Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tiger-lily píše:![]()
![]()
Hoď do toho 99 kč ještě jednou. Vyjde líp. A pak ještě lípjestli to takhle není vymyšlené.
Asi jo
hloupá na to jsem dost ![]()
@Anonymní píše:
Znám kluka, který má podle testů v Menze IQ 137. Střední školu nedodělal, pár profesorů nerozdýchalo jeho věčné poznámky, když je opravoval. Jeden idiot mu dával dokonce opakovaně za 5, protože písemky za F a M odevzdával zásadně bez výpočtů - rovnou s výsledky. Neměl to jednoduché![]()
Dneska vlastní s manželkou hospodu, roznáší pivko po place a je podle svých slov spokojený. SŠ si zatím nedodělal a nemá to ani v plánu.
Jednou jsem ho viděla „luštit“ sudoku - to bylo rychlopsaní, měl to za pár vteřin![]()
Ahoj, já mám podle testů Menzy (trvaly 4 hodiny a docela záhul) IQ 139. SŠ jsem taky nedodělala. Taky roznáším pivo na place ve své hospůdce. K tomu jsem si udělala obchod s drogerií. Já radši vyluštím stodvacetkrát sudoku, než jedno daňový přiznání… Ještě, že na to mám lidi
.
Já si kdysi nechala udělat testy taky, výsledek 147. Mám teda VŠ, ale v tom oboru pracovat moc nechci… Jinak už od školky jsem měla problémy „zapadnout“
Až na té VŠ se to srovnalo, díky bohu
Nepřijdu si nijak zvášť chytrá, to vůbec ne, jen občas nedokážu pochopit, že někdo něco nechápe
Ale je to sranda, člověk se tím docela slušně baví…
Jo a teda na střední jsem jednu dobu taky měla slušnou krizi, takže stačilo málo a kdo ví, jak by to celé dopadlo
Ale to není o inteligenci, ale o pubertě
A na konci VŠ jsem dostávala uplně panický strach ze zkoušek, hlavně státnice - odkládala jsem to snad dva nebo tři roky
To luxusně všechno zapomenete
A pak jsem tam vyklepaná šla a dostala „A“ a já blbá se tím roky stresovala…
Mimochodem, na závěrečky z autoškoly jsem nešla dodnes
taky strach z neúspěchu nebo nevím z čeho
Ale to taky dám ![]()
Prostě IQ není vše ![]()
@Carolline1 to mam taky! Cim vic jsem o necem cetla, tim vic mi dochazelo, kolik toho o tom jeste nevim a pak jsem sla ke zkousce s pocitem, ze jsem uplne duta - no a pak za jedna, ze. Doma uz se mi smali a nebrali pak moje panikareni vubec vazne
![]()
A i ted to mam tak, ze mam pocit, ze neumim nic mic extra (pritom by se toho naslo dost) prijde mi, ze to prece vi/umi kazdy, sak je to lehke
Od tvorby webovych stranek po rucni prace - ne ze bych to mela nejak supr zmaknute, ale jak pises, nechapu, ze na tom nekdo neco nechape
Na druhou stranu spoluzacky na VS si pochvalovaly, ze jsem jim ledacos vysvetlila, ze to pak pochopily v pohode (veci typu vyvojove diagramy, programovani apod.) ![]()
@Angua Tak programování je zrovna pro mě uplně španělská vesnice, nikdy jsem se o tom moc nezajímala a neprahla po věcech spojené s IT
Ale jasně, kdyby bylo nejhůř, asi bych se to naučila, ale bylo by to mučení
Zrovna technický věci a spojený hodně s PC moc nemusím, ale doba si to žádá ![]()
Uplně tě chápu, mám to stejně tak, přijde mi to samozřejmost, že člověk něco ví
A to si opravdu nemyslím, že jsem sežrala všechnu moudrost světa
Spíš vím dost věcí do hloubky a o něčem zase skoro vůbec nic
Ale pochybuju, že někdo ví všechno o všem, že jo
Ikdyž se tak mnoho lidí tváří ![]()
@Carolline1 ja spis to mam tak, ze vim od „vseho“ trochu - takovy ten zaklad, abych vedela o cem to je, ale vylozene do hloubky toho moc neni. Snad jenom muj obor, tam snad trochu jo
Me prave vsecko kolem pocitacu bavi dost, kolikrat jsem si uz rikala, ze si to prave prohloubim.
Je možné aby IQ rostlo, zvyšovalo se? jde o dítě, před rokem 75 a nyní 79, věk 15 let.
Jasně že ano, IQ roste s učením se nových vědomostí, poznávání situací atd. ![]()
@kve-tinka píše:
Jasně že ano, IQ roste s učením se nových vědomostí, poznávání situací atd.
děkuju
to jsem potřebovala slyšet
už mi sedá motýlek na ramínko ![]()
IQ obecně nelze zvýšit.
Jedna z definic inteligence, potažmo IQ je „schopnost poradit si v nové situaci v jaké člověk doskud nebyl, vyřešit úkol, který dosud neviděl“
Mozek se chová jako sval a trénování je rozhodně ku prospěchu, ale IQ výrazně nezvýší. Trénování napomůže lépe (nebo rychleji) zvládat známé situace.
Jednalo se o stejný typ testu?
Byl to test u psychologa nebo někde na internetu?
Rozdíl 3-5 bodů nelze brát jako „zvýšení IQ“. Testy samozřejmě přepočítávají počet správnách odpovědí na IQ, ale než toto, tak je lepší řídit se pásmem (většinou tolerance 10 jednotek)
@subsomi jo u psychologa v PPP, já vím že se to nedá brát až tak doslovně i dr(chodíme k ní už kolik let) mi to řekla. Mě jde spíš o to, že mi celkem nedávno jiný dr řekl že bude pořád na úrovni 9-10 let, a dnes mi tahle řekla že vůbec není ztracený případ, neočekávám že vystuduje práva, nebo že bude mozkový chirurg
vím že je to běh na dlouhou trať a že nikdy nebude „normální“ dnes mi prostě udělala radost že se to posunuje dopředu. I podle křivek v těch jejich papírech to bylo vidět.
@Anonymní píše:
Je možné aby IQ rostlo, zvyšovalo se? jde o dítě, před rokem 75 a nyní 79, věk 15 let.
Rozdil 4body? To nic neznamena, to je v ramci odchylky. I pro deti je prumer 100, jen se to jinak pocita.
Nezůstane na úrovni 9-10 let to rozhodně ne ![]()
Lidé co zůstanou i v dospělosti v úrovni dítěte (tak do 3-4 let) jsou nesvéprávní, jakmile jsou schopni se naučit číst, psát a počítatat, tak už se to nepřevádí na věk. Časem a hlavně tréninkem lze dosáhnout mnohého, vydrž a bojuj ty i dítě, ono to za to stojí ![]()
Jak už jsem psala tréninkem se nezvýší IQ (nebo jen o pár jednotek, ale ne mimo pásmo), ale zrychlí a zlepší se řešení situací, které dítě zná.
@subsomi moc ti děkuju
víš co ono teď kolik let stojí, a říká se že lidi co mají nějakou retardaci tak mají svůj strop, a většinou když ho dosáhnou tak dál už to nejde. Jasný že se nevzdávám, to jsem nedělala ani v tom období, kdy to stálo nebo vlastně pořád stojí. Moc děkuju
![]()