5.22 20:23
@jejjej píše:
Taky mám intoleranci.

a pečivo dávám jen fakt bez syrovátky, másla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18232
23.5.22 20:29

@Veru1987 Jsou v EU, měli by mít značení potravin. V restauracích nevím, zkus se zeptat tady http://www.intolerancijanalaktozu.hr/ Dole je kontakt. My tam před lety příbuzné kupovali LF věci, o kterých si v CR mohla jen nechat zdát. Jak je to tam teď netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
23.5.22 20:32
@Veru1987 píše:
nezkoušela, četla jsem o tom…ale netuším jak bych pak měla dávkovat.

My začínali s těmi slabšími. cca půl hodiny před jídlem, někdy těsně před jídlem - jak to vyšlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4154
23.5.22 20:39

To mate naky drsny. Mam taky intoleranci a stravuji se normalne, vyhybam se jen mleku do kafe, smetane a kremovym dortum. Pizza mi v zivote neudelala problem, natoz rizek. A navic problem mam okamzite do pul hodiny, bud se jen nafouknu a nebo se jednorazove po… To co popisujes mi sedi na neco jinyho spis, neni to alergie na bilkovinu kravskeho mleka? Ja vim ze asi znas diagnozu svyho ditete, ale ten popis teda nesedi a to to mam od zacatku puberty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
23.5.22 20:42
@tini píše:
To mate naky drsny. Mam taky intoleranci a stravuji se normalne, vyhybam se jen mleku do kafe, smetane a kremovym dortum. Pizza mi v zivote neudelala problem, natoz rizek. A navic problem mam okamzite do pul hodiny, bud se jen nafouknu a nebo se jednorazove po… To co popisujes mi sedi na neco jinyho spis, neni to alergie na bilkovinu kravskeho mleka? Ja vim ze asi znas diagnozu svyho ditete, ale ten popis teda nesedi a to to mam od zacatku puberty

Bezlaktozové mléko ji nevadí, lipánek bez laktozy v pohodě. S tím řízkem nevím..nezkoušela jsem, prostě mléko do vajíčka nedávám, nebo dám bezlaktozové mléko. Jediný pokus bylo to máslo na rohlíku a zakysaná smetana v omáčce…od té doby už jen bezlaktozové máslo, a smetany bezlaktozy. takže alergie na bílkovinu kravského mléka to nebude…vadili by ty bezlaktozové mléčné produkty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4154
23.5.22 20:51

Ty jo, to vam fakt nezavidim, maslo, jogurty, zakys, vse v pohode, po lipanku se max na chvili nadmu. Mam to po mamce a ta to ma jako ja. Omezuje nas to na cestach, ze si dam vetsi pozor, abych nekde nedelala ostudu, ale jinak v poho. Nevim jestli by vas nemeli jeste dovysetrit. A poradila bych se o tom enzymu, kdyz to ma takto hodne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18232
23.5.22 20:59
@tini píše:

Někdo má ještě zbytky toho enzymu, někdo je na nule. Příbuzná nesnese vůbec nic, ale zas ji zabírají tablety z DM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21637
23.5.22 21:12

@tini hele já zakladatelku chápu, syn to má skoro stejně. teda pizzu neřeším, jen si pak chvilku stěžuje na bolest břicha. Ale bez problémů si dává ve škole i buchtičky s krémem, jen si před jídlem dá Laktazan (to je ten enzym na trávení laktory). Máme s tím hodně dobrou zkušenost. Doktor se teda moc netvářil, varoval, že by se neměl používat moc často, ale na takové občasné výstřelky v jídle to je super. Syn takto zvládne v restauraci i poctivou svíčkovou se smetanou a nebo dort v cukrárně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
24.5.22 00:19

Zeptat se?
Jako nevím 😂 když někde jsem a něco nevím a nebo se chci ujistit, tak se prostě zeptám. Myslíš si, že na to nejsou zvyklí?

Představ si, že i někteří místní v Chorvatsku trpí intolerancí na laktózu a tvoje dcera není jediná na světě s tímto problémem.

Navíc v jídelních lístkách nejsou povinně alergeny zase tak dlouho zavedené a lidé předtím taky žili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
24.5.22 06:13

U nás ani ten enzym laktázy nebyl 100% (asi vadí ještě něco). Nicméně dovolené jsme řešili tímto.
V době, kdy synovi prokázali intoleranci laktózy se na trhu ukázal první preparát s enzymem laktázy a později přibývaly další. Naštěstí to vycházelo tak, že první byly ty nejslabší a pak ty silnější.

V restauracích se dalo vybrat, zmrzliny jsme kupovali v obchodě - ne na ulici (byli jsme v různých zemích, ale v Chorvatsku ne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek