Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jura007 píše:
Přiznám se, že jsem musel trochu googlit…Což se mně teda často nestává.
v poho, jsem tu otázku stejně blbě položila
@blecha72
To už jsou takove minimální výjimky, ale i tak ji sunnite považuji spíše za ne doporučenou, tedy, že je lepší se ji vyhnout, pokud je to jen trochu mozne.
@Virginian píše:
Zaklad demokracie. V bibli je poprve vyslovena zasada, ze vsichni lide jsou si rovni. Do dnesni doby na tom stoji demokraticke vlady celeho sveta..
Odkdy, že se datuje ta demokracie?
@blecha72 píše:
Odkdy, že se datuje ta demokracie?
No, dovolím si tvrdit, že v nějakém shromáždění v roce 1789 (naprosto nedůležitém) byla schválena nějaká listina, ve které bylo napsáno: „Všichni lidé se rodí svobodní a rovní, obdaření stejnými právy…“ Teda pokud jsem ve škole dával pozor… ![]()
@Jura007 píše:
No, dovolím si tvrdit, že v nějakém shromáždění v roce 1789 (naprosto nedůležitém) byla schválena nějaká listina, ve které bylo napsáno: „Všichni lidé se rodí svobodní a rovní, obdaření stejnými právy…“ Teda pokud jsem ve škole dával pozor…
Joo, možná to bylo o nějaký roček dříve za velkou louží, ale hlavně to bylo ovlivněno osvícenstvím.
@Jura007 píše:
No, dovolím si tvrdit, že v nějakém shromáždění v roce 1789 (naprosto nedůležitém) byla schválena nějaká listina, ve které bylo napsáno: „Všichni lidé se rodí svobodní a rovní, obdaření stejnými právy…“ Teda pokud jsem ve škole dával pozor…
A antická demokracie je vosk?
Reginaa, máš pravdu. Osobně bych za sebe v některých případech ještě přidal:
Mt.7,6-14
@blecha72 píše:
si děláš srandu ne? Proč tedy podle tebe bojovali?
Husiti byli banda loupeživých primitivů, kteří drancovali, kradli, znásilňovali, upalovali zajatce, rabovali vesnice a s národními hrdiny mají málo společného. To akorát moderní doba nám překrouceně dala spapat, že byli něco jako vlastenci…
@Viking Samozřejmě jsem se upsal a stydím se za to…
Já jsem vlastně reagoval na to, že všichni lidé jsou si rovni… ![]()
@Black Cat píše:
Husiti byli banda loupeživých primitivů, kteří drancovali, kradli, znásilňovali, upalovali zajatce, rabovali vesnice a s národními hrdiny mají málo společného. To akorát moderní doba nám překrouceně dala spapat, že byli něco jako vlastenci…
joo, ve jménu víry
@Viking píše:
jsem zapomněla
Nějak jsem se upnula k době existujícího křesťanství ![]()
@Black Cat píše:
Podle mě jedno z nejtragičtějších období našich dějin.
S Tvým popisem se úplně ztotožňuju.
@Black Cat @Menora za to může Jirásek a komunisté, kteří v jeho vnímání světa viděli svůj předobraz, no a v lidech to žije dál bez ohledu na to, že na každém hradě slyší: a hrad byl v 15. století vypálen husity
@blecha72
A tady stával klášter, který v 15. století vypálili a vyvraždili husité…myslím, že se jim připisovala „zásluha“ na „osvobození“ prostého lidu z područí démona katolické církve a k tomu všemu ještě zneužili mistra Jana Husa. A to, že pan spisovatel Jirásek stvořil svou vlastní historii, to už je docela známá věc.
@Viking píše:
Ovšem pozor!!! Antická demokracie byla pouze pro plnoprávné občany! Muži a ženy si nebyli rovni ve všem (ženy neměly přístup do politiky, do divadel a na sportoviště - atleti soupeřili ve většině disciplín nazí…
) a kromě jiného v antických demokraciích se pohyboval i poměrně velký počet otroků; někteří lidé se mohli už jako otroci i narodit…
Takže antika nezrodila demokracii v tom smyslu, jak ji chápeme my. Spíš bych napsal „v užším smyslu politickém“.