Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@blecha72 píše:
@ospalámyš ale v Koránu taky nic o vraždění nevěřících není. Sám Mohamed se sžil s komunitou v Medině, kde byli muslimové v menšině. Jsou země, kde vedle sebe žijí křesťané a muslimové v míru, existují tam smíšená manželství atd.
nějaké verše o zabíjení jinověrců tam jsou. Každý si to pak vyloží jinak, někdo, že může, jiný, že to bylo celé jinak. Důležité je, celkové vyznění a komplex celé víry. Jedna věta může být vytržená z kontextu, ale celkový obraz tvoří víc věcí.
Ono je i hodně podstatné, jak žil Mohamed coby vzor pro všechny muslimy. Jeho životopis a jak se choval, co všechno dělal se dá najít kdekoliv na netu. Pak tu máš lidi, co mají pocit, že vzít si nemuslimky jako otrokyně je přece úplně ok…
jo takové země jsou. ale je zároveň nutné dívat se do hloubky, ne jen po povrchu, neodvažuji se odhadovat, jak se cítí třeba křesťan a jaké má skutečné podmínky k životu třeba v Pákistánu nebo Egyptě. Jaké jsou tam zákony, jsou si lidé všech vyznání a ras rovni před zákonem? A takové idylické podmínky pak rázem končívají kdykoliv, kdy dojde k nějaké nerovnováze ve společnosti.
@ospalámyš tak já mám poměrně jasnou představu o soužití muslimů s křesťany třeba v Indonésii. Tam jsou naprosto běžná smíšená manželství. Ale i v severním Íránu žije poměrně početná komunita arménských křesťanů- ti dodržují pravidla- třeba si u nich nekoupíš párek z vepřového masa, veřejně neprodávají alkohol atd. Ale o život strach nemají.
@blecha72 píše:
stejně jako to, co ty tu píšeš o islámu. U křesťansví ten rozdíl chápeš, u islámu chápat nechceš
To je totiž to, o cem se tak často mluvi v Novém Zakone, pokrytectvi.
@blecha72 píše:
@ospalámyš ale v Koránu taky nic o vraždění nevěřících není. Sám Mohamed se sžil s komunitou v Medině, kde byli muslimové v menšině. Jsou země, kde vedle sebe žijí křesťané a muslimové v míru, existují tam smíšená manželství atd.
No príma a nikdo jim to nebere, fakt je ze vrazdej a vrazditjen tak neprestanou. A vyhledavat ty nahodny enklavy kde se zrovna ted chovaj slusne, je dost hloupej argument.
Co to otocit? Co ty opice v turbanech delaj pro to, aby byl zivot lepsi? Kde jsou muslimske charity? Neexistujou. Co muslimove vyrabeji nebo vymysleji, jaky je jejich prinos pro budoucnost lidstva? Zadny. I ty zbrane si dovazej odjinud protoze je sami dokazou maximalne okopirovat. Oproti tomu Izrael a Zide, kolik je z nich vedcu, kolik laureatu nobelovy ceny?
Mozna mas duvod si myslet, ze muslimove jsou vrchol zivota na zemi, ale obhajujes neobhajitelne, protože se sami znovu a znovu ukazuji jako pekna svoloc, bez ktery by na zemi bylo mozna lip ale rozhodne bezpecneji.
@Virginian
Ti nemají na práci, vědu, vzdělávání se, rozvoj atd. čas, jejich život tvoří jen víra a podle toho to taky vypadá. Kde padnul diktátor, tam neví, co s tím. Nad nimi musí být pevná ruka. To máš jak s Afrikou. Tam se jen čeká, co od koho dostanou. Jako pomoc jich x přijme Evropa, mezitím se tam bez jakýkoli kontroly narodí další tisíce dětí… Nekonečnej kolotoč, na který dojedeme.
@Menora píše:
To je totiž to, o cem se tak často mluvi v Novém Zakone, pokrytectvi.
Takhle by se dalo polemizovat až do „konce světa“. Když si ale vezmeme v potaz, že každé náboženství má svého „vůdce“, nebo vzor, který se snaží jeho stoupenci následovat, tak já jako křesťanka mám svůj vzor v Ježíši Kristu, který nikdy nikoho nenabádal k žádnému násilí, naopak, shrnul ve zkratce celý Zákon i Proroky do dvou vět:„Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí… a Miluj svého bližního, jako sebe samého. Na těch dvou přikázaních spočívá celý Zákon i Proroci. Matouš 22,37,39 Když bychom se toho všichni drželi, tak už by tady byl dávno Ráj. Nebudu tady popisovat, k čemu nabádali/a taky to i sami činili!/ své stoupence jiní "vůdcove, či proroci“, od toho jsou tady lepší znalci historie. Člověk ovšem zneužije a zničí sebelepší náboženství, či ideu.
@Reginaa píše:
Takhle by se dalo polemizovat až do „konce světa“. Když si ale vezmeme v potaz, že každé náboženství má svého „vůdce“, nebo vzor, který se snaží jeho stoupenci následovat, tak já jako křesťanka mám svůj vzor v Ježíši Kristu, který nikdy nikoho nenabádal k žádnému násilí, naopak, shrnul ve zkratce celý Zákon i Proroky do dvou vět:„Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí… a Miluj svého bližního, jako sebe samého. Na těch dvou přikázaních spočívá celý Zákon i Proroci. Matouš 22,37,39 Když bychom se toho všichni drželi, tak už by tady byl dávno Ráj. Nebudu tady popisovat, k čemu nabádali/a taky to i sami činili!/ své stoupence jiní "vůdcove, či proroci“, od toho jsou tady lepší znalci historie.Člověk ovšem zneužije a zničí sebelepší náboženství, či ideu.
ANO
Nikdo tady nikdy netvrdil, že jsou muslimové nějaký vrchol civilizace. Vrchol kultury jsme totiž my, Zidi.
Já už si z toho musím dělat jen legraci.
@blecha72 píše:
@Virginian to, co ty popisuješ, je islamismus, ne islám
Dobre. Tak znova a pomalu: cim prispel islam pro celkovy rozvoj lidstva? K cemu je islam vubec dobrej, krom zaminky k vrazdeni?
@Virginian čím přispělo křesťanství pro celkový rozvoj lidstva? K čemu je křesťanství vůbec dobré, krom záminky k vraždění?
@Virginian a teď vážně. Islám sjednotil nejednotné kmeny a vytvořil tak Araby. Od těch křesťanský svět převzal architekturu, matematiku, znalosti medicíny…
@Reginaa
Ale jistě, odpovídala jsem na to, že někteří jsou ochotni tvrdit, že pokud křesťani vyzyvali k vraždění druhých, tak to urcite z Bible mit nemohli, protoze k násilí a vraždění vybízí pouze Koran. To je podle me bud hloupost nebo pokrytectví.
@Menora píše:
@Reginaa
Ale jistě, odpovídala jsem na to, že někteří jsou ochotni tvrdit, že pokud křesťani vyzyvali k vraždění druhých, tak to urcite z Bible mit nemohli, protoze k násilí a vraždění vybízí pouze Koran. To je podle me bud hloupost nebo pokrytectví.
Když tady tak čtu některé názory, tak mne těší už jenom to, že tyhle a všechny ostatní věci jednou nebude posuzovat žádný člověk - to jednou spravedlivě posoudí Bůh.