Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tiger-lily píše:
Jaká je nejvyšší hodnota IQ?
nejvyšší změřena byla 160, ale to je vlastne vyjimka
Určitě je to fajn
já bych se spíš bála kdyby mu vyšly hodnoty pod 80.. je to průměrné dítě, samozřejmě se musí brát ohledy na věk, a jak už někdo psal IQ není všechno, je důležité mít i nějaké osobní předpoklady
![]()
@jizvíková No a podle čeho se to jako určuje? Mám na mysli, když někdo dělá iq test u profesionála, ne nějaký ořezaný z netu. Když třeba odpoví na všech 160 otázek bez chyby, tak má iq kolik?:D
@Tiger-lily píše:
@jizvíková No a podle čeho se to jako určuje? Mám na mysli, když někdo dělá iq test u profesionála, ne nějaký ořezaný z netu. Když třeba odpoví na všech 160 otázek bez chyby, tak má iq kolik?:D
to nevím
@jizvíková píše:
nejvyšší změřena byla 160, ale to je vlastne vyjimka
Nejvyšší naměřené IQ v historii bylo přes 200. 2% populace mají IQ vyšší než 130 a takoví se mohou stát členy Mensy, nejvyšší hodnota měřitelná jejich testy je IQ 160, ale to neznamená, že neexistuje spousta lidí, kteří ho mají vyšší.
Příspěvek upraven 12.05.13 v 14:09
@Tiger-lily píše:
takhle to nefunguje a nikdo to bez chyby neudělá
nejsou to otázky, ale je to sysstém kvízů či jak to napsat, každá část se zaměřuje na jiný typ inteligence (matematická, vizuální, prostorová atd) je toho hodně, každý z nás je lepší v něčem jiném, takže výsledky jsou pak vlastně průměrem. Můžeš být geniální v empirii, číslech, ale v něčem jiném můžeš totálně selhat, třeba nejsi schopna si něco představit tak, aby sis otázku zvizualizovala a mohla odpovědět
@Tiger-lily píše:
podle mě záleží i na tom, jestli si nad tím láme hlavu hodinu nebo půl dne. ale to je nadneseně řečeno. jedna má známá dělala iq test v psychiatrické léčebně a to bylo vážně na několik bloků pár dní. takže to co je na netu zas moc směrodatné není
@Len-til-kah píše:
Nejvyšší naměřené IQ v historii bylo přes 200. 2% populace má IQ vyšší než 130 a takoví se mohou stát členy Mensy, nejvyšší hodnota měřitelná jejich testy je IQ 160, ale to neznamená, že neexistuje spousta lidí, kteří ho mají vyšší.
no, jenže ti by si testy museli vytvořit sami
![]()
za mě se do mensy mohlo nad 140, že by změna??
mimochodem jsme s mužem nedávno zjistili, že máme zcela stejné IQ ![]()
@jizvíková nikdy jsem si nenechala měřit IQ, ale podle mě to vždycky bylo nad 130. Nad 150 existovala podsekce Mensy, tzv. Einstein klub, ale buď už není, anebo se mi ho prostě nepodařilo dohledat.
Zadne extremy nejsou uplne dobre, at uz smerem nahoru nebo dolu. smerem dolu asi nema smysl rozebirat, smerem nahoru - rada vysoce inteligentnich lidi je casto v beznem zivote naprosto nepouzitelna, mmj asocialove, „podivini“…proste nekde priroda prida a nekde ubere. Vyjimecne se povede prudce inteligentni kraska s pevnyma petkama
.
@jizvíková píše:
takhle to nefunguje a nikdo to bez chyby neudělá
nejsou to otázky, ale je to sysstém kvízů či jak to napsat, každá část se zaměřuje na jiný typ inteligence (matematická, vizuální, prostorová atd) je toho hodně, každý z nás je lepší v něčem jiném, takže výsledky jsou pak vlastně průměrem. Můžeš být geniální v empirii, číslech, ale v něčem jiném můžeš totálně selhat, třeba nejsi schopna si něco představit tak, aby sis otázku zvizualizovala a mohla odpovědět
Vím, jak ty testy vypadají. Zajímalo by mě, jak se hodnotí a jak se jim přiřazuje konkrétní hodnota iq. a proč by to někdo nemohl udělat bez chyby?
@Tiger-lily píše:
Vím, jak ty testy vypadají. Zajímalo by mě, jak se hodnotí a jak se jim přiřazuje konkrétní hodnota iq. a proč by to někdo nemohl udělat bez chyby?
tak bez chyby to udělá člověk s iq 160 a vyšším
Ale kolik jich je?
![]()
@Tiger-lily píše:
Zajímalo by mě, jak se hodnotí a jak se jim přiřazuje konkrétní hodnota iq.
To by mě taky zajímalo. Asi potřebuješ mít nějaký etalon, který řekneš, že má IQ dejme tomu těch 160.
Jinak je tam samozřejmě jako u každého měření i chyba měření a určitá část se dá natrénovat. Kromě toho, že některé složky inteligence jsou lépe měřitelné než jiné.
@kate02 píše:
tak bez chyby to udělá člověk s iq 160 a vyššímAle kolik jich je?
![]()
Relativní množství (poměrná část populace) hodně malé, ale absolutní může být dost velké. Je jich určitě dost.
@Len-til-kah Takže to tak vidím, že je iq jen úplně orientační hodnota něčeho neidetifikovatelného ![]()
Ne dělal to u Mensy, na internetu mu vyšlo 145