Invalidní důchod - délka vyřízení

5
9.9.22 15:33

Invalidní důchod - délka vyřízení

Zdravím, mamka si vyřizuje invalidní důchod, má přiznaný třetí stupeň. Řekli nám, že pak může čekat až 90 dnů. Po dvou a půl měsících přišlo kladné rozhodnutí z Prahy. Uběhl další skoro měsíc, přišel dopis o navýšení důchodu. Nicméně důchod samotný jí ještě do teď žádný nepřišel. Je to už dlouhá doba bez příjmu, tak se chci zeptat zda je to normální. Zkoušeli jsme i vyplnit formulář na webu, odpověď byla, že to má v rozhodovací fázi, přitom rozhodnutí už necelý měsíc doma. Děkuji za info a zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2164
9.9.22 15:35

Když si přečtete celé to rozhodnutí, je tam nějaká lhůta, kde se píše o odvolání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
9.9.22 15:39

Je tam uvedeno, že je možné do 30ti dnů podávat námitky. Takže se ještě měsíc čeká na tohle?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65294
9.9.22 15:41
@Dejv11 píše:
Zdravím, mamka si vyřizuje invalidní důchod, má přiznaný třetí stupeň. Řekli nám, že pak může čekat až 90 dnů. Po dvou a půl měsících přišlo kladné rozhodnutí z Prahy. Uběhl další skoro měsíc, přišel dopis o navýšení důchodu. Nicméně důchod samotný jí ještě do teď žádný nepřišel. Je to už dlouhá doba bez příjmu, tak se chci zeptat zda je to normální. Zkoušeli jsme i vyplnit formulář na webu, odpověď byla, že to má v rozhodovací fázi, přitom rozhodnutí už necelý měsíc doma. Děkuji za info a zkušenosti.

jo, ony ty peníze přijdou později, než rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
9.9.22 15:41

Já předpokládám, že to rozhodnutí je plnomocné až po uplynutí těch 30 dnů. Kdyby někdo podal namítky, tak se musí řešit dál…Třeba k výši a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
9.9.22 16:07

Tak duchod ji prijde zpetne od data zadosti, takze klidne ji muzes zalozit.
A jinak zasadni u techto veci je byt v kontaktu s osobou, ktera rizeni vede, zavolat, pripomenout se, zeptat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
9.9.22 16:11

Děkuji za odpovědi, snažím se pomáhat samozřejmě. Jen právě i po telefonu jí paní ze sociálky není schopná nic říct, jen že se to vyřizuje. Ale asi toho tedy mají moc a nezbývá než čekat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24723
9.9.22 17:43

Já jsem si tehdy podávala žádost o ID na začátku října, asi za měsíc jsem šla ke komisi a rozhodli, že dostanu 1. stupeň na dva roky s přiznáním od data rozhodující lékařské zprávy, myslím 8.10. Oficiální rozhodnutí o přiznání ID přišlo pak poštou asi za 14 dní a ještě o něco později, někdy začátkem prosince, výměra výše důchodu. První peníze na účet jsem dostala, co si tak pamatuju, někdy začátkem února. Ale bylo jich dost, protože to byla platba za říjen, listopad, prosinec a leden najednou. Pak už to chodilo pravidelně vždy začátkem měsíce. Takže ano, musíte čekat. Jestli je to jediný příjem, je to nepříjemné, já jsem chodila do práce, jen jsem měla snížený úvazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24897
9.9.22 17:51

Tam se určitě čeká na nabytí právní moci… jestli je tam 30 dnů (to je teda dost), tak si je přičti ke dni obdržení rozhodnutí a ten den volejte úředníkovi podedpsaném na rozhodnutí a připomeňte se… přijde to zpětně za všechny ty měsíce, ale je to síla být tak dlouho úplně bez příjmu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.22 20:21

Mě rovnou při podávání žádosti úřednice připravila na to, že 4 měsíce normálka. Konec března posílal můj doktor zprávy, v květnu mi přišlo, že ID jednička, ke konci srpna rozhodnutí o výměru (+ v tom bylo ještě 2× zvýšení) a je září a pořád nic, ale čekám, že tenhle měsíc už snad. Známá žádala o rok dřív a peníze jí přišly přesně po 5 měsících od chvíle, co k nim lékař poslal všechny papíry. Vyplaceno zpětně samozřejmě.
Na tohle by se mělo upozorňovat, aby si lidé, kteří třeba nemohou pracovat, mezitím zařídili třeba hmotnou nouzi nebo tak. Já mám výhodu, že částečně pracovat můžu, takže mě to čekání nepoloží, ale mnozí jsou fakt úplně bez příjmů.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat