Islámský stát

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9128
13.3.15 19:09
@blecha72 píše:
jo, dá se to srovnat s krizí křesťanství. Islám je mladší, došlo na něj teď. Ale v Koránu nic z toho, co islámský stát provádí, není. Stejně jako v Novém zákonu není nic o zabíjení nevěřícíchPříspěvek upraven 13.03.15 v 18:05

No pokud vím v Koránu nějaké věty o zabíjení nevěřících jsou a celkově je Islám méně tolerantní a více poplatný středověku. Ať už následováním toho, co řekl a udělal jejich prorok Mohamed, nebo politickým a totalitním charakterem Islámu.

Otázka je i možnost reformy náboženství, které samo sebe pokládá za dokonalé a neměnné, já o tom dost pochybuju. Navíc paralela mezi křesťanstvím a Islámem co se týče doby temna, reformy a osvícentsví být nemusí, protože jsou to dvě různá náboženství.

Já navíc nemluvím jen o Islámském státu, to je středověk v čisté podobě, oni si tedy myslí stejně jako Taliban, Iránští duchovní, Saudští klerici a další, že následují ten „pravý“ Islám. Já vidím problém Islámu hlouběji, než v tom, že je špatně vykládán.
Jako je to možné, že se stane zázrak a všichni tihle prohlédnou a budou kytičkově sluníčkoví, ale já tomu nevěřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
13.3.15 19:18

Pojem „doba temna“ zavedli naši obrozenci v poslední čtvrtině 19. století (kdyžtak mě opravte). V jejich pojetí se jednalo o dobu třicetileté války a roky následující - ale jinde a v jiných kruzích se tento pojem nevyskytuje. Takže bych ho na dobu vrcholného baroka nevztahoval nějak plošně.
A v kontextu tehdejší Evropy bych ho nezmiňoval vůbec.
(Mimochodem, kde kromě Jeseníku a okolí se odehrávaly čarodějnické procesy?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
13.3.15 19:27

@ospalámyš ty věty o zabíjení nevěřících bych ráda viděla. Srovnávat obě náboženství lze, už proto že Ježíš Kristus je součástí islámu. Také proto, že podobně jako u křesťanství, které se rozštěpilo, reformovalo, i islám je rozštěpený a reformuje se. Islmský stát je radikalizmus, kkter s původním islámem má asi tolik společného jako křižáci či upalovači kacířů s křesťanstvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
13.3.15 19:28

@Jura007 byl to Jirásek, objektivní historikové tu dobu hodnotí jinak. Ale dotklo se to Komenského, tak je všechno špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
13.3.15 20:07
@blecha72 píše:
@ospalámyš ty věty o zabíjení nevěřících bych ráda viděla. Srovnávat obě náboženství lze, už proto že Ježíš Kristus je součástí islámu. Také proto, že podobně jako u křesťanství, které se rozštěpilo, reformovalo, i islám je rozštěpený a reformuje se. Islmský stát je radikalizmus, kkter s původním islámem má asi tolik společného jako křižáci či upalovači kacířů s křesťanstvím.

Jenže po Ježíši přišel Mohamed, neexistují dvě stejná náboženství, dva stejní lidé…
Jak konkrétně se reformuje Islám?

Islámský stát je radikalismus, ale nepovažuji ho momentálně za největší hrozbu pro Evropu. S původním Islámem toho společného asi moc nemá, ale oni si to sami myslí a co se týče radikálů v muslimském světě, kteří se naží jít ke „kořenům“ Islámu, tak nejsou sami. Momentálně jsou v Pákistánu, Afghánistánu, Nigérii, Somálsku, Keni a evidentně jich přibývá i v Evropě…

Já an Islámu vidím větší hrozbu v jeho totalitních tendencích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
13.3.15 20:17

@ospalámyš informace o reformaci islámu jsou dostupné na internetu. Já mám konkrétní zkušenosti s životem v Íránu, kde je islám státním náboženstvím a prochází fázemi reforem a návratem k tradicionalizmu, který s Koránem a původními myšlenkami islámu nemá nic společného. Ale to je stejné jako srovnávat prvotní křesťanství a současnou katolickou církev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
13.3.15 20:38
@blecha72 píše:

Možná že Ježíš Kristus je „součástí“ Islámu, ale já jsem nikde v Bibli nečetl ani zmínku o nějakém „islámu“, a už vůbec ne o „proroku Mohamedovi“ :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
13.3.15 20:49
@Anonymní píše:
Možná že Ježíš Kristus je „součástí“ Islámu, ale já jsem nikde v Bibli nečetl ani zmínku o nějakém „islámu“, a už vůbec ne o „proroku Mohamedovi“ :think:

A tak že by to bylo tím, že se narodil až o nějakých šest set let později než zmiňovaný Kristus… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
13.3.15 21:09
@blecha72 píše:
@ospalámyš informace o reformaci islámu jsou dostupné na internetu. Já mám konkrétní zkušenosti s životem v Íránu, kde je islám státním náboženstvím a prochází fázemi reforem a návratem k tradicionalizmu, který s Koránem a původními myšlenkami islámu nemá nic společného. Ale to je stejné jako srovnávat prvotní křesťanství a současnou katolickou církev.

Já o žádné nic moc nečetla. Tak nějaká modernizace probíhá, nemohou zůstat zabetonovaní navěky, ale to nepovažuji přímo za reformu Islámu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
13.3.15 21:10

Unesený Čech se jmenuje Pavel Hrůza. V souvislosti s hrůznými praktikami IS mě napadá - nomen omen.
Vážení, svými malichernými hádkami ještě tančíme na palube Titanicu, ale smyčka se utahuje. Nebezpečí je sakra blízko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
13.3.15 21:11
@Anonymní píše:
Možná že Ježíš Kristus je „součástí“ Islámu, ale já jsem nikde v Bibli nečetl ani zmínku o nějakém „islámu“, a už vůbec ne o „proroku Mohamedovi“ :think:

Ty jsi sluníčko :mrgreen: Islám je o nějakých 600 let mladší než křesťantví :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
13.3.15 21:12
@Black Cat píše:
A tak že by to bylo tím, že se narodil až o nějakých šest set let později než zmiňovaný Kristus… ;)

No právě, takže Bible byla v té době už jako celek dávno uzavřena s tím, že „pokud by přišel i anděl z nebe a kázal něco jiného, budiž proklet“.Ga1,8, :think:
onlineb21.bible21.cz/bible.php?kniha=galatsky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
13.3.15 21:12

@ospalámyš tvůj nnázor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
13.3.15 21:15
@Anonymní píše:
No právě, takže Bible byla v té době už jako celek dávno uzavřena s tím, že „pokud by přišel i anděl z nebe a kázal něco jiného, budiž proklet“.Ga1,8, :think:
onlineb21.bible21.cz/bible.php?kniha=galatsky

no, uzavřena je. A co to má společného s jinými náboženstvími?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
13.3.15 21:21

Co mě osobně hodně vadí, že media klidně pomáhají IS v uveřejňování a šíření těch jejich otřesných videí z poprav… :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová